Στο Αβδελλερό υπάρχει ένα εκκλησάκι μέσα στην σπηλιά που αξίζει να επισκεφθείς
Οι εικόνες από ψηλά είναι εντυπωσιακές
Πώς όμως φτιάχτηκε το συγκεκριμένο εκκλησάκι;
Κατά τα χρόνια τα παλιά, καράβι που μετέφερε την Βασίλισσα της Αιγύπτου στην Κύπρο, για εξεύρεση γιατρού, που θα την θεράπευε από την ακατάσχετη αιμορραγία που την τυραννούσε, άραξε στις ακτές της Λάρνακας. Η Βασίλισσα με τον στρατό της προχώρησαν προς την ενδοχώρα και έφτασαν στην τοποθεσία που ήταν κτισμένο το μικρό εκκλησάκι, αφιερωμένο στην Παναγία την Αιματούσα, ή στην Παναγία των Αμπελιών, βορειοδυτικά του χωριού Αραδίππου.
Η Βασίλισσα, κουρασμένη κάθισε σε μεγάλο βράχο, που υπήρχε δίπλα από το εξωκλήσι, για να ξεκουραστεί. Αμέσως διαπίστωσε ότι η αιμορραγία σταμάτησε. Τότε διέταξε τους συνοδούς της να την οδηγήσουν σε πηγή νερού για να καθαριστεί. Ψάχνοντας για νερό, έφθασαν στην περιοχή του χωριού Αβδελλερό, όπου δίπλα από κοίτη μικρού χείμαρρου και στην βάση βράχου με ύψος μερικών μέτρων, ανάβλυζε μικρή πηγή καθαρού και κρύου νερού.
Τα χρόνια πέρασαν και πολύ αργότερα σε τοποθεσία του χωριού Αραδίππου βρέθηκαν δύο εικονίσματα της Παναγίας. Το ένα τοποθετήθηκε στο εξωκλήσι «Παναγία Αιματούσα» στην Αραδίππου και το άλλο στον Ιερό Ναό της Παναγίας της Αιματούσας στο Αβδελλερό.
Την επομένη οι πιστοί διαπίστωσαν ότι το εικόνισμα που υπήρχε στον Ναό στο Αβδελλερό, είχε χαθεί. Μετά από μέρες, βοσκός το βρήκε σε εσοχή του βράχου, στην βάση του οποίου ανάβλυζε μικρή πηγή νερού και ήταν η πηγή από όπου η Βασίλισσα πήρε νερό και καθαρίστηκε.
Πήρε το εικόνισμα και το μετέφερε στο χωριό και το τοποθέτησαν στην θέση του. Την άλλη μέρα το εικόνισμα είχε και πάλι χαθεί. Πάλι το βρήκαν στην ίδια εσοχή. Αυτό συνεχίστηκε για πάρα πολύ καιρό και το εικόνισμα μια το έβρισκαν στην εσοχή του βράχου και μια στο εξωκλήσι της Παναγίας της Αιματούσας στην Αραδίππου. Ψάχνοντας στην παράδοση του χωριού, έμαθαν για την ιστορία με την Αιγύπτια Βασίλισσα και την θεραπεία της από την Παναγία. Κατάλαβαν ότι το νερό από την πηγή, δεν ήταν συνηθισμένο, αλλά ήταν αγιασμένο.
Αφού προχώρησαν στον εξωραϊσμό του χώρου και τέλεσαν λειτουργία, τοποθέτησαν στην εσοχή του βράχου, άλλο εικόνισμα της Παναγίας και το αρχικό το τοποθέτησαν στον ενοριακό Ναό. Μετά από αυτό το εικόνισμα δεν «έφυγε» από τον Ναό, αλλά ούτε και υπάρχει σήμερα. Λένε ότι κάποιος το έκλεψε. Το έκλεψε; Ή είναι κάπου αλλού και περιμένει να το ανακαλύψει κάποιος;
Υπάρχουν προσωπικές μαρτυρίες, από κατοίκους ότι το Αγίασμα της Παναγίας Της Αιματούσας είναι θαυματουργό. Η μικρή τεχνητή σπηλιά όπου στο βάθος της αναβλύζει το Αγίασμα, όπως επίσης και το μικρό εξωκλήσι που οικοδομήθηκε στα πρόσφατα χρόνια, δέχονται καθημερινά δεκάδες προσκυνητές.
Το Αγίασμα της Παναγίας Της Αιματούσας, βρίσκεται δίπλα στην κοίτη μικρού χειμάρρου, βορειοδυτικά του χωριού Αβδελλερό. Αν ταξιδεύετε από την Αθηένου προς το Αβδελλερό, εισέρχεστε στο χωριό από την πρώτη αριστερή πάροδο που σας οδηγεί σε αυτό. Σε απόσταση 200 μέτρων θα φθάσετε σε διασταύρωση όπου δεξιά θα καταλήγετε στο κέντρο του χωριού και αριστερά στους αγρούς. Δέκα μέτρα πριν την διασταύρωση, θα δείτε στα αριστερά σας την είσοδο που θα σας οδηγήσει στο Αγίασμα. Πριν φύγετε από τον χώρο, θυμηθείτε να κλείσετε την καγκελόπορτα για να μην εισέρχονται στον χώρο του Αγιάσματος αδέσποτα και άλλα ζώα που θα αναζητούν νερό.
Δες πιο κάτω τις εικόνες όπως τις αποτύπωσε με τον φακό του ο Άνθιμος Μαυρομιχάλης: