Ανδροκρατία, ελαμίτες, μαφία και σκοταδισμός

Ανδροκρατία, ελαμίτες, μαφία και σκοταδισμός

Ευτυχώς που γεμίσαμε foreigners!

Του Πάρι Δημητριάδη 

Φωτογραφία από stencil σε δρόμο της Λεμεσού

Μπορεί οι δεύτερες και τρίτες αναγνώσεις του πρόσφατου εκλογικού αποτελέσματος στην Κύπρο να επιτρέπουν παράθυρα αισιοδοξίας για την επόμενη ή ρεαλιστικότερα για τη... μεθεπόμενη βουλή -να μην ξεχνάμε κιόλας πως σε επίπεδο ενεργών πολιτών συμβαίνουν πράγματα- ιδιαίτερα χαρούμενος ωστόσο ως πολίτης της χώρας που φέτος εξέλεξε αυτή τη βουλή, προσωπικά δεν αισθάνομαι.

Είμαι σίγουρος πως μεγάλη μερίδα της σημαντικά ανομοιογενούς και φανερά ετερόκλητης πια κοινωνίας μας νιώθει παρόμοια, αφού όσο κι αν «νηφάλιες» και «εμβριθείς» αναλύσεις και προσεγγίσεις προσπαθούν να τετραγωνίσουν τον κύκλο, αν είσαι άτομο με στοιχειώδεις ουμανιστικές και σύγχρονες προοδευτικές αντιλήψεις, δεν μπορείς, παρά μια καταθλιψάρα να τη νιώσεις.

Ας πάρουμε τα βασικά.

8 γυναίκες ΜΟΝΟ!

Από το σύνολο των 56 homo sapiens που εκλέγηκαν στη νέα βουλή, οι 48 είναι άντρες (κανονικοί άντρες, αποδεχτοί κοινωνικά και παλαιάς κοπής, όχι τίποτα εναλλακτικοί μειονοτικοί ή τοιούτοι) και μόνο οι 8 γυναίκες! Τέλεια; Φανταστικά

Αν και τα σχόλια (θα έπρεπε να) περιττεύουν, ας κάνω μόνο αναφορά σε ενδεικτικές αναρτήσεις της ακαδημαϊκού και καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, κ. Αλεξίας Παναγιώτου, η οποία μας μίλησε με αριθμούς, δεδομένα και facts για να έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα της πολιτισμικής μας υπανάπτυξης συγκριτικά με άλλες χώρες.

Σύμφωνα λοιπόν με την κ. Παναγιώτου και ενώ πριν από μόλις μερικούς μήνες, ενώπιον μιας συζήτησης στο Cyprus Forum, οι τρεις άντρες αρχηγοί των τριών μεγάλων κομμάτων είχαν δεσμευτεί ν’ αυξήσουν τη συμμετοχή των γυναικών αντιπροσώπων στο κοινοβούλιο, συμφωνώντας μαζί της ότι η άθλια κατάταξή μας στην ΕΕ αλλά και παγκόσμια έπρεπε επειγόντως ν’ αλλάξει, το ποσοστό των γυναικών στην καινούρια βουλή όχι μόνο δεν αυξήθηκε αλλά αντιθέτως μειώθηκε δραματικά!

Από το ντροπιαστικό 21% ξεπέσαμε στο πανάθλιο 14%,και βρισκόμαστε πια στην ίδια κατάταξη με χώρες όπως η Γκάνα (13%), η Ινδία (13%) και η  αφρικανική Γουινέα Μπισσάου (14%). Εάν ωστόσο σας κάνει να αισθανθείτε καλύτερα, παραμένουμε ψηλότερα από το Ιράν (6%), το Κουβέιτ (6%) και τον Λίβανο (5%). Υπάρχει επίσης εντός ΕΕ και η αδελφή Μάλτα να μοιράζεται μαζί μας την τελευταία θέση.

Please spare me the bullshit, έγραψε ενδεικτικά και πολύ σωστά η πανεπιστημιακός, η οποία σε άλλη της ανάρτηση λίγο αργότερα έθιξε επιπλέον το πολύ ορθό ζήτημα της μετατόπισης της ευθύνης στους ψηφοφόρους και στις ψηφοφόρους αντί στους κομματάρχες που είναι οι βασικοί υπαίτιοι.

Σε αυτό το σημείο να σημειωθεί πως σε κράτη της Ευρώπης, όπως η Γαλλία για παράδειγμα, αν ένας συνδυασμός ή ένα κόμμα δεν έχει ίση εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών στο ψηφοδέλτιο τότε δεν γίνεται αποδεκτό για συμμετοχή στις εκλογές (νόμος της ισονομίας).

Ελαμίτες

Σε μια παράλληλη χριστιανοταλιμπανική εξέλιξη, το μοναδικό κόμμα που κατάφερε ν’ αυξήσει τα ποσοστά και τους βουλευτές του ήταν το ακροδεξιό Ελάμ, γεγονός που σε ΜΜΕ της Ευρώπης όπως η Guardian ιεραρχήθηκε σωστά ως η σημαντικότερη, διεθνούς ενδιαφέροντος είδηση που προέκυψε από τις κυπριακές εκλογές.

Ένα συμμοριακού τύπου πολιτικό μόρφωμα, που ασχέτως αν δεν το δηλώνει επίσημα, μάλλον θα ήθελε να ρίξουμε όλους τους Άραβες και Αφρικανούς (καθόλου chic) πρόσφυγες πίσω στη θάλασσα, να χτίσουμε στη μέση της Κύπρου, όπως πολύ εύστοχα έγραψε τις προάλλες ο Μαρίνος Νομικόςμία τάφρο με κροκόδειλους για να αποτρέψουμε κάθε επαφή σε καθαρά ανθρώπινο επίπεδο, να επιστρέψουμε τις γυναίκες στην κουζίνα όπου ανήκουν, να ποινικοποιήσουμε ξανά την ομοφυλοφιλία και να γεμίσουμε ολόκληρο το νησί με μαυροντυμένους και κατά προτίμηση φουσκωμένους «λεβέντες», που μόνο ελληνικά μιλούν, ανεξαρτήτως αν ξέρουν ή όχι να γράφουν στοιχειωδώς ορθογραφικά στη μητρική τους γλώσσα.

Ειρήσθω εν παρόδω, ο νεαρότερος ηλικιακά βουλευτής (26 ετών) προέρχεται απ’ το Ελάμ.

Τέλεια; Θεσπέσια

Κουμπαροκρατία και παλαιοκομματισμός ολέ

Και ενόσω σε άλλες χώρες, στην τρίτη δεκαετία του εικοστού πρώτου αιώνα που διανύουμε, πρόσωπα με δημόσια αξιώματα παραιτούνται επειδή... έκαναν χρήση κρατικού αυτοκινήτου για προσωπικούς λόγους (βλέπε Υπουργός Παιδείας στην Εσθονία) ή επειδή... έκαναν το εμβόλιο του κόβιτ νωρίτερα, επειδή δέχθηκαν κλήση για άλκοτεστ (Υπουργός Εκπαίδευσης στη Σουηδία) ή ακόμη και επειδή...καθυστέρησαν να φτάσουν στη Βουλή on time (βλέπε Υπουργός Οικονομικών Βρετανίας) στην παρωδία για κράτος που εμάς μας έλαχε, όπου σκάνδαλα μεγατόνων αποδείχθηκε κατ' επανάληψη ότι εμπλέκουν την ίδια την οικογένεια του Προέδρου και όλο του το σινάφι, η παράταξη που κυβερνά, όχι μόνο δεν καταποντίστηκε, όπως θα έπρεπε σε μια χώρα με υγιή δημοκρατικά αντανακλαστικά, αλλά κατόρθωσε, έστω και με ορισμένες απώλειες, να βγει και πάλι πρώτη.


ΔΙΑΒΑΣΕ6 Υπουργοί (σε άλλες χώρες) που παραιτήθηκαν για ευθιξία


Μια διακυβέρνηση, να υπενθυμίσουμε, που έχει εκτινάξει τη διαφθορά και τη διαπλοκή σε επίπεδα αντάξια σχεδόν σε «ανταγωνισμό» με την Καμόρα της Νάπολης και την Κόζα Νόστρα της Σικελίας, δύο διαχρονικές και καλά εδραιωμένες Μαφίες στην ευρωπαϊκή πιάτσα, οι οποίες ωστόσο μετά από τη δυναμική είσοδο της Κύπρου μας στο παγκόσμιο κλαμπ αρχίζουν να φαντάζουν εξαιρετικά μπαγιάτικες και old ως news.

Kερασάκια στη μαύρη τούρτα η επανεκλογή κλισέ, μικροαστικών και θλιβερά αντιαισθητικών και οπισθοδρομικών τυπάκων, που μέσα στα χρόνια δεν άφησαν... μνημόσυνο, κηδεία και γάμο να μην παρευρεθούν καθώς και ανυπόληπτων και εξωφρενικά στενόμυαλων πλασμάτων, που ζουν ακόμη στις σπηλιές του Μεσαίωνα.


Συνοψίζοντας, αξιόλογες και αξιοπρεπείς προσωπικότητες σίγουρα έχουν εκλεγεί, ενδιαφέρουσες ζυμώσεις και διεργασίες σε κοινωνικό αλλά και σε πολιτικό επίπεδο σίγουρα επισυμβαίνουν, για την ώρα όμως έχω να πω πως ευτυχώς που στην Κύπρο ζουν και χιλιάδες μη Κύπριοι. Ευτυχώς που γεμίσαμε foreigners!

Loader