Πάμε για ανοιξιάτικη πεζοπορία στον Ακάμα

Πάμε για ανοιξιάτικη πεζοπορία στον Ακάμα

Περπατήσατε ποτέ το Φαράγγι του Άβακα την Άνοιξη;

Οι πεζοπορίες στο νησί αυτή την περίοδο του χρόνου είναι πιο απολαυστικές, αφού ο καιρός είναι ιδανικός, η φύση ανθίζει και τα χρώματα των τοπίων φαντάζουν βγαλμένα από πίνακα.

Η χερσόνησος του Ακάμα είναι ένα από τα φυσικά διαμάντια της Κύπρου, που αποτελεί σπίτι διαφόρων ειδων πανίδας, αλλά και ένας ιδανικός χώρος να ευδοκιμήσουν άλλα τόσα είδη χλωρίδας. Η περιοχή είναι εντός του δικτύου Natura 2000.

Το μονοπάτι “Φαράγγι του Άβακα” βρίσκεται στο ομώνυμο Φαράγγι, εντός του δάσους της Πέγειας, ενώ το τέρμα της διαδρομής βρίσκεται μέσα στο Φαράγγι. Ακολουθεί την πορεία του ποταμού Αυγά, απ' όπου το φαράγγι πήρε το όνομά του. Το φαράγγι δημιουργήθηκε από συνεχή διαβρωτική δραστηριότητα και  οι σκαλισμένοι ασβεστολιθικοί βράχοι του υψώνονται μέχρι 30 μέτρα.

αβακας

Στην αρχή το μονοπάτι ακολουθεί ένα χωματόδρομο (κλειστό για τα οχήματα ιδιωτικής χρήσης) μέσα από μια ανοιχτή κοιλάδα και στη συνέχεια, σας οδηγεί στο φαράγγι. Στο τελευταίο τμήμα του το μονοπάτι είναι μέσα στο ρέμα, όπου το νερό ρέει συνήθως όλο τον χρόνο. Η διαδρομή μέσα στο φαράγγι χαρακτηρίζεται από την πυκνή βλάστηση κι ένα ιδιαίτερα ελκυστικό, σκιερό και υγρό περιβάλλον.

Το Φαράγγι πιθανότατα πήρε το όνομά του από τον ποταμό "Αυγά". Το όνομα προέρχεται από τη λέξη “αυγό” και την ιδιότητα της περιοχής ως ιδανικού χώρου για το φώλιασμα των πουλιών.

Ενώ πεζοπορείτε, μπορείτε να δείτε ενδημικά φυτά και πανίδα. Αλεπούδες, λαγούς, σκαντζόχοιρους, πουλιά και σαύρες. Μπορείτε να δείτε και διάφορα είδη βατράχων αφού υπάρχουν αρκετά στην περιοχή εξαιτίας της ύπαρξης του νερού. 

Πάρτε τα στικς πεζοπορίας σας, βάλτε αδιάβροχα παπούτσια και ετοιμαστείτε για εξερεύνηση!

Η θέα στο τέλος του μονοπατιού θα σας ανταμείψει καταλλήλως. 

Πληροφορίες μονοπατιού:

Μήκος: 1.2 χλμ.

Χρόνος: 2 ώρες

Βαθμός Δυσκολίας: 1-2 

φαραγγι αβακα

Πηγή φωτογραφίας

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας

Loader