«Ο παππούς μου θα κολακευόταν απο το φεστιβάλ στην Κύπρο», λέει ο εγγονός του Oscar Wilde

«Ο παππούς μου θα κολακευόταν απο το φεστιβάλ στην Κύπρο», λέει ο εγγονός του Oscar Wilde

«Ο παππούς μου θα κολακευόταν απο το φεστιβάλ στην Κύπρο», λέει ο εγγονός του Oscar Wilde
To The Cyprus Oscar Wilde Festival θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία από την 1 - 16 Μαρτίου

Ο παππούς μου θα κολακευόταν απο το φεστιβάλ στην Κύπρο. Με αυτά τα λόγια κλείνει ο εγγονός και θεματοφύλακας του Oscar Wilde, Merlin Holland, το ζεστό μήνυμα που απέστειλε στους διοργανωτές του φεστιβάλ μέσω της Πρέσβειρας της Ιρλανδίας στην Κύπρο Deirde NiFhalluin.

Ο εγγονός

Διαβάστε όλο το μήνυμά του εγγονού:

‘’Απολογούμαι που δεν μπορώ να βρεθώ μαζί σας και να συμμετάσχω στο The Cyprus Oscar Wilde Festival αλλά θα πρέπει να βρίσκομαι στη Γαλλία εκείνη την περίοδο. Λυπάμαι πραγματικά γιατί ο παππούς μου [ο Oscar Wilde] έτρεφε μεγάλο πάθος για την Ελλάδα και ό,τι έχει σχέση με αυτή, ήδη από την πρώιμη νιότη του, όταν άρχισε να μαθαίνει για τον αρχαίο πολιτισμό σας που ξεκάθαρα θεωρούσε την κοιτίδα του σύγχρονου πολιτισμού.

Όταν φοιτούσε στο Trinity College, στο Δουβλίνο, είχε την ιδιαίτερη τύχη να έχει για δάσκαλό του τον John Mahaffy, τον καθηγητή Αρχαίας Ιστορίας τον οποία μνημόνευσε 20 χρόνια αργότερα ως «έναν άνθρωπο υψηλού και διακεκριμένου πολιτισμικού επιπέδου στον οποίο χρωστώ τόσα πολλά σε προσωπικό επίπεδο. Ήταν ο πρώτος και καλύτερος δάσκαλός μου, ο διανοούμενος που μου εδειξε πώς να αγαπήσω όσα έχουν σχέση με την Ελλάδα».

Αργότερα, όταν ο Oscar σπούδαζε στην Οξφόρδη, ο Mahaffy τον πήρε μαζί του στα δύο αξέχαστα ταξίδια του στην Ελλάδα, το 1875 και το 1877. Στο δεύτερο από αυτά, [o Wilde] επέστρεψε πίσω καθυστερημένα για την έναρξη του μαθημάτων και αποκλείστηκε για έναν χρόνο επειδή (όπως ο ίδιος το έθεσε με χιούμορ) «ήταν ο πρώτος φοιτητής που επισκέφθηκε την Ολυμπία».

Όταν επισκέφθηκα την Αθήνα, το 2000, περίπου στα εκατόχρονα από τον θάνατό του, εντυπωσιάστηκα όταν ανακάλυψα ότι σχεδόν όλα τα έργα του, ακόμα και κάποια από τα λιγότερο γνωστά, είχαν ήδη εκδοθεί.Είμαι σίγουρος ότι ο παππούς μου θα είχε κολακευτεί από αυτή την τιμή που του ανταπέδωσε η Ελλάδα, τόσα χρόνια μετά τον θάνατό του. Αντίστοιχα θα είχε κολακευτεί από το φεστιβάλ της Κύπρου που γίνεται προς τιμή του σήμερα. Σας εύχομαι κάθε επιτυχία.’’

«Η ζωή αντιγράφει την τέχνη». Η φράση του «πρώτου μοντέρνου ανθρώπου» όπως χαρακτηρίστηκε ο μεγάλος συγγραφέας Oscar Wilde, εξακολουθεί διαχρονικά να επιβεβαιώνεται- πόσο μάλλον στο σημερινό μεταιχμιακό κόσμο. Η πολυσχιδής προσωπικότητα, το ανατρεπτικό έργο και η πολυτάραχη ζωή του Ιρλανδού δημιουργού που σημαδεύτηκε από την φυλάκιση και τον πρόωρο θάνατό του, συνεχίζει να εμπνέει παγκοσμίως λογοτέχνες, θεατρικούς συγγραφείς, ποιητές, κοινωνικούς στοχαστές και , πάνω απ’ όλα, το φανατικό του αναγνωστικό κοινό ανά την υφήλιο.

Για πρώτη φορά στην Κύπρο, μία ομάδα καλλιτεχνών εμπνεόμενη από την τεράστια παρακαταθήκη του Oscar Wilde, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ιρλανδίας στην Κύπρο, διοργανώνει το “The Cyprus Oscar Wilde Festival”, από 1 έως 16 Μαρτίου 2019, στη Λευκωσία. Το φεστιβάλ περιλαμβάνει παραστάσεις, μουσική, προβολές ταινιών, εργαστήρια, έκθεση εικαστικών δημιουργιών, στρογγυλό τραπέζι για τα ζητήματα ΛΟΑΤ δικαιωμάτων, λογοτεχνικό panel για το έργο του συγγραφέα κ.ά.

Η διοργάνωση εμπλέκει αφηγητές, μουσικούς, συγγραφείς, ηθοποιούς, εικαστικούς καλλιτέχνες, ακτιβιστές κ.ά. ενώ οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε δημοφιλείς χώρους πολιτισμού όπως το Artos Foundation, το Σολώνειον Κέντρο Βιβλίου, το Καφενείο Πρόζακ, το Cine Studio Πανεπιστημίου Λευκωσίας, το Ινστιτούτο Goethe και την Πρεσβεία της Ιρλανδίας.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ είναι ελεύθερη.

Loader