Τα κοσμήματα Maria Chara θες να τα δωρίσεις αλλά και να τα κρατήσεις
Από τις σπουδές στα Οικονομικά και την Ιστορία Καλών Τεχνών, στη δημιουργία των κοσμημάτων που αγαπήσαμε
H Μαρία Χαρά Θεμιστοκλέους, ξεναγώντας μας στον κόσμο των Maria Chara Jewelry, μας μίλησε για πολλά και ενδιαφέροντα. Ανάμεσα σε άλλα, μας εξήγησε από που αντλεί έμπνευση, γιατί η παρέα πλήττει μαζί της σε ταξίδια και μουσεία, ποια σχέση μπορεί να έχει ένας σκάμνος εκκλησίας με ένα κόσμημα, καθώς και τις παγίδες που κρύβει η αγορά από καταστήματα ή και ιστοσελίδες που παρέχουν ελλιπή ή λανθασμένη πληροφόρηση σχετικά με τα προϊόντα τους.
Συνέντευξη στην Νίκολα Καρατζιά
Φωτογραφίες: Μάριος Ιωσηφίδης
Οικονομικά και χειροποίητο κόσμημα. Πως προέκυψαν αυτοί οι δύο τομείς στη ζωή σου και πως συνδυάζονται;
Ξεκίνησα τις σπουδές στον κλάδο των Οικονομικών στο Τορόντο, μετά από παρότρυνση των γονιών μου. Ως άτομο όμως, δεν μπορούσα να συμβιβαστώ μόνο με αυτό το άκρως πρακτικό κομμάτι, αφού δεν κατάφερνα να εκφραστώ μέσα από εκείνο. Αποφάσισα λοιπόν να ακολουθήσω και την τέχνη, σπουδάζοντας Ιστορία Καλών Τεχνών. Ωστόσο, ομολογουμένως, οι δύο αυτοί τομείς εν τέλει συνδυάζονται άψογα, καλύπτοντας τις ανάγκες του καταστήματος. Ανακάλυψα, ότι οι γνώσεις στα οικονομικά μου είναι τελικά πολύ χρήσιμες και βοηθητικές. Από τη μία μπορώ να αναλύω οικονομικές καταστάσεις και να λαμβάνω τις ορθές αποφάσεις για την πορεία της επιχείρησης, ενώ από την άλλη ασχολούμαι και με το σχέδιο, το δημιουργικό κομμάτι της δουλειάς μου, το οποίο αγαπώ πολύ.
Μήπως τελικά αυτή η διαφορετικότητα τους, σε ισορροπεί;
Βεβαίως! Ακριβώς, θεωρώ ότι είναι το «balance» μου. Δεν θα μπορούσα να ασχοληθώ μόνο με έναν από τους δύο αυτούς τομείς, αφού ως άνθρωπος, βαριέμαι εύκολα.
Τα κοσμήματα σου είναι ιδιαίτερα και ορισμένα έχουν μια vintage αισθητική. Θεωρείς ότι μπορούν να φορεθούν από όλες τις γυναίκες ή αυτό δεν είναι κάτι που σε ενδιαφέρει άμεσα;
Είμαι πολύ προσεκτική ,ούτως ώστε τα κοσμήματα που υπάρχουν στο κατάστημα, να αντικατοπτρίζουν τη δική μου αισθητική, είτε πρόκειται για κομμάτια που κατασκευάζονται στον χώρο μου, είτε αφορούν σε κομμάτια που παραγγέλνονται από εξωτερικούς συνεργάτες. Με τα κοσμήματα που σχεδιάζονται και κατασκευάζονται στο κατάστημα, προσπαθώ να καλύψω ένα κενό που κατά την γνώμη μου υπάρχει στην αγορά. Σημαντικό βεβαίως για μένα, είναι όπως τα κομμάτια αυτά να μπορούν να φορεθούν από κάθε ηλικία, κάτι που νομίζω έχω καταφέρει σε σημαντικό βαθμό. Μου αρέσει απίστευτα να παρατηρώ πώς τα συνδυάζει κάθε γυναίκα, αφού καθεμία, το κάνει με το δικό της μοναδικό τρόπο, ανάλογα με την ηλικία, προσωπικότητα και γούστο της.
Πρωταρχικός στόχος είναι να εκφράζεσαι μέσα από τις δημιουργίες σου, οι πωλήσεις ή ένας συνδυασμός των δύο;
Προς το παρόν, κανένα από τα δύο δεν αποτελεί πρωταρχικό μου στόχο. Σκοπός μου, είναι να γίνω εξαιρετική σε αυτό που κάνω, χωρίς να το λέω αυτό με έπαρση, παρά μόνο επειδή ακριβώς κατανοώ ότι αυτό είναι ένα ταξίδι που απαιτεί σκληρή δουλειά, συνεχή προσπάθεια και αφοσίωση.
Εάν θα επέλεγες κάποια γυναίκα ως μούσα, η οποία θα ήθελες να φοράει συνεχώς κοσμήματα σου, ποια θα ήταν αυτή;
Τη δεδομένη στιγμή θα έλεγα την Jane Birkin στα νιάτα της. Κατά διαστήματα όμως, παθαίνω εμμονή με διάφορες γυναίκες.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ: Η Κύπρια σχεδιάστρια που εργάστηκε στο πλάι της Mary Katrantzou
Από τι εμπνέεσαι συνήθως για να τα δημιουργήσεις και πως ξεκινάει η όλη διαδικασία. Για παράδειγμα, κάθεσαι και λες ότι τώρα πρέπει να σχεδιάσω και φτιάξω κόσμημα;
Εάν θα έπρεπε να κάτσω με το «ζόρι» να σχεδιάσω κάτι, δεν θα το έκανα σωστά. Μου είναι αδύνατο να λειτουργήσω κατά αυτό τον τρόπο. Κυριολεκτικά όμως, εμπνέομαι από τα πάντα. Μπορεί για μεγάλο χρονικό διάστημα να αισθάνομαι ότι η έμπνευσή μου, έχει τελειώσει και ξαφνικά κάτι βρίσκεται που με «ιντριγκάρει». Μπορεί να δω κάτι εντελώς άσχετο στον δρόμο και αυτό να με εμπνεύσει ώστε να δημιουργήσω μια ολόκληρη σειρά από κοσμήματα. Θυμάμαι ας πούμε, να βρίσκομαι σε γαμήλια τελετή και να κάθομαι να μελετώ τα σκαλίσματα στους σκάμνους της εκκλησίας, στοιχείο που στη συνέχεια χρησιμοποίησα για να δημιουργήσω επόμενη συλλογή μου. Περιττό να πως ότι έμπνευση αντλώ και μέσα από ταξίδια που κάνω ή τα μουσεία που επισκέπτομαι. Κάθομαι με τις ώρες και παρακολουθώ τα εκθέματα-συνήθως κοσμήματα-, με αποτέλεσμα να πλήττει η παρέα που με συνοδεύει.
Προκύπτει λοιπόν η έμπνευση. Έπειτα, ποια είναι τα βήματα που ακολουθείς μέχρι και την ολοκλήρωση ενός κοσμήματος;
Αρχικά, βρίσκεται η ιδέα. Στη συνέχεια, γίνονται τα σχέδια, τα οποία πρέπει να παρουσιαστούν στο τμήμα παραγωγής, ώστε να συζητήσουμε και να εντοπίσουμε τυχόν τεχνικά θέματα. Όταν αυτά επιλυθούν, ξεκινάει η παραγωγή. Ολοκληρώνοντας ένα δείγμα και εφόσον είμαστε ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα, συνεχίζουμε με επανεκτέλεση του. Τέλος, μπαίνουν οι κωδικοί, ζυγίζεται και τοποθετείται στο στοκ του καταστήματος.
Από τη στιγμή όμως που τα κοσμήματά σου είναι χειροποίητα, η επανεκτέλεση τους, δεν έχει διαφορετικό αποτέλεσμα κάθε φορά;
Ακριβώς, επειδή τα πλείστα κομμάτια φτιάχνονται στο χέρι και όχι από κάποια μηχανή ή με απλή συναρμολόγηση, μπορεί φαινομενικά να είναι τα ίδια αλλά αν τα προσέξεις καλά, μπορείς να εντοπίσεις μικρές διαφορές μεταξύ τους. Αυτό τα κάνει μοναδικά. Επιπλέον, δουλεύουμε με φυσικές πέτρες-λίθους-, όπως για παράδειγμα το φυσικό μαργαριτάρι, οι οποίες επίσης διαφέρουν μεταξύ τους. Καμία δεν έχει ακριβώς το ίδιο σχήμα με άλλη.
Δέχεσαι και παραγγελίες για custom made κοσμήματα;
Εννοείται. Δέχομαι παραγγελίες custom made κομματιών για γάμους, καθώς και personalized κοσμήματα για γυναίκες αλλά και άντρες-έστω και αν στο κατάστημα δεν έχω ανδρικές συλλογές.
Πόσο συχνά ανανεώνονται οι συλλογές του καταστήματος;
Περίπου δύο φορές ετησίως παρουσιάζεται καινούρια, ολοκληρωμένη συλλογή. Εντούτοις, νέα σχέδια προστίθενται συνεχώς στο κατάστημα, ως συνέχεια των υφιστάμενων συλλογών. Προσωπικά όμως, επειδή θεωρώ ότι το κόσμημα είναι διαχρονικότερο από ένα ρούχο, με τις τάσεις να μην εναλλάσσονται τόσο συχνά, κάποτε η παρουσίαση μιας καινούριας συλλογής ίσως να πάρει λίγο περισσότερο χρόνο, ώστε η ίδια η πρόταση αλλά και το τελικό αποτέλεσμα να έχουν πραγματικά, ουσιαστικό λόγο ύπαρξης.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ: Μαρίνα Νικολαΐδου - «That was me and this is now»
Υπάρχουν εποχικά κοσμήματα κατάλληλα για χειμώνα ή καλοκαίρι ή όλα προσαρμόζονται ανάλογα με το ντύσιμο μας;
Σίγουρα, μπορούμε πάντοτε να τα προσαρμόσουμε. Αναμφίβολα όμως, υπάρχουν ορισμένα υλικά που θυμίζουν συγκεκριμένες εποχές, όπως για παράδειγμα το κοχύλι που παραπέμπει σε καλοκαίρι.
Συχνά, βλέπουμε φθηνά κοσμήματα της Amazon και του Ebay να πωλούνται σε διάφορα καταστήματα της Κύπρου ή κυπριακές ιστοσελίδες, σε πολύ πιο «τσιμπημένες» τιμές. Ποια η άποψη σου για αυτό το φαινόμενο;
Προσωπικά, δεν με απασχολεί από πού εισάγει ο καθένας τα κοσμήματά του και πόσα τα πωλεί. Εκείνο όμως που με ενοχλεί, είναι η παροχή λανθασμένης ή ελλιπούς ενημέρωσης στον πελάτη. Μια μερίδα αγοραστών, δεν έχει την αναγκαία γνώση ώστε να μπορεί να συγκρίνει τα διάφορα υλικά από τα οποία είναι κατασκευασμένα τα κοσμήματα ή να αντιληφθεί εάν ένα κομμάτι είναι όντως χειροποίητο. Το αποτέλεσμα, είναι όπως συγκρίνονται για παράδειγμα κινέζικα προϊόντα από ιστοσελίδες όπως αυτές που προανάφερες, με κοσμήματα που όντως φτιάχτηκαν στο χέρι. Παράλληλα, μπαίνουν στην ίδια ζυγαριά τα φτηνά υλικά, με άλλα όπως ο μπρούντζος και το ασήμι. Αυτό είναι όχι μόνο μεγάλο λάθος αλλά και επιβλαβές για την υγεία του αγοραστή. Τα μέταλλα που προέρχονται συνήθως από αυτές τις ιστοσελίδες, όχι μόνο είναι πολύ φτηνά και αμφιβόλου ποιότητας αλλά και τοξικά για τον οργανισμό μας όταν φορεθούν και έρθουν σε επαφή με το δέρμα.
Δεν υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες;
Θα έπρεπε να υπάρχει αυστηρός έλεγχος από το κράτος αλλά και ενημέρωση από τα καταστήματα που τα διαθέτουν προς πώληση.
Εσύ, συνήθως με ποια υλικά δουλεύεις και που κινούνται οι τιμές των maria chara;
Δουλεύω με μπρούντζο και ασήμι, ενώ στο κατάστημα υπάρχει και μία μικρή συλλογή από χρυσό. Οι τιμές ποικίλουν, ξεκινώντας από πολύ χαμηλά, δηλαδή 15 ευρώ και φτάνοντας περίπου στα 200 ευρώ τη στιγμή που μιλάμε.
Διατηρούσες κατάστημα στην οδό Λήδρας, αποφάσισες όμως να μετακομίσεις. Μήπως η αγορά της συγκεκριμένης περιοχής θεωρείς ότι σιγά σιγά «πεθαίνει»;
Αυτό, έγινε πριν από περίπου τρία χρόνια. Είδα ότι είχαν κλείσει τους δρόμους και η κίνηση είχε ξεκινήσει να μειώνεται. Κάπως έτσι, αποφάσισα ότι είχε έρθει η ώρα να φύγω. Ο κόσμος θεωρώ ότι όπου και αν είσαι, αν παρακολουθεί και του αρέσει η δουλειά σου, θα σε βρει και θα σε ακολουθήσει.
Τι άλλο να περιμένουμε μελλοντικά από το brand Maria Chara;
Το brand μεγαλώνει συνεχώς και στόχος είναι να συνεχίσει να το κάνει. Θα ήταν ωραία να «επεκτεινόταν» και σε άλλες περιοχές, οι οποίες θα βρεθούν εν καιρώ και οι οποίες θα κρίνουμε ότι είναι οι ιδανικές για ένα παρόμοιο εγχείρημα.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ: Στο Studio 6 και «παίζουμε» και δεν «παιζόμαστε»