Με αυτά τα 4 εκθέματα, το Λεβέντειο προωθεί τη μεσαιωνική Λευκωσία online

Με αυτά τα 4 εκθέματα, το Λεβέντειο προωθεί τη μεσαιωνική Λευκωσία online

Με αυτά τα 4 εκθέματα, το Λεβέντειο προωθεί τη μεσαιωνική Λευκωσία online
Δημιουργική δράση με selfies που όσοι επιθυμούν καλούνται να ποστάρουν δίπλα από τα εκθέματα

Να γίνει η μεσαιωνική ιστορία της Λευκωσίας viral επιθυμεί το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο, μέσω δημιουργικής, όπως τη χαρακτηρίζει, δράσης με αφορμή τη Διεθνή Μέρα Μουσείων.

Με θέμα «Πάρε ένα κομμάτι ιστορίας στο σπίτι», τέσσερα αντικείμενα της Μεσαιωνικής Λευκωσίας- εκθέματα του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου, παράγονται σε αντίγραφα και προσκαλούν το κοινό να τα «υιοθετήσει» για μερικές μέρες.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν το αντικείμενο στο σπίτι, στη δουλειά, στο σχολείο και γενικά να το εντάξουν στην καθημερινότητα τους. Ταυτόχρονα καλούνται να καταγράψουν φωτογραφικά τη διαδικασία αυτή με selfies που θα πρέπει να αποστέλλονται ηλεκτρονικά στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας στο email: [email protected].

Όλες οι φωτογραφίες που θα αποστέλλονται θα ανεβαίνουν στις σελίδες του Facebook, Twitter και Instragram του Μουσείου. Tαυτόχρονα οι συμμετέχοντες θα πρέπει να αναρτούν τις φωτογραφίες τους στις προσωπικές τους σελίδες με την ένδειξη: @LeventisMuseum, #TakeaPieceof HisoryHome #MedievalNicosia . Σκοπός της δημιουργικής αυτής δράσης είναι να προβάλει την ιστορία μας ως αναπόσπαστο στοιχείο της σημερινής μας ταυτότητας.

Οι φωτογραφίες που θα συγκεντρώσουν τα περισσότερα likes θα παρουσιαστούν σε μικρή έκθεση στον εκθεσιακό χώρο του Μουσείου «Το Κουτί της Πανδώρας», ενώ οι νικητές θα έχουν την ευκαιρία θα παρακολουθήσουν ειδική ξενάγηση στη νέα περιοδική έκθεση του Μουσείου «Λευκωσία: Η γέννηση και η εξέλιξη μιας πρωτεύουσας. Βυζαντινή – Μεσαιωνική περίοδος».

Ειδικότερα, η δράση επικεντρώνεται σε αυτά τα τέσσερα εκθέματα:

Γκραβούρα με πορτραίτο του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου Γκραβούρα του 18ου αιώνα με τον φημισμένο Βασιλιά της Αγγλίας Ριχάρδο Α', τον επονομαζόμενο Λεοντόκαρδο. Το μετάλλιο που βρίσκεται κάτω από το πορτραίτο του βασιλιά παρουσιάζει σκηνή από μάχη με τον Σαλαντίν, τον σουλτάνο της Αιγύπτου, μεγάλο αντίπαλο του Ριχάρδου κατά τη διάρκεια της Γ' Σταυροφορίας.

Ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος πλέοντας για τους Αγίους Τόπους, επικεφαλής της Γ’ Σταυροφορίας κατέλαβε την Κύπρο το 1191 νικώντας τον Ισαάκιο Κομνηνό αυτοανακηρυγμένο «Δεσπότη» του νησιού. Η Κύπρος κατέληξε, μετά από μια πολύ σύντομη κατοχή της από το Τάγμα των Ναϊτών, στα χέρια των Γάλλων Λουζινιάν, ευγενών από το Πουατιέ της δυτικής κεντρικής Γαλλίας, οι οποίοι εγκαθίδρυσαν με πρωτεύουσα τη Λευκωσία φεουδαρχικό βασίλειο που είναι γνωστό ως Mεσαιωνικό Bασίλειο της Κύπρου. Τα γεγονότα αυτά σηματοδότησαν την απαρχή της περιόδου της Φραγκοκρατίας (1191-1489) στην Κύπρο.

Πορτραίτο της Αικατερίνης Κορνάρο

Λάδι σε καµβά Δεύτερο µισό 16ου αιώνα

H Αικατερίνη Κορνάρο, γόνος αριστοκρατικής και πλούσιας οικογένειας της Βενετίας και βασίλισσα της Κύπρου, μετά το γάμο της με τον Ιάκωβο Β’ Λουζινιάν το 1472 υπήρξε βασικός παράγοντας ενός πολύ σημαντικού σταθμού στην ιστορία της Κύπρου. Η Κύπρος από ανεξάρτητο φεουδαρχικό βασίλειο μεταπίπτει σε κτήση και σταθμό του εμπορικού κράτους της Βενετίας.

H Κορνάρο αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση γυναικείας προσωπικότητας με μοναδική προβολή και φήμη, σχεδόν μυθική. Η τραγική της ιστορία ξεκινά όταν σε τρυφερή ηλικία εγκαταλείπει τη Βενετία για να παντρευτεί τον Βασιλία της Κύπρου Ιάκωβο Β’ Λουζινιάν. Λίγο αργότερα βιώνει τον θάνατο του συζύγου και του μικρού της γιού. Στη συνέχεια δοκιμάζει τις δυσκολίες της διακυβέρνησης της Κύπρου και τον εξαναγκασμό παράδοσης του νησιού στη Γαληνοτάτη Δημοκρατία της Βενετίας.

Η βασίλισσα της Κύπρου, αποδίδεται στον πίνακα, µε ένδυµα χηρείας, ντυµένη στα µαύρα και με το βασιλικό στέµµα στο κεφάλι. Σημειολογικά αντανακλά την τραγικότητα της απεικονιζόμενης αλλά και σηματοδοτεί τη στιγµή λίγο πριν την παράδοση της Κύπρου στη Βενετία.

Το πορτραίτο αποτελεί την πιο αξιόλογη και εντυπωσιακή εκδοχή, που διασώζεται σήµερα στην Κύπρο. Συμπίπτει χρονολογικά µε την εποχή και τεχνοτροπικά µε το ύφος του γνωστού βενετσιάνου ζωγράφου Τισιανού και της σχολής του.

Χάρτης της Λευκωσίας

Ο χάρτης παρουσιάζει την άλωση της πόλης της Λευκωσίας από τους Οθωμανούς το 1570, όταν η Κύπρος βρισκόταν υπό Ενετική κυριαρχία. Συγκεκριμένα, εικονογραφείται ο Οθωμανικός στρατός να περικυκλώνει τα ενετικά τείχη και να εισβάλλει στην πόλη της Λευκωσίας. Το γεγονός διαδραματίστηκε την 9η Σεπτεμβρίου του 1570 και σηματοδοτεί για την ιστορία της Κύπρου την απαρχή της Οθωμανικής περιόδου (1571 -1878).

Ο έγχρωμος χάρτης αποτελεί μοναδικό δείγμα με παραστατική απεικόνιση της άλωσης της Λευκωσίας. Ο χαρτογράφος παραμένει μέχρι σήμερα άγνωστος.

Μεσαιωνική κεραμική κούπα

Αγγείο του 15ου αιώνα με καφέ και πράσινη εφυάλωση.

Η διακόσμηση στο εσωτερικό του αγγείου απεικονίζει ένα άντρα με γεράκι, ίσως ένα «γερακάρη».

Οι γερακάρηδες ήταν εκπαιδευτές γερακιών, άτομα εξειδικευμένα στο ημέρωμα των αρπακτικών πουλιών που πρόσφεραν τις υπηρεσίες στους ευγενείς. Στη μεσαιωνική Κύπρο το κυνήγι με τη βοήθεια αρπακτικών πουλιών ήταν πολύ διαδεδομένο και αποτελούσε μέρος της ψυχαγωγίας των μελών της βασιλικής οικογένειας, ευγενών αλλά και πλούσιων εμπόρων.

Τι πρέπει να κάνετε για να λάβετε μέρος στην δημιουργική δράση:

  1. Πάρτε τα αντικείμενα στο σπίτι, στη δουλειά, στο γραφείο, στο σχολείο και φωτογραφηθείτε μαζί τους. (Μπορείτε να τα παραλάβετε από την Παρασκευή 18 Μαΐου 2018 και να τα κρατήσετε μέχρι και δύο μέρες).  
  2. Ανεβάστε τις selfie σας στους λογαριασμούς σας του Facebook ή του Twitter ή του Instagram και γράψτε τα εξής: @LeventisMuseum, #TakeaPieceofHistoryHome #MedievalNicosia

  3. Επιπρόσθετα, στείλτε ηλεκτρονικά τις φωτογραφίες στο infο@leventismuseum.org.cy για να τις ανεβάσουμε και εμείς στις σελίδες μας ώστε να λάβετε μέρος στο διαγωνισμό της καλύτερης selfie.

  4. Οι selfies που θα συγκεντρώσουν τα περισσότερα likes στις σελίδες του Facebook, Twitter και Instagram του Μουσείου θα παρουσιαστούν σε έκθεση φωτογραφίας στο «Κουτί της Πανδώρας» (μικρό εκθεσιακό χώρο του Μουσείου).

  5. Οι νικητές θα έχουν επίσης την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε μια ειδική ξενάγηση της νέας περιοδικής έκθεσης του Μουσείου «Λευκωσία: Η γέννηση και η εξέλιξη μιας πρωτεύουσας. Βυζαντινή, Μεσαιωνική περίοδος»

Για περισσότερες πληροφορίες το κοινό μπορεί να επικοινωνήσει με το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του Μουσείου στο τηλ: 22661475 (etx.110) ή με email: [email protected]

Διάρκεια δημιουργικής δράσης: 18.05.2018 – 30.06.2018

Loader