4 Mar 2018

Ηλιούι, ξυλόφουρνος και άψογο, σπιτικό φαγητό στο μαγειρείο - ταβερνάκι «Γάστρα»

Φαγητό και συνοδευτικά μαζί με μη αλκοολούχο ποτό από 10 έως 18 ευρώ αναλόγως επιλογών

Γράφει η Στέφανη Μαρίσα Λάμπρου.

Η πληθώρα καλομαγειρεμένων παραδοσιακών πιάτων και η νοστιμιά του καλύτερου κοτόπουλου αντικριστού ever με κάνουν να σκέφτομαι ότι η Γάστρα στην περιοχή Εναέριος δεν είναι μόνο ένα αγαπημένο στέκι για μεσημεριανό αλλά ίσως ένα απ’ τα καλύτερα μαγειρεία στο νησί που συνδυάζουν σύγχρονη κουζίνα με παραδοσιακή. Επιπλέον, millenial-friendly τιμές, άπλετο και απολαυστικό «ηλιούι» και μια πανέμορφη τοποθεσία δίπλα από τη θάλασσα.

Καλό φαγητό άλλωστε δεν είναι απαραίτητα η γκουρμεδιά που σε καθηλώνει πάνω απ’ το πιάτο εξετάζοντας τη μινιμαλιστική μερίδα και τις κηλίδες χρωμάτων που την περιτριγυρίζουν. Ενίοτε, κάτι τέτοιο, αν και εντυπωσιακό, μπορεί να καταντήσει κουραστικό. Το καλό φαγητό περνά απ’ την καρδιά σου όταν είναι σπιτικό ή τουλάχιστον θυμίζει κάτι που έφτιαξε η μαμά. Αν μάλιστα αυτό συνδυαστεί με σύγχρονη εκτέλεση και ξεφύγει απ’ το πλαίσιο του αυστηρά παραδοσιακού, τότε η εμπειρία μπορεί να γίνει ακόμη πιο ενδιαφέρουσα.

Στο μαγειρείο - ταβερνάκι Γάστρα αυτό μάλλον οφείλεται μεταξύ άλλων και στον νεαρό σεφ Ανδρέα Αναστάσιου, ο οποίος κάθε εβδομάδα βγάζει ξεχωριστά πιάτα που σε κάνουν να γλείφεις τα δάκτυλα σου, όπως για παράδειγμα την κερκυραϊκή παστιτσάδα με βοδινή ουρά.

ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ
Καθημερινά σερβίρονται διάφορα μαγειρευτά και όσπρια αλλά και σταθερά πιάτα και μεζέδες όπως κολοκυθοκεφτέδες, σπανάκι με αυγά και το τελειότερο κοτόπουλο αντικριστό. Δοκιμάσαμε όλα τα παραπάνω και ένα απ’ τα πιάτα ημέρας- την παστιτσάδα με βοδινή ουρά, και ήταν εξαιρετικά.

Το σπανάκι με τα αυγά πρέπει να το δοκιμάσετε κι αυτό που επιβάλλεται να γνωρίζετε είναι ότι στη ΓΑΣΤΡΑ θα δοκιμάσετε το καλύτερο κοτόπουλο αντικριστό. Το κοτόπουλο ως κρέας δεν με ενθουσιάζει ιδιαίτερα εξ ού και ο μόνος λόγος που θα το παραγγείλω είναι όταν προσέχω τη διατροφή μου. Στη ΓΑΣΤΡΑ όμως το ψήνουν αντικριστό σε ειδικό ξυλόφουρνο. Η μέθοδος του αντικριστού είναι ίσως ο πιο «πρωτόγονος» και παράλληλα νόστιμος τρόπος ψησίματος του κρέατος.

Μεγάλα κομμάτια κρέατος (συνήθως από αρνί ή κατσίκι) στερεώνονται σε βέργες γύρω από μια μεγάλη φωτιά και σιγοψήνονται για 4-5 ώρες μόνο με τη θερμότητα της φλόγας. Το συγκεκριμένο πιάτο απορροφά την καπνάδα των ξύλων και προσδίδει στο κρέας τη γεύση του καπνιστού. Σερβίρεται με σπιτικές τηγανιτές πατατούλες.

Οι συνοδευτικές σαλάτες είναι καλές αν και μικρές για να τις μοιράζονται πανω από δύο άτομα.

Πήγαμε Σάββατο οπότε η παστιτσάδα με βοδινή ουρά ήταν στον κατάλογο και αυτό δεν είναι σύνηθες αφού οι βοδινές ουρές είναι δυσεύρετες. Αν υπάρχει ένα πιάτο που θα διώξει την αρνητική ενέργεια μιας κακής μέρας, είναι αυτό. Μπολονέζ; Τύφλα να έχει η Μπολονέζ δίπλα στην παστιτσάδα. Το σιγοψημένο βοδινό είναι τόσο μαλακό που πέφτει από το κόκαλο ενώ η φρέσκα σάλτσα ντομάτας τόσο διακριτική και γεμάτη μυρωδιές που όχι μόνο δεν επισκιάζει το κρέας αλλά είναι λες και την έφτιαξε η γιαγιά. Ένα πιάτο τόσο απολαυστικό που σε κάνει να ξεχνάς τα προβλήματα σου. Αποκορύφωμα τα μακαρόνια που χρησιμοποιήθηκαν για το πιάτο αυτό - ενα μέγεθος πιο λεπτά από εκείνα που βάζουμε στο παστίτσιο. Δεν λάσπωσαν και λόγω διαμέτρου απορροφούσαν τη σάλτσα. Κολάστηκα.

Η ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ
Ζεστή ατμόσφαιρα, ένα ταβερνάκι που ανταποκρίνεται στα σύγχρονα δεδομένα τόσο σε άποψη αισθητικής όσο και σε με υπέροχη τζαμαρία που αφήνει το ανοιξιάτικο ηλιούι να διαχέεται στον χώρο και να σε αποπλανεί.

ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ
Πολύ καλή, και γρήγορη!

ΓΑΣΤΡΑ Μαγειρείο-Ταβερνάκι
5-6 Παναγιώτη Σημαιού, Λεμεσός
25 108718

FACEBOOK

Σχετικά με την συντάκτρια

Στέφανη Μαρίσα Λάμπρου

Η Στέφανη Μαρίσα πιστεύει ότι ο κυνισμός είναι ένδειξη ρομαντισμού και ο σαρκασμός βασικό συστατικό του χιούμορ. Επίσης πιστεύει πως ο Δάντης θα έγραφε μια διαφορετική εκδοχή της «Κόλασης» αν γνώριζε τους Κύπριους πολιτικούς

Δες κι αυτά

The 20 Euros Review