Απάντηση στον αντιδήμαρχο Λεμεσού που δήλωσε ρατσιστής

Απάντηση στον αντιδήμαρχο Λεμεσού που δήλωσε ρατσιστής

«Το να δηλώνει ο αντιδήμαρχος μιας πόλης δημόσια ότι είναι ρατσιστής, μέσα σε οποιοδήποτε πλαίσιο, συναισθηματική φόρτιση και με οποιαδήποτε αφορμή είναι απλώς απαράδεκτο»

Η φωτογραφία κυκλοφόρησε σήμερα στα σόσιαλ, μετά τη χθεσινή βεβήλωση ιστορικού τεμένους στη Λεμεσό

Σε ανάρτησή του που έχει αφαιρεθεί, ο αντιδήμαρχος Λεμεσού κ. Νίκος Σύκας δήλωσε δημόσια χθες πως αυτοπροσδιορίζεται «ρατσιστής».

Αυτό είναι το printscreen της ανάρτησης του αντιδημάρχου:

fsgsgsgs

«Το να δηλώνει ο αντιδήμαρχος μιας πόλης δημόσια ότι είναι ρατσιστής, μέσα σε οποιοδήποτε πλαίσιο, συναισθηματική φόρτιση και με οποιαδήποτε αφορμή είναι απλώς απαράδεκτο» γράφει σε σημερινό του κείμενο ο σκηνοθέτης Άδωνις Φλωρίδης, το οποίο και αναδημοσιεύουμε ως απάντηση στον Αντιδήμαρχο:

Oλόκληρο το κείμενο του κ. Φλωρίδη:

Κύριε αντιδήμαρχε Λεμεσού Νίκο Σύκα,

Ρατσισμός δεν είναι η "εντύπωση" που δημιουργείται ότι όλοι οι άνθρωποι δεν είναι ίσοι. Δεν είναι εντύπωση. Ρατσισμός είναι καταρχάς η αντίληψη ότι η "ράτσα" δεν είναι μια κοινωνική κατασκευή. Στην πραγματικότητα όμως η έννοια "ράτσα" δεν έχει κανένα βιολογικό αντίκρυσμα, δεν υπάρχει κάποιο γονίδιο ή ομάδα γονιδίων που είναι κοινά σε όλους ας πούμε τους Αφρικανούς, όλους τους λευκους Ευρωπαίους ή όλους τους Ασιάτες. Είναι ένα σύστημα ταξινόμησης που επινοήθηκε από τους ανθρώπους στη βάση αυθαίρετων συμπερασμάτων και επιπόλαιων παρατηρήσεων.

Στον σύγχρονο κόσμο, ήταν η αποικιοκρατία που προσέδωσε στην έννοια της "ράτσας" εξωτερικά βιολογικά χαρακτηριστικά: χρώμα δέρματος, μαλλιά, σχήμα ματιών, προγόνοι κ.ο.κ. Οι Βέλγοι αποικιοκράτες για παράδειγμα μετρούσαν τις αναλογίες των προσώπων των κατοίκων της σημερινής Ρουάντα για να καθορίσουν σε ποια φυλή ανήκουν, στους Τούτσι ή τους Χούτου. Oι Βρετανοί έκαναν ανάλογες ταξινομήσεις στην Ινδία και σε άλλες αποικίες. Δεν υπάρχει καμία επιστημονική βάση σε αυτό και τέτοια παραδείγματα υπάρχουν πάρα πολλά με αποκορύφωμα τις ρατσιστικές πολιτικές του Ναζιστικού κράτους τα αποτελέσματα των οποίων γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά.

Ως κοινωνική κατασκευή, ρατσισμός είναι οι προκαταλήψεις, οι διακρίσεις κατά ανθρώπων επειδή πιστεύουμε ότι η "ράτσα" τους είναι κατώτερη από τη δική μας. Είναι η πεποίθηση ότι όλοι όσοι ανήκουν σε μια "ράτσα" έχουν χαρακτηριστικά ή δυνατότητες που περιορίζονται αποκλειστικά στην συγκεκριμένη "ράτσα" με σκοπό να την κατατάξουμε ως ανώτερη ή κατώτερη από μια άλλη.

Το να δηλώνει ο αντιδήμαρχος μιας πόλης δημόσια ότι είναι ρατσιστής, μέσα σε οποιοδήποτε πλαίσιο, συναισθηματική φόρτιση και με οποιαδήποτε αφορμή, είναι απλώς απαράδεκτο. Δεν χρειάζεται να αναπτύξω τους λόγους, είμαι σίγουρος ότι τους γνωρίζετε πολύ καλά, αλλά όταν εκστομίζεται από δημόσια πρόσωπα η φράση "είμαι ρατσιστής" αυτό μεγενθὐνεται και προβάλλεται στη δημόσια σφαίρα συνεισφέροντας στη ρητορική μίσους που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Τα αποτελέσματα δεν μπορεί παρά να είναι ολέθρια για την κοινωνία. Ίσως να το έχετε αντιληφθεί αυτό εκ των υστέρων, για αυτό και στη συνέχεια κατεβάσατε ή κρύψατε την ανάρτηση σας.

Το μεταναστευτικό κύριε αντιδήμαρχε, όπως είμαι σίγουρος ότι γνωρίζετε πολύ καλά, είναι ένα πολυσύνθετο και δύσκολο ζήτημα, ειδικά στις χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.. Οι κοινωνίες καλούνται να το αντιμετωπίσουν με σύνεση, νηφαλιότητα, μέθοδο αλλά προ πάντων με ανθρωπιά και στη βάση των κανόνων του διεθνούς δικαίου. Σίγουρα δεν είναι εύκολο, αλλά δεν υπάρχει άλλη λογική επιλογή.

Με το να ενισχύουμε τη ρητορική μίσους και την ξενοφοβία, αλλά προπάντων με το να δηλώνουμε δημόσια "Είμαι ρατσιστής" ρίχνουμε λάδι στη φωτιά και συνεισφέρουμε στη δημιουργία συνθηκών μίσους και μισαλλοδοξίας που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει σε συνθήκες σύγκρουσης και βίας. Αυτός είναι ο μεγάλος κίνδυνος για την πόλη μας κύριε αντιδήμαρχε. Μόλις χθες είχαμε επίθεση με μολότοφ σε τζαμί στη Λεμεσό για την οποία δεν έχω δει να έχετε αναρτήσει κάτι δημόσια.

Loader