Έγινε η “σφαγή των αθώων” στη Σκωτία, με 16 νεκρά παιδιά

Έγινε η “σφαγή των αθώων” στη Σκωτία, με 16 νεκρά παιδιά

Ο 43χρονος δολοφόνος Τόμας Χάμιλτον είχε αρκετές καταγγελίες για κακοποίηση ανηλίκων πριν τη “σφαγή”

Σαν σήμερα, στις 13 Μαρτίου to 1996, ο Τόμας Χάμιλτον εισέβαλε οπλισμένος με 4 περίστροφα σε ένα δημοτικό σχολείο του Ντανμπλέιν της Σκωτίας και δολοφόνησε εν ψυχρώ 16 παιδιά ηλικίας 5-6 ετών και τη δασκάλα τους Γκουέν Μέιο.

Τραυματίστηκαν άλλα 12 παιδιά και ένας καθηγητής. Μετά το έγκλημα, ο 43χρονος άνδρας έβαλε τέλος και στη δική του ζωή, ολοκληρώνοντας με αυτόν τον τρόπο ένα από τα πιο στυγερά εγκλήματα στην ιστορία της Μ. Βρετανίας, που έμεινε γνωστό ως «Η σφαγή των αθώων».

Το συμβάν 

Ο Χάμιλτον, σύμφωνα με τις Αρχές, είχε σχεδιάσει αρκετό καιρό πριν τις δολοφονίες των παιδιών και γνώριζε καλά τους χώρους του σχολείου. Όταν το κουδούνι χτύπησε και οι μαθητές μπήκαν στις αίθουσες, ο δράστης κατευθύνθηκε προς το γυμναστήριο, όπου άρχισε να «γαζώνει» αδιακρίτως όποιον έβρισκε στο πέρασμά του. Παρών στο μακελειό ήταν και ο διάσημος τενίστας Άντι Μάρεϊ, ο οποίος τότε ήταν 9 ετών και φοιτούσε στην Δ’ δημοτικού.

Μπαίνοντας στο γυμνάσιο και περπατώντας μερικά βήματα, ο Χάμιλτον είχε πυροβολήσει 29 πυροβολισμούς με ένα από τα πιστόλια, σκότωσε ένα παιδί και τραυμάτισε πολλά άλλα. Τέσσερα τραυματισμένα παιδιά είχαν καταφύγει στο ντουλάπι του καταστήματος. 

Στη συνέχεια, ο Χάμιλτον ανέβηκε στην ανατολική πλευρά του γυμναστηρίου, πυροβολώντας έξι βολές καθώς περπατούσε και στη συνέχεια έριξε οκτώ βολές προς το αντίθετο άκρο του γυμναστηρίου. Κατόπιν πήγε προς το κέντρο του γυμναστηρίου, πυροβολώντας 16 βολές σε μια ομάδα παιδιών που είχαν αδυνατίσει από τις προηγούμενες βολές του. Ένας μαθητής της 7ης δημοτικού που περπατούσε κατά μήκος της δυτικής πλευράς του εξωτερικού γυμνασίου εκείνη τη στιγμή άκουσε δυνατούς κραδασμούς και κραυγές και κοίταξε μέσα. Ο Χάμιλτον πυροβόλησε προς την κατεύθυνση του και ο μαθητής τραυματίστηκε από ιπτάμενο γυαλί πριν τραπεί σε φυγή. Από αυτή τη θέση ο Χάμιλτον έριξε 24 βολές προς διάφορες κατευθύνσεις. Πυροβόλησε προς ένα παράθυρο δίπλα στην πυροσβεστική έξοδο στο νοτιοανατολικό άκρο του γυμναστηρίου, πιθανώς σε έναν ενήλικα που περνούσε στην παιδική χαρά και στη συνέχεια πυροβόλησε ακόμη τέσσερις πυροβολισμούς προς την ίδια κατεύθυνση αφού άνοιξε την πόρτα της πυροσβεστικής εξόδου.

Στη συνέχεια, ο Χάμιλτον βγήκε για λίγο από το γυμναστήριο μέσω της πυροσβεστικής εξόδου, πυροβολώντας άλλους τέσσερις πυροβολισμούς προς το βεστιάριο της βιβλιοθήκης, χτυπώντας και τραυματίζοντας την Γκρέις Τουέντλ, ένα άλλο μέλος του προσωπικού του σχολείου.

Στην τάξη πλησιέστερα στην πυροσβεστική έξοδο όπου στεκόταν ο Χάμιλτον, η Κάθριν Γκόρντον τον είδε να πυροβολεί και έδωσε εντολή στην τάξη της 7ης δημοτικού να κατέβει στο πάτωμα προτού ο Χάμιλτον πυροβολήσει εννέα σφαίρες στην τάξη, χτυπώντας βιβλία και εξοπλισμό. Μια σφαίρα πέρασε μέσα από μια καρέκλα όπου καθόταν ένα παιδί δευτερόλεπτα πριν. Στη συνέχεια, ο Χάμιλτον μπήκε ξανά στο γυμναστήριο, έριξε το πιστόλι που χρησιμοποιούσε και έβγαλε ένα από τα δύο περίστροφα.

Έβαλε την κάννη του όπλου στο στόμα του, την έστρεψε προς τα πάνω και πάτησε τη σκανδάλη, αυτοκτονώντας. Συνολικά 32 άτομα υπέστησαν τραύματα από πυροβολισμούς που προκάλεσε ο Χάμιλτον σε διάστημα 3-4 λεπτών, 16 από τους οποίους τραυματίστηκαν θανάσιμα στο γυμναστήριο, συμπεριλαμβανομένης της Γκουέν Μάιορ και των 15 μαθητών της. Ένα άλλο παιδί πέθανε καθοδόν για το νοσοκομείο.

 

Το προφίλ του δολοφόνου 

Ο Τόμας Χάμιλτον, σύμφωνα με όσα υποστήριξαν άνθρωποι που τον γνώριζαν, ήταν ένας ιδιόρρυθμος και μοναχικός άνδρας, που αντιμετώπιζε βαριά ψυχολογικά προβλήματα. Διατηρούσε για πολλά χρόνια ένα αθλητικό κέντρο για παιδιά, το οποίο όμως έκλεισε κάποια στιγμή, με αποτέλεσμα ο 43χρονος να μείνει άνεργος.

Το γεγονός αυτό φαίνεται να έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη ραγδαία επιδείνωση της ψυχικής υγείας του. Όσοι τον γνώριζαν μιλούσαν για έναν άνθρωπο κλειστό και απόμακρο, που απέφευγε τις συναναστροφές. Επειδή ντύνονταν εκκεντρικά και φέρονταν παράξενα συχνά τον κορόιδευαν. Οι χλευασμοί ήταν κομμάτι της καθημερινότητάς του. Παρότι έδινε την εντύπωση ενός φιλήσυχου ανθρώπου, το 1991 είχε απασχολήσει ξανά τις Αρχές, για κακοποίηση ανηλίκων και αντίσταση κατά της Αρχής. Ωστόσο, δεν κάθισε ποτέ στο εδώλιο. Η αλλαγή στο καθεστώς οπλοκατοχής.

 

Η αλλαγή του νόμου της οπλοκατοχής 

Η «Σφαγή των αθώων» σόκαρε τη βρετανική κοινή γνώμη και πυροδότησε πολιτικές αντιπαραθέσεις, οι οποίες επέφεραν ριζικές αλλαγές στο καθεστώς οπλοκατοχής. Το 1997 η Κυβέρνηση του Τζον Μέιτζορ εισήγαγε νόμο που ποινικοποιούσε την κατοχή πυροβόλων όπλων, εξαιρώντας τα πιστόλια διαμετρήματος 5.6 χιλιοστών, τα οποία ωστόσο απαγορεύτηκαν λίγους μήνες αργότερα από τη νεοεκλεγείσα κυβέρνηση του Τόνι Μπλερ.

 

Πηγή φωτογραφίας

Loader