20 ταινίες και σειρές με πανδημίες για να κολλήσετε

20 ταινίες και σειρές με πανδημίες για να κολλήσετε

Τι πρέπει να δείτε (ή αποφύγετε) τις μέρες που θα κλειστείτε μέσα

 

The Last Man on Earth (1964), The Omega Man (1971) & I Am Legend (2007)

Βασικά τρεις διαφορετικές (και ποικίλης) ποιότητας μεταφορές του κλασικού μυθιστορήματος I Am Legend του Richard Matheson, όπου ο Vincent Price / Charlton Heston / Will Smith είναι ο μοναδικός επιζών μιας επιδημίας που μετέτρεψε τον πληθυσμό της Γης σε αιμοβόρα τέρατα. Καλύτερο θεωρείται το δεύτερο και χειρότερο - σωστά μαντέψατε- το τρίτο.

 

The Andromeda Strain (1971) & (2008)

Επιστήμονες μελετούν έναν εξωγήινο ιό πριν αυτός αρχίσει να μεταδίδεται στους ανθρώπους, σε μια από τις πρώτες ταινίες του υπο-είδους βασισμένης στο ομώνυμο best seller του αείμνηστου Michael Crichton. Αναζητείστε και τη μίνι σειρά του 2008.

 

The Cassandra Crossing (1976)

Ο δικός μας Γιώργος Κοσμάτος συγκεντρώνει ένα εντυπωσιακό καστ (Burt Lancaster, Ava Gardner, Sophia Lauren, Martin Sheen κ.ά) για τις ανάγκες αυτής της καλογυρισμένης περιπέτειας καταστροφής που βγήκε μέσα στα ντουζένια του είδους. Οι επιβάτες μιας ευρωπαϊκής αμαξοστοιχίας μολύνονται από έναν θανατηφόρο ιό με συνέπεια το τρένο να μην μπορεί να σταματήσει πουθενά. Σκεφτείτε το Outbreak να συναντά το Snowpiercer και έχετε την εικόνα.

 

The Crazies (1973) & (2010)

Οι κάτοικοι μιας μικρής πόλης τρελαίνονται από κάτι μέσα στο νερό τους και αρχίζουν να δολοφονεί ο ένας τον άλλον. Η πόλη μπαίνει σε καραντίνα από τον στρατό όμως τότε αρχίζει το πραγματικό πανηγύρι. Ο George Romero αφήνει τα ζόμπι για ορδές ζωντανών μανιακών σ’ αυτή τη συμπαθητική άσκηση πάνω στο φόβο και την παράνοια που είναι γνωστή και με τον καθόλου γραφικό ελληνικό τίτλο “Καραντίνα: Ο ουρανός έβρεξε θάνατο”.  

Πολύ καλό και το remake που διατηρεί πάνω-κάτω την ίδια πλοκή αλλά δίνει έμφαση στο ακραίο splatter.

 

Warning Sign (1985)

Κάτι σαν προάγγελος των Resident Evil και 28 Days Later αυτό το παραγνωρισμένο και εξαιρετικά δυσεύρετο θριλεράκι από τα 80s με το αξιοπρόσεκτο καστ (Sam Waterston, Kathleen Quinlan, Yaphet Kotto), διαδραματίζεται σε κάποιες κυβερνητικές εγκαταστάσεις που σφραγίζονται όταν ένας πειραματικός ιός μολύνει τους εργαζόμενους και τους μετατρέπει σε μανιακούς δολοφόνους.

 

Outbreak (1995)

Ένας θανατηφόρος αφρικανικός ιός καταφθάνει στις ΗΠΑ και οι αρχές πρέπει να βρουν τρόπο να σταματήσουν την εξάπλωση πριν αφανιστεί ο πληθυσμός. Ίσως η διασημότερη ταινία του είδους, έχει μεγάλο budget, all-star-cast (Dustin Hoffman, Rene Russo,

Morgan Freeman, Kevin Spacey) και μια δυναμική σκηνοθεσία από τον μάστορα Wolfgang Petersen, όμως παραείναι χολιγουντιανή και κλισεδιάρικη για το καλό της. Πάντως ένα σύγκρυο θα σας πιάσει. 

 

Cabin fever (2002)

Τον Eli Roth μπορεί να τον γνωρίζετε ως δημιουργό των δύο Hostel ή απ’ το ρόλο του ρελάρας με το ρόπαλο του μπέιζμπολ στο Inglourious Basterds. Αυτή εδώ η ταινία τρόμου ήταν το ντεμπούτο του που εντυπωσίασε πολύ κόσμο, μεταξύ αυτών και τον Quentin Tarantino. Ένας σαρκοφάγος ιός αποδεκατίζει μια παρέα εκδρομέων και το exreme gore συνυπάρχει με την παράνοια (κανείς δεν ξέρει ποιος τον κουβαλάει) και το μαύρο χιούμορ.  

28 Days Later (2002) & 28 Weeks Later (2008)

Πριν τους Ινδούς εκατομμυριούχους και τους μονόχειρες ορειβάτες, ο Danny Boyle νεκρανάστησε το υπο-είδος της ζομποταινίας με αυτή την ακατάσχετη φρενίτιδα για ταινία. Τέρμα τα βραδυκίνητα, σκουληκιασμένα πτώματα, τα ζόμπι εδώ (βασικά άνθρωποι μολυσμένοι από έναν πειραματικό ιό) είναι γρήγορα, επίμονα και θα βρουν χιλιάδες τρόπους για να σε σκοτώσουν. Εξαιρετικό (αν όχι ανώτερο) το sequel του ταλαντούχου Ισπανού Juan Carlos Fresnadillo που διαδραματίζεται έξι μήνες μετά.

 

[REC] (2007) 

Τρόμος σε πρώτο πρόσωπο (βλέπουμε τα πάντα μέσα από την κάμερα της εκπομπής) σε μία από τις καλύτερες ταινίες τρόμου που βγήκαν ποτέ την Ισπανία. Το συνεργείο ενός reality που ακολουθεί μια μονάδα πυροσβεστών παγιδεύεται σε μια πολυκατοικία όπου οι ένοικοι έχουν μετατραπεί σε αιμοδιψή ζόμπι εξαιτίας ενός μυστηριώδους ιού. Ασφυκτικό, κλειστοφοβικό, βίαιο, τρομακτικό, μία από τις πιο άβολες στη θέαση ταινίες του είδους που ΔΕΝ θα δείτε ποτέ μόνοι σας. Τεράστια επιτυχία στην Ευρώπη, γνώρισε τρεις αρκετά καλές συνέχειες. Το Quarantine (2008) είναι το σκηνή-προς-σκηνή αμερικανικό remake με την Jennifer Carpenter (η αδελφή του “Dexter”) αλλά εμείς προτείνουμε ανεπιφύλακτα την original. 

 

Pandemic (2007)

Tι γίνεται όταν μια άγνωστη γρίπη των πτηνών εξαπλώνεται δευτερόλεπτο με δευτερόλεπτο; Τι γίνεται όταν ολόκληρη η πόλη τίθεται σε καραντίνα; Τι γίνεται όταν η αιτία της γρίπης είναι τόσο άγνωστη όσο και η θεραπεία της; H επιδημιολόγος Δρ. Κάιλα Μάρτιν θα πρέπει να βρει τη λύση. Πριν όμως τη βρει, εμείς πρέπει να υποστούμε ακόμα ένα τσούρμο από τριτοκλασάτους TV σταρ και ξεβρασμένους has-beens (όπως η παραμορφωμένη από τις πλαστικές Faye Dunaway) να προσπαθούν να ξεφύγουν από μία παγκόσμια (αλλά περιορισμένη σε μια χούφτα σκηνικά γιατί δεν υπάρχει σάλιο) φυσική καταστροφή στην προκειμένη περίπτωση μία πανδημία φονικής γρίπης. Η τηλεταινία δεν διαφέρει από άλλες που τυχόν πετύχατε στο ίδιο κανάλι: κομπάρσοι φτύνουν αίμα και πεθαίνουν, επιστήμονες με προστατευτικές στολές, μικροσκόπια και έντονα δραματικά βλέμματα προσπαθούν να βρουν αντίδοτο στον ιό κλπ,  απλά αντί για Dustin Hoffman (Outbreak), Brad Pitt (World War Z) ή το all star cast του Contagious, έχουμε την πρώην “Βάλερι” του Beverly Hills 90210 Tiffani Amber Thiessen σε ρόλο παγκοσμίου φήμης επιστήμονα! Έχετε προειδοποηθεί. 

 

Carriers (2009)

Τέσσερις φίλοι περιφέρονται σε μια Αμερική όπου το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού έχει αφανιστεί από έναν θανατηφόρο ιό, σ’ αυτό το ζοφερό, πεσιμιστικό θρίλερ τρόμου με τον Chris Pine που θα μαυρίσει την ψυχή σας. 

 

Contagion (2011)

O Steven Soderbergh σκηνοθετεί με μαεστρία αυτό το νευρώδες, αποπνικτικό και αγωνιώδες θρίλερ μαζεύοντας το μισό Χόλιγουντ και προσβάλλοντάς το με έναν εξαιρετικά θανατηφόρο ιό που εισάγεται στις ΗΠΑ από την Ασία (και μέσω της Gwyneth Paltrow). Σπουδή πάνω στην εξάπλωση του φόβου και της παράνοιας (“Μην μιλήσεις σε κανέναν. Μην αγγίξεις κανέναν”) αλλά και βολές δεξιά κι αριστερά (σε Αρχές, επιστήμονες, media) σε ένα φιλμ που μοιάζει να βγήκε από το Χόλιγουντ (τόσους σταρ που να τους κρύψεις;) αλλά ταυτόχρονα να μην μοιάζει να υπακούει σε κάποιον κανόνα του. Ίσως η καλύτερη και συνάμα η χειρότερη ταινία να δεις αυτή την περίοδο. 

 

The Hot Zone (2019)

Όταν ακούς Ebola συνήθως έρχονται στο μυαλό Αφρικανοί (κυρίως) να ξερνούν τα σωθικά τους, αφού ο θανατηφόρος αυτός ιός κατάγεται από τη Μαύρη Ήπειρο (Ebola είναι ποταμός της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό όπου καταγράφηκε πρώτη φορά ο ιός το 1976), όμως οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουμε ιδέα πόσο κοντά έφτασαν οι ΗΠΑ στο να ξεσπάσει επιδημία στο έδαφός τους και μάλιστα λίγα χιλιόμετρα από την Ουάσιγκτον. Κι όμως, σύμφωνα μ’ αυτή την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα μίνι σειρά του National Geographic, συνέβη το 1989 όταν ο ιός εντοπίστηκε από ομάδα στρατιωτικών επιστημόνων σε εισαγόμενες μαϊμούδες ενός ερευνητικού κέντρου της Βιρτζίνια. Η Juliana Margulies υποδύεται τη στρατιωτική γιατρό που εντοπίζει πρώτη τον ιό, υποψιάζεται ότι είναι Ebola όμως αντιμετωπίζει αρχικά τη δυσπιστία των ανωτέρων της και αργότερα την άρνησή τους να κηρύξουν κατάσταση εκτάκτου ανάγκης εκτιμώντας ότι ο ιός μπορεί να περιοριστεί χωρίς να ενημερωθεί ο κόσμος. Σφιχτοδεμένη, με γρήγορους ρυθμούς αλλά όχι σε βάρος των χαρακτήρων ή της αληθοφάνειας και με έμφαση στη λεπτομέρεια, το The Hot Zone πετυχαίνει να σου χμ.. μεταδώσει όλο τον φόβο, την αγωνία και την παράνοια του να αποφύγεις παρά μαϊμουδότριχα μια επιδημία με πιθανότατα εκατομμύρια θύματα.

 

Pandemic: How to Prevent an Outbreak (2020)

«Το ερώτημα δεν είναι αν θα ξεσπάσει κάποτε πανδημία, αλλά πότε». Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερο (σχεδόν διαβολικό) timing γι’ αυτήν την άκρως διαφωτιστική σειρά ντοκιμαντέρ του Netflix γύρω από το πως δημιουργείται, εξαπλώνεται και αντιμετωπίζεται μια πανδημία, η οποία βγήκε τον Ιανουάριο στις απαρχές της εμφάνισης του κορωνοϊού. Στα έξι επεισόδια η σειρά μάς μεταφέρει μέσα από επιστημονικά στοιχεία, συνεντεύξεις και δραματοποιημένες σκηνές στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης μιας πανδημίας ενώ μας συστήνει τους αφανείς εκείνους επιστήμονες ήρωες που θα ρισκάρουν τις ζωές τους προκειμένου να γίνει σωστή πρόληψη, διαχείριση και θεραπεία. Ταυτόχρονα αναζητεί αίτια και ρίζες ταξιδεύοντας σε μέρη απ’ όπου ξέσπασαν επιδημίες (από τις ΗΠΑ στην Ινδία μέχρι το Κονγκό και την Κίνα) με γιατρούς, επιδημιολόγους, ειδικούς και νοσούντες να μιλάνε στη κάμερα για την απειλή μιας παγκόσμιας πανδημίας αλλά και το πως μπορεί αυτή να περιοριστεί και να εξαλειφθεί. Στο επεισόδιο που είναι αφιερωμένο στους αντι-εμβολιαστές και τη συμβολή τους στην εξάπλωση ασθενειών, προσπαθήστε να μην πετάξετε κάτι βαρύ στην οθόνη. 

Loader