«Ανέκαθεν ο χώρος της εστίασης ήταν παρεξηγημένος»

«Ανέκαθεν ο χώρος της εστίασης ήταν παρεξηγημένος»

«Θέλουμε support γιατί αξίζουμεν το»

Ο νεαρός επιχειρηματίας από τη Λάρνακα, Παναγιώτης Σάββα, ο οποίος δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια με επιτυχία στον ταλανισμένο από την πανδημία χώρο της εστίασης, έγραψε ένα αξιοπρόσεκτο κείμενο που χρήζει αναδημοσίευσης

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ένας από τους κλάδους που έχει υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα από την πανδημία και τις οικονομικές επιπτώσεις της, τόσο στη δική μας χώρα όσο και παγκοσμίως, είναι ο ευρύτερος χώρος της ψυχαγωγίας και της εστίασης.

Συνοδευόμενο από την εν λόγω φωτογραφία, η οποία, όπως διευκρινίζει, δεν επιλέχθηκε τυχαία, ένας αρκετά δραστήριος νέος επιχειρηματίας του κλάδου από τη Λάρνακα, ο Παναγιώτης Σάββα, δημοσίευσε σήμερα στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook το ακόλουθο κείμενο, το οποίο αξίζει να διαβαστεί.

Με την άδειά του το αναδημοσιεύουμε:

Σκρολάροντας χτες στο FB έπεσα πάνω σε ένα άρθρο / ανακοίνωση του Larnaka Municipality - Δήμος Λάρνακας  σχετικά με τις αδειες των χώρων εστίασης και σε συνδυασμό με τον ομολογουμένως ωραίο λόγο του αξ. Υφυπουργού Τουρισμού Υφυπουργείο Τουρισμού  στο 2ο food & beverage horeca conference αποφάσισα να γράψω τα εξής!

Ανέκαθεν ο χώρος της εστίασης στην Κύπρο ήταν και είναι παρεξηγημένος! Ένας χώρος που για πολλούς είναι "η νύχτα" γεμάτη ναρκωτικά, μαύρο χρήμα, ποτό κτλ. Ένας χώρος που μας έμαθαν ότι δουλεύουμε μόνο τα καλοκαιριά για pocket money και ξεπετες! 

Δυστυχώς θα σας λυπήσω! Ο χώρος μας, ο χώρος της εστίασης δεν είναι έτσι ή αν θέλετε, δεν είναι πλέον έτσι! 

Ο χώρος της εστίασης πλέον είναι γεμάτος από νέους και νέες που βλέπουν την δουλειά τους σοβαρά! Βλέπουν την δουλειά τους σαν ένα μέσο έκφρασης, δημιουργικότητας και είναι ταυτόχρονα και απαιτητική!

Άκρως απαιτητική θα ελεγα, μια δουλειά που δεν καταλάβει από αργίες και διακοπές! Μια δουλειά που, για να αντέξεις θέλει θυσίες, διάβασμα και αυτοσυγκράτηση. 

Ένας χώρος ο οποίος προσφέρει ενεργά στον τόπο μας με διάφορους τρόπους. Ένας χώρος που παίζει πρωταρχικό ρόλο στον τουρισμό αλλά και στην οικονομία μας. 

Στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια είδαμε χώρους εστίασης να διακρίνονται στο εξωτερικό, να μπαίνουν σε λίστες με τα καλύτερα μπαρ αλλά και εστιατόρια στον κόσμο, να προσελκύουν κόσμο από το εξωτερικό απλά και μόνο για να δοκιμάσουν τα κοκτέιλ τους, τα πιάτα τους ή τις μπίρες τους! 

Είδαμε internationally known bartenders & chefs να φτάνουν στο νησί μας απλά και μόνο για να παρουσιάσουν τις τεχνικές τους και τις δημιουργίες τους. 

Είδαμε ανθρώπους να επαναπατρίζονται και να επενδύουν στη δημιουργία αποστακτήριων και ζυθοποιείων αλλά και μικροοινοποιείων.

Είδαμε πρωτοπόρες τεχνικές από Κύπριους να παρουσιάζονται στις πιο μεγάλες εκθέσεις / shows στο εξωτερικό. Ναι εδώ μιλώ για εμένα, που στάθηκα μπροστά από, δεν ξέρω πόσο κόσμο, και μιλούσα για το γνωστό μας κυπριακό νεροκόλοκο και πως αυτό το κολότζι που θωρούμε κάθε μέρα υπήρχε στην ιστορία μας και στο νησί μας από αρχαιότατων χρόνων και πως πλέον όταν το δεις πίσω που το μπαρ δεν είναι περίεργο! 

Γιατί; 

Γιατί προφανώς ή "Κυπρούλα" πλέον, έχει κάτι να δείξει!!!

Κάτι το οποίο εσείς, ακόμα δεν είδατε ή δεν θελετε να δειτε!! 

Ήταν πραγματικά πολύ ωραίο να ακούς τον Υφυπουργό Τουρισμού να μιλά για αναβάθμιση του προϊόντος, για support local και για farm to table! Απίστευτα ωραίο αλλά δυστυχώς, εάν τα πιο πάνω δεν τα είδατε και δεν τα εκτιμήσατε, πώς μπορούμε να μιλούμε για τούτα; 

Πώς μπορούμε να μιλούμε για τούτα εάν θέλω άπειρα χρόνια να βγάλω άδεια γιατί οι εκάστοτε αρμόδιες αρχές δεν συνεννοούνται;

Πώς να μιλήσουμε για τούτα εάν τρώω τον χρόνο μου και τα λεφτα μου στα δικαστήρια σε δίκες (για τις άδειες) που θυμίζουν το θέατρο του παραλόγου; 

Πώς να μιλήσουμε για τούτα εάν σε μια περίοδο πανδημίας το support είναι ανύπαρκτο; Ανύπαρκτο από όλους τους τομείς, Δήμο, κυβέρνηση, Υφυπουργείο Τουρισμού, κτλ. 

Εάν σε περίοδο πανδημίας, αναγκάζοντας μας να κλείσουμε τους πιο επικερδείς μήνες, γιατί εκάμετε λάθος υπολογισμούς ή αν θέλετε "ενομίσετε πως είμαστε η Άρια φυλή" κλείσαμε σιωπηλά και άμεσα για δεύτερη φορά ξέροντας και κατανοώντας τα λάθη σας! Γιατί ξέρετε, θα μπορούσαμε να κάμουμε ότι κάνουν αλλού... και δεν θα ήταν τόσο easy τα πράματα. Αλλα εσεις εφάτε εναμιση μηνα να πληρώσετε τους εργαζόμενους μας και μαλιστα εν μεσω χριστουγέννων. Just saying...

Και εσείς αγαπητοί του δήμου Λάρνακας (και του κάθε Δημου) αντί να σκεφτείτε ότι είμαστε η καρδιά και η πνοή της πόλης, η οποία έχει να αντιμετωπίσει, έκτος από την πανδημία, την έλλειψη parking, τις "ορμές" των τροχονόμων της πόλης, τα έργα (που είναι για καλό μας, εαν και εφόσον τελειώσουν στην ώρα τους, γιατί διαφορετικά εννα μας ερτει boomerang και ξέρετε το) αλλά και την επερχόμενη λειτουργία του Mall. Το μόνο που καμνεται δυστυχώς είναι να παίζεται πελλον και να συρνεται την μαππα αλλού! Που την πολεοδομία στο υγειονομείο, που το υγειονομείο στην Ευρώπη, που τον δήμαρχο στην κυβέρνηση, κτλ.

Δυστυχώς δεν πάει έτσι και όπως είπε και ο Louis Patsalides , Τικ Τοκ, Τικ Τοκ... 

Οπότε εάν θέλετε να μιλούμε στο εγγύς μέλλον για αναβαθμισμένο προϊόν αλλά και farm to table πιάτα σταματάτε να μας πολεμάτε αλλά και να υποβαθμίζετε τους χώρους εστίασης! 

Θέλουμε support γιατί προσφέρουμε!

Θέλουμε support για να συνεχίσετε να εισπράττετε. Θέλουμε support για να μεν φορτωθείτε τους εργαζομένους μας. Θέλουμε support για να μεν μας φορτωθείτε τζαι εμάς. Θέλουμε support γιατί αξιζουμεν το. Θέλουμε support γιατί οφείλετε να μας το δώσετε. Θέλουμε support γιατί που εννα τελειώσουν τούτα ούλα πάλε εννα ερτετε στα μαγαζιά μας και να παίζετς τους ωραίους! 

Προσωπικά, δεν περιμένω καμιά κυβέρνηση να σώσει την επιχείρηση μου, αλλά σε μια περίοδο πανδημίας στην οποία εξαναγκαζόμαστε να πράξουμε ανάλογα, εγώ, ο Παναγιώτης Σάββα που δεν είμαι ούτε οικονομολόγος αλλά ούτε και δικηγόρος σκέφτηκα 5 πράματα τα όποια ίσως, μπορούν να συζητηθούν, να προσαρμοστουν αλλά και να εφαρμοστούν όπου και όπως μπορούν! 

Προς το παρόν, είμαστε όλοι (και στο όλοι βάλλω και τις καρέκλες σας μαζί) στο έλεος της πανδημίας.

Προτεινόμενα προς συζήτηση μετρα:

Προς Δήμο Λάρνακας:

• Όλες οι άδειες (λειτουργιάς, αλκοόλ, μεγαφώνων) για τα έτη 2020 & 2021 να είναι με 50% έκπτωση. • Τα τέλη σκύβαλων για το 2020 να είναι με 70% έκπτωση

• Τα τέλη σκύβαλων για το 2021 να είναι με 50% έκπτωση

• Τα τέλη επαγγελματικής άδειας να είναι χορηγημένα ή με 70% έκπτωση για το 2020 & το 2021. • Να προβείτε ΑΜΕΣΑ σε διευθέτηση με τους αρμόδιους για το γελοίο πρόβλημα των χώρων στάθμευσης το οποίο στέλνει πάμπολλες επιχειρήσεις ενώπιων δικαστήριου σε ένα θεατρο παραλόγου! Κατά την διάρκεια να ενημερώσετε της αρμόδιες αρχές για να αποφεύγετε η οποιαδήποτε καταγγελία για θέμα αδειών

Προς Αστυνομία Κύπρου: 

• Όποιος διευθυντής χώρου εστίασης προσέλθει για λευκό ποινικό μητρώο για σκοπούς επανέκδοσης άδειας και μόνο, το λευκό ποινικό μητρώο να διατίθεται ΔΩΡΕΑΝ για το έτος 2021

Προς ΚΟΤ:

• Δωρεάν έκδοση άδειας σε όλους τους χώρους εστίασης που δικαιούνται (και έχουν πληρώσει για το 2020) για το 2021. Σε περίπτωση που δεν έχουν πληρωθεί η άδειες του 2020 να παραχωρείται έκπτωση 50% και για τις δύο χρονιες.

Προς ΑΗΚ/ ΑΤΗΚ / Υδατοπρομηθεια

• Να σταματήσει η οποιαδήποτε αποκοπή και να διευθετηθούν μηνιαίες δόσεις για αποπληρωμή των μηνών που η επιχειρήσεις ήταν κλειστές με διάταγματα. 

Προς ΦΠΑ / ΚΑ:

• Άμεση διευθέτηση οφειλών σε μηνιαίες δόσεις με σοβαρές επιπτώσεις σε περίπτωση μη τήρησης τους. • Αφαίρεση οποιονδήποτε τόκων για τους μήνες που οι επιχειρήσεις ήταν σε αναστολή.

Παντα με εκτίμηση,

Παναγιώτης Σάββα

Loader