10+1 όμορφα πράγματα για να δεις πριν το τέλος του 2023

10+1 όμορφα πράγματα για να δεις πριν το τέλος του 2023

Αποχαιρετάμε την χρονιά που φεύγει με θέατρο, μουσική, χορό, σινεμά και χριστουγεννιάτικα χωριά σε όλη την Κύπρο

Το 2023 φεύγει και η Avant Garde επέλεξε μερικές από τις καλύτερες εκδηλώσεις που έρχονται λίγο πριν από το τέλος της χρονιάς για να τις βάλεις στο πρόγραμμά σου.

9

Η Τελευταία Μαγνητοταινία του Κραπ από την Fresh Target Theatre Ensemble

Η Fresh Target Theatre Ensemble και το Sputnik in Orbit παρουσιάζουν το έργο “Η Τελευταία Μαγνητοταινία του Κραπ” του Samuel Beckett, σ’ ένα σπίτι στην παλιά πόλη της Λευκωσίας σε σκηνοθεσία Πάρι Ερωτοκρίτου. Για περισσότερα από σαράντα χρόνια, ανήμερα των γενεθλίων του, ο Κραπ ένας άσημος και μοναχικός συγγραφέας, ηχογραφεί τα κυριότερα συμβάντα της ζωής του από την χρονιά που πέρασε. Αυτές τις ηχογραφήσεις τις αρχειοθετεί λεπτομερώς, δημιουργώντας ένα μεγάλο αρχείο “περασμένων ημερών.” Την ημέρα των 69ων γενεθλίων του, ο Κραπ, αποφασίζει να ακούσει ξανά μια συγκεκριμένη μαγνητοταινία - αυτήν που ηχογράφησε την ημερα των 39ων γενεθλίων του, τριάντα χρόνια πριν. Καθώς ακούει την παλιά ηχογράφηση, ο Κραπ έρχεται αντιμέτωπος με μνήμες, συμβάντα αλλά και επιλογές της νεότητάς του που καθόρισαν το παρόν αλλά και το μέλλον του. Κι όλα αυτά ενώ ετοιμάζεται να επιχειρήσει μια τελευταία ηχογράφηση εκείνο το βράδυ  - μια ηχογράφηση η οποία ενδεχομένως να είναι και η τελευταία του.

Πρεμιέρα Πέπμτη 23 Νοεμβρίου, ΣΠΟΥΤΝΙΚ in Orbit  Άρεως 26, 1015, Παλιά Λευκωσία, 20:30. Παραστάσεις: 24, 29, 30 Νοεμβρίου & 1, 6, 7, 8, 13,14, 15, 21, 22, 27, 28, 29 Δεκεμβρίου. Εισιτήρια SoldOut Tickets. Τηλέφωνο: 70007705.

9

Αφιέρωμα στον Θεόδωρο Τερζόπουλο στο Ριάλτο

Το Θέατρο Ριάλτο και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) τιμούν τον Θεόδωρο Τερζόπουλο, έναν από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες στην ιστορία του παγκόσμιου θεάτρου, με μια σειρά εκδηλώσεων στη Λεμεσό από τις 23 μέχρι τις 27 Νοεμβρίου 2023. Αναλυτικά το πρόγραμμα εκδηλώσεων: Στις 23 Νοεμβρίου, στις 19:00, με αφορμή την έκδοση Στον Λαβύρινθο: Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος συναντά τον Χάινερ Μύλλερ*, η κριτικός θεάτρου, Πηνελόπη Χατζηδημητρίου θα μιλήσει για τη διεθνή πορεία του Θεόδωρου Τερζόπουλου που σηματοδοτείται από τις σπουδές του στο Berliner Ensemble και την καθοριστική γνωριμία του με τον Χάινερ Μύλλερ. Στις 24 Νοεμβρίου στις 11:00 Φοιτητές του ΤΕΠΑΚ θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον Θεόδωρο Τερζόπουλο και και τους ηθοποιούς της παράστασης Alarme, Σοφία Χιλλ, Αγλαΐα Παππά, Τασός Δήμας. Στις 24 Νοεμβρίου στις 19:00 θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Σπύρου Τσιφτσή Διόνυσος, η επιστροφή, ( 97’) που αποτελεί ένα κινηματογραφικό πορτρέτο του σπουδαίου σκηνοθέτη. Στις 25 Νοεμβρίου στις 20:30 θα παρουσιαστεί η παράσταση-ορόσημο, Alarme, δεκατρία χρόνια μετά την ιστορική της πρεμιέρα στο ΄Αττις. Πρόκειται για μια σκηνική σύνθεση με αφορμή την αλληλογραφία μεταξύ της βασίλισσας Ελισάβετ Α΄ και της Μαρίας Στιούαρτ. Διαπραγματεύεται τη σχέση αγάπης- μίσους ανάμεσα στις δυο βασίλισσες, που στην πραγματικότητα δε συναντήθηκαν ποτέ, για να αναδείξει το πάντα επίκαιρο θέμα της εξουσίας. Οι εκδηλώσεις κλείνουν στις 27 Νοεμβρίου με τη διοργάνωση εργαστηρίου- επίδειξης της μεθόδου του Θεόδωρου Τερζόπουλου από τον στενό του συνεργάτη Σάββα Στρούμπο στις 10:00-15:00 για ηθοποιούς και σπουδαστ@ δραματικών σχολών. Λόγω του περιορισμένου αριθμού συμμετοχών είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής [email protected] 77777745.

E-ticket www.rialto.com.cy ή καλέστε στο τηλέφωνο του θεάτρου στο 77777745 (Δευτέρα – Παρασκευή 10:00- 15:00).

9

7 Χριστουγεννιάτικα Χωριά σε όλη την Κύπρο

Για άλλη μια χρονιά το Υφυπουργείο Τουρισμού ανακοίννωσε τα 7 χωριά που θα μας χαρίσουν αξέχαστες, χριστουγεννιάτικες στιγμές. Λεύκαρα, Φικάρδου, Αγρός, Καλοπαναγιώτης, Κυπερούντα, δήμου Δερύνειας και Λαϊκή Γειτονιά ετοιμάζονται να φορέσουν τα γιορτινά τους και να μας υποδεχθούν. Από τις 26 Νοεμβρίου 2023 μέχρι τις 14 Ιανουαρίου 2024. Μάθε όλες τις λεπτομέρειες ΕΔΩ

9

Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας στον ΘΟΚ

Ο Νεόφυτος Ταλιώτης επιστρέφει στον ΘΟΚ για να μοιραστεί με το κοινό τη δική του ανάγνωση πάνω σε αυτό το σπουδαίο, διαχρονικό έργο, που παρουσιάζεται για δεύτερη φορά στην κρατική μας σκηνή, μετά την εμβληματική παράσταση του 1988 με την Αννίτα Σαντοριναίου στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Το έργο που κατατάσσεται ανάμεσα στα καλύτερα που γράφτηκαν μέσα στον 20ό αιώνα, σηκώνει αυλαία το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023. Στην παραγωγή συμπράττουν ο σκηνογράφος Άγγελος Αγγελή, ο συνθέτης Μιχάλης Χριστοδουλίδης καθώς και ένα λαμπρό επιτελείο ηθοποιών, με την Αννίτα Σαντοριναίου και τον Σταύρο Λούρα στους δύο κεντρικούς ρόλους. Πρεμιέρα Σάββατο 25 Νοεμβρίου, Κεντρική Σκηνή, ΘΟΚ, 20:30. Τακτικές παραστάσεις Παρασκευή (20:00), Σάββατο (20:00) και Κυριακή (18:00).

9

Noel, ένα σπίτι για τα Χριστούγεννα του Σταύρου Σταύρου

Τι κρύβεται πίσω από την πόρτα του αρχοντικού στο νούμερο 42; Τι κάνει το σπίτι αυτό μοναδικό σε ολόκληρο τον κόσμο; Ο Noel φτάνει με μια βαλίτσα στην είσοδο ενός αρχοντικού σπιτιού. Όταν η πόρτα ανοίγει, ξεδιπλώνεται μπροστά του ένας καινούριος κόσμος, που θα του αλλάξει τη ζωή. Πάνω από όλα, όμως, γνωρίζει ανθρώπους που του θυμίζουν το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων. Μια γλυκιά χριστουγεννιάτικη ιστορία, μια αλλιώτικη θεατρική εμπειρία για μικρούς και μεγάλους. Σκηνοθεσία: Ελένη Αναστασίου. Δημιουργική ιδέα & κείμενο: Σταύρος Σταύρου. Παραστάσεις 2, 3, 9, 10 Δεκεμβρίου, 6 & 7 Ιανουαρίου 16:30, 18:00, 19:30. Που; Σε ένα αρχοντικό στην παλιά Λευκωσία. Η ακριβής τοποθεσία θα παραμείνει μυστική μέχρι και την ημέρα της παράστασης και θα σταλεί στο κοινό μέσω γραπτού μηνύματος. Εισιτήρια: SoldOutTickets.

9

The Met: Live in HD στο Θέατρο Ριάλτο

Μετά από διακοπή των τελευταίων δύο χρόνων, εν μέρει λόγω και της πανδημίας, το Ριάλτο αποφάσισε όπως φιλοξενήσει το 2023-24 όλες τις παραγωγές της νέας σεζόν , η οποία χαρακτηρίζεται από ένα συνδυασμό κλασικών αριστουργημάτων αλλά και πρωτοποριακών έργων. H αρχή γίνεται τον Δεκέμβριο με δύο σπουδαίες παραγωγές. Dead Man Walking του Jake Heggie στις 2 Δεκμεβρίου, Life of Pi του Yann Martel στις 3 Δεκεμβρίου, ο André Rieu με την Ορχήστρα Γιόχαν Στράους σε μία αξέχαστη χριστουγεννιάτικη παραγωγή στις 16 Δεκεμβρίου και Florencia en el Amazonas του Daniel Catán στις 23 Δεκεμβρίου. Σάββατο 2 και 23 Δεκεμβρίου19:55, 3 Δεκεμβρίου 18:00 & 16 Δεκεμβρίου 19:00, Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός,. E-ticket www.rialto.com.cy.

10th Cyprus Jazz & World Music Showcase 

Το Τμήμα Νεότερου και Σύγχρονου Πολιτισμού του Υφυπουργείου Πολιτισμού και το Θέατρο Ριάλτο διοργανώνουν το 10ο Cyprus Jazz & World Music Showcase, παρουσιάζοντας μια σφαιρική και δυναμική εικόνα εικόνα της σύγχρονης κυπριακής μουσικής δημιουργίας. Συμμετέχουν τα σχήματα: Οδυσσέας Τουμάζου Origins, S.G.C (Soulful Groove Collective), Krama Brass Band, Erica Soteri, Κάλεσμα, Loud Urban Soul Teachers, SONICA, Ελεονώρα Ρούσου. Στο Art Studio 55 θα παρουσιαστούν τα σχήματα: Alexis Sunder, Nikos Charalambous, Chunky Funky Electro Funk Quartet, Nama Dama. Παρασκευή 8, Σάββατο 9 Δεκεμβρίου, Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός, 19:30.

9

Αλκίνοος Ιωαννίδης

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, επιστρέφοντας στην ιδιαίτερη του πατρίδα, φέρνει στο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας 2023 τη νέα του δουλειά. Πρόκειται για μια καινούργια ενορχηστρωτική και ηχητική προσέγγιση στη δισκογραφία του, την οποία πρωτοπαρουσιάζει στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, προτού την ταξιδέψει στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Πλαισιωμένος από τους καταξιωμένους Κύπριους μουσικούς Μάριο Τακούσιη, Λευτέρη Μουμτζή και Γιάννη Κουτή, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης θα ερμηνεύσει γνωστά τραγούδια από τη δισκογραφία του, στα ελληνικά και στα ισπανικά. Όπως πάντα, οι στίχοι των τραγουδιών του εκφράζουν ένα σύγχρονοκοινωνικό και υπαρξιακό προβληματισμό ενώ ο λόγος του παραμένει άκρως ποιητικός. Η συναυλία θα περιλαμβάνει επίσης επιλεγμένα παραδοσιακά κυπριακά τραγούδια από το άλμπουμ του «Που Δύσην ως Ανατολήν», που αποτελεί ένα ιδιαίτερο σημείο αναφοράς στην κυπριακή μουσική. Η διοργάνωση της συναυλίας γίνεται με τη συνεργασία της πρεσβείας της Ισπανίας στην Κύπρο, με την ευκαιρία της Ισπανικής Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου, Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, 20:30. Εισιτήρια SoldOutTickets.

The Bodies we swore της Λία Χαράκη

Ένα δείπνο επί σκηνής, όπου το ίδιο το κοινό αναλαμβάνει το ρόλο των προσκεκλημένων. Με αφορμή την 20η επέτειο της δομής pelma.Lia Haraki, το έργο θα βασίζεται στο αρχειακό υλικό της ομάδας και θα αναπτύσσεται με βάση τις συζητήσεις και αναμνήσεις του κοινού. Χαρακτήρες, τραγούδια και ερμηνευτικές στιγμές από τα έργα συχνά θα διακόπτουν αυτή τη διαδικασία. Στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργαζόμενου Καλλιτέχνη του Θεάτρου Ριάλτο. Υποστηρίζεται από το πρόγραμμα «Πολιτισμός» 2023 του Υφυπουργείου Πολιτισμού. Τετάρτη 13-Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου, Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός, 20:30.

9

Άμλετ σε σκηνοθεσία Thomas Ostermeier

Με το ασυμβίβαστο όραμα που του χάρισε τον Χρυσό Λέοντα της Μπιενάλε της Βενετίας για το σύνολο του έργου του, ο Ostermeier επισκέπτεται για πρώτη φορά την Κύπρο δίνοντας νέο νόημα στον όρο «τρελή ιδιοφυΐα».Με μια έναρξη μέσα στη βροχή και τις λάσπες, ο Άμλετ του Thomas Ostermeier ανταποκρίνεται στη φήμη του ως μια από τις σπουδαιότερες παραγωγές του έργου του Σαίξπηρ. Η ποπ μουσική, τα drag shows και οι μονομαχίες στη βασιλική αυλή συνυπάρχουν αρμονικά στην ξέφρενη, θρυλική παραγωγή του Γερμανού δημιουργού που έρχεται στο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας έχοντας λάβει διεθνή αναγνώριση στην παγκόσμια περιοδεία της. Ο cult σταρ του Σαίξπηρ Λαρς Άιντινγκερ (Ριχάρδος Γ') δίνει μια αξέχαστη, ακατάσχετη ερμηνεία στο ρόλο του πρίγκηπα της Δανίας γλιστρώντας ανάμεσα στους διάσημους μονολόγους του Άμλετ και τους θορυβώδεις αυτοσχεδιασμούς του, ενώ ταυτόχρονα βρίζει, δολοπλοκεί και βιντεοσκοπεί. Πέμπτη 14 - Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου, Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας, 20:30. Εισιτήρια: SoldOutTickets

9

Κωνσταντίνος Αργυρός και Ελένη Φουρέιρα

Κωνσταντίνος Αργυρός και Ελένη Φουρέιρα ενώνουν τις φωνές τους και δίνουν παλμό στο όραμα και τη δράση του Blue Heart. Το Blue Heart Foundation, είναι ένας δυναμικός και πολύπλευρος Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός, που στοχεύει στην άμεση αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών και την ουσιαστική στήριξη συνανθρώπων μας που βιώνουν οικονομική ανέχεια, φαινόμενα bullying, βίας και κακοποίησης. Σε μια μοναδική μουσική συνύπαρξη, οι κορυφαίοι Έλληνες καλλιτέχνες, Κωνσταντίνος Αργυρός και Ελένη Φουρέιρα φωτίζουν με χρώμα μπλε… την ελπίδα, την αλληλεγγύη και τις ζωές συνανθρώπων μας! Όλα τα καθαρά έσοδα θα διατεθούν για την ενδυνάμωση του κοινωνικού έργου του Blue Heart, την οικονομική ενίσχυση άπορων οικογενειών, τη στήριξη ευάλωτων ομάδων και παιδιών, τη συλλογή αγαθών για ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, την καλλιέργεια κουλτούρας για την αποδοχή της διαφορετικότητας. Τρίτη 19 Δεκεμβρίου, κλειστό Αθλητικό Κέντρο Σπύρος Κυπριανού, Λεμεσός, 19:30. Πληροφορίες: 70000155.

Loader