Τα μαθήματα στο Πολιτιστικό #deneinaisxoleio

Τα μαθήματα στο Πολιτιστικό #deneinaisxoleio

Τα μαθήματα στο Πολιτιστικό #deneinaisxoleio
Είναι μάθηση με εμπειρία μαζί κι αν είσαι γονιός ή μαθητής ρίξε ένα βλέφαρο, κάτι ίσως να βρεις κι εσύ

Φωτογραφίες Κυριάκος Χριστοδουλίδης

Μπορεί η ημερολογιακή χρονιά να ολοκληρώνεται την Κυριακή το βράδυ, η σχολική ωστόσο καλά κρατεί και πολλοί είναι οι μήνες που απομένουν για τους μαθητάκους όλων των βαθμίδων για να ολοκληρώσουν μια ακόμη χρονιά στο σχολείο.

Οι παράλληλες δε απογευματινές δραστηριότητες είναι κάτι που συνεχώς απασχολεί γονείς και παιδιά, πόσο μάλλον αν πρόκειται για κάτι αρκετά αξιόπιστο και αξιόλογο που είναι και δωρεάν.

Εάν συνεπώς έχεις παιδί σε σχολική ηλικία ή είσαι από ... 4 μέχρι 18 ετών, καλό είναι να μάθεις, αν δεν το γνωρίζεις ήδη, πως το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου φιλοξενεί και φέτος ένα πλούσιο πρόγραμμα προγραμμάτων για μαθητές όλων των ηλικιών. Ωστόσο #deneinaisxoleio, όπως πιθανότατα να έχεις ήδη διαβάσει σε τοίχους εντός και εκτός ίντερνετ, μέσω του εύστοχου hashtag που έχει καθιερωθεί για να περιγράφει τα φετινά προγράμματα.

Όπως τις προηγούμενες χρονιές, τα προγράμματα σχετίζονται με τις πλούσιες συλλογές του Ιδρύματος και ως στόχο έχουν την εξοικείωση των μαθητών με δραστηριότητες σε τομείς όπως η αρχαιολογία, η κυπριακή ιστορία και οι τέχνες αλλά και με ιδιαίτερα θέματα όπως η διατροφή των αρχαίων Κυπρίων και η λαογραφία. Τέσσερα από αυτά τα προγράμματα έχουν ήδη εγκαινιαστεί από τον Οκτώβριο ενώ άλλα δύο πρόκειται να λειτουργήσουν από τον Ιανουάριο του 2018 και εφεξής.

Θέλουμε να έρχεσαι για να μάθεις κάτι χωρίς να νιώθεις ότι είναι δύσκολο ή ότι πρέπει να έχεις προηγούμενη εμπειρία

Η Έλενα Ευθυβούλου εργάζεται στο Πολιτιστικό ως Communications and Events Officer. H ανταπόκριση φέτος, μας ενημερώνει, είναι τόσο μεγάλη που χρειάζεται να προστεθούν επιπρόσθετα τμήματα.

«Δεν θέλουμε να θυμίζει σχολείο. Θέλουμε να έρχεσαι για να γνωρίζεις ένα αντικείμενο χωρίς να νιώθεις ότι είναι κάτι δύσκολο ή ότι πρέπει να έχεις προηγούμενη εμπειρία. Γενικότερα, δεν έχει πρέπει» μας είπε.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό έντυπο αναφορικά μετα προγράμματα, καθίσταται σαφές πως αυτά στοχεύουν στην αναβάθμιση και προώθηση του εκπαιδευτικού ρόλου του Πολιτιστικού ως ενός Ιδρύματος που προάγει την καινοτομία, τις νέες ιδέες και τη βιωματική μάθηση, επιδιώκει την εξωστρέφεια και τις συνεργασίες με αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Κύπρου και του εξωτερικού και εξειδικευμένους εμψυχωτές δίνοντας λιγότερη έμφαση στη μάθηση και περισσότερη στην ανάπτυξη κριτικής και καινοτόμου σκέψης.

Τα προγράμματα λαμβάνουν χώρα στα μουσεία και στα εκπαιδευτικά δωμάτια του Πολιτιστικού τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Εκτός Λευκωσίας θα παρουσιάζονται τα προγράμματα «Επιτρέψτε μου να συστηθώ: αρχαιολόγος» και «Ανεκτίμητα: Νομίσματα και άλλες αξίες» κάθε δεκαπέντε ημέρες, εναλλάξ στο Ξενοδοχείο Almyra στην Πάφο και σε σχολεία της Λεμεσού. Μια φορά την εβδομάδα το πρόγραμμα «Ομηρομανία» πηγαίνει στη Λάρνακα, στο Μουσείο Πιερίδη.

Επιδίωξή μας, προσθέτει η Έλενα, «είναι η διαμόρφωση ενός προγράμματος, όπου οι μαθητές έρχονται με σκοπό να ανακαλύψουν καινούριες πτυχές του εαυτού τους. Στη μουσική, για παράδειγμα, δεν απαιτούμε από σένα να έχεις καλή φωνή ή κάποιο ιδιαίτερο ταλέντο. Σε θέλουμε απλά να απολαμβάνεις το μάθημα και να περνάς ωραία όχι τόσο με την έννοια του να αποκομίζεις γνώσεις όσο περισσότερο με το να τις βιώνεις. Να φύγεις συνεπώς εντελώς από τη λογική του σχολικού προγράμματος. Δεν υπάρχει ούτε κατ’ οίκον εργασία, ούτε τετράδια, έρχεσαι απλά εδώ για μιάμιση ώρα, να ζήσεις και να μάθεις κάτι».

Δεν υπάρχει ούτε κατ’ οίκον εργασία, ούτε τετράδια, έρχεσαι απλά εδώ για μιάμιση ώρα, να ζήσεις και να μάθεις κάτι

Μαζί με τον τρανό Κύπριο αρχαιολόγο και διαγεύστατο στα ενενήντα του χρόνια, Βάσο Καραγιώργη

Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα είναι το πρόγραμμα με την ονομασία «Επιτρέψτε μου να συστηθώ αρχαιολόγος», «όπου τα μικρά παιδάκια, αφού γνωρίσουν εξ ιδίων τον αρχαιολόγο, στη συνέχεια θα μπουν στη διαδικασία να σκάψουν μαζί του. Επενδύουμε επομένως πολύ στο βιωματικό κομμάτι και δεν είναι τυχαίο που όλα μας τα προγράμματα είναι διαδραστικά».

Μέσω των προγραμμάτων οι μαθητές έρχονται σε επαφή με αρχαιολόγους, συγγραφείς, μουσικούς και καλλιτέχνες και σκοπός είναι η κοινωνικοποίηση των παιδιών, η γνωριμία τους με νέες επιστήμες και τέχνες, η ενεργός εμπλοκή τους σε δράσεις, και η καλλιέργεια της φαντασίας τους με πρωτόγνωρες και συναρπαστικές δράσεις.

Θα έλεγα, συμπληρώνει η Έλενα, πως το φετινό πρόγραμμα είναι αρκετά εμπλουτισμένο, ευέλικτο και με επτά διαφορετικές θεματολογίες «Απευθύνονται πια σε όλες τις ηλικίες μαθητών και συγκεκριμένα σε παιδιά από 4 μέχρι 18 ετών. Μέχρι πέρυσι παιδιά των γυμνασίων και των λυκείων έρχονταν μεμονωμένα και όχι σε σταθερή βάση όπως φέτος. Παράλληλα, όπως κάθε χρονιά συνεχίζει να είναι δωρεάν ενώ σημαντική καινοτομία της τρέχουσας σεζόν είναι πως το πρόγραμμα για πρώτη φορά έχει βγει εκτός Λευκωσίας και έχει επεκταθεί στις υπόλοιπες πόλεις συμβάλλοντας στην παγκύπρια παρουσία του Πολιτιστικού».

Συνοψίζοντας, η θεματολογία στο #deneinaisxoleio είναι μεγάλη, το φάσμα των ηλικιών ευρύ, η φετινή παρουσία παγκύπρια και ο διαδραστικός χαρακτήρας των προγραμμάτων έντονος με συχνή τη χρήση προηγμένης τεχνολογίας.

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ

Loader