Αστυνομική εξουσία σε Κύπρο και ΗΠΑ: Μία ενδιαφέρουσα συγκριτική ανάλυση

Αστυνομική εξουσία σε Κύπρο και ΗΠΑ: Μία ενδιαφέρουσα συγκριτική ανάλυση

Με κατατοπιστικές και διαφωτιστικές οπτικοποιήσεις και δεδομένα που άντλησαν μέσω της έρευνας που διενήργησαν, δύο φοιτήτριες στο Τμήμα Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, η Χάρις Βωβού και η Σοφία Κωνσταντινίδη επιχειρούν μια ενδιαφέρουσα συγκριτική ανάλυση για την αστυνομική βία σε Κύπρο και ΗΠΑ

«Αστυνομική εξουσία και μετανάστες. Ένα ζήτημα παγκόσμιας εμβέλειας. Αυτό το διαχρονικό θέμα θα θίξουμε και εμείς», γράφουν στο εισαγωγικό τους σημείωμα, σε blog που έφτιαξαν ειδικά για την εργασία τους, οι φοιτήτριες του Τμήματος Δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Χάρις Βωβού και Σοφία Κωνσταντινίδη.

Αναλύοντας στατιστικά δεδομένα για την αστυνομική βία που υφίστανται οι έγχρωμοι άνθρωποι στην Αμερική, η Σοφία Κωνσταντινίδη περιγράφει τι ισχύει και πώς διαμορφώνονται οι απόψεις σχετικά με την αστυνομική αυθαιρεσία όπως και τον τρόπο με τον οποίο το κίνημα Black Lives Matter που εμφανίστηκε προσφάτως επηρέασε την μαύρη κοινότητα.

Από την πλευρά της, η Χάρις Βωβού, κάνει μια απόπειρα να εξηγήσει πώς ορίζεται η αστυνομική εξουσία στην Κύπρο, σύμφωνα με τον περί των δικαιωμάτων υπόπτων προσώπων, προσώπων που συλλαμβάνονται και προσώπων που τελούν υπό κράτηση νόμο, καθώς και τι ποσοστά αστυνομικής βίας δέχονται οι μετανάστες στην ευρωπαϊκή χώρα με τη μεγαλύτερη άφιξη μεταναστών σε σχέση με τον πληθυσμό της.

Στόχος, επισημαίνουν οι δύο φοιτήτριες, είναι η εξαγωγή συμπερασμάτων για ένα θέμα που λόγω του σκοτεινού αριθμού καταγγελιών είναι δύσκολο να διερευνηθεί.

Ποια είναι τα όρια της αστυνομικής εξουσίας στην Κύπρο;

«Συχνά ερχόμαστε αντιμέτωποι με την υποχρέωσή μας, να τηρούμε τις υποδείξεις της αστυνομίας, για να επιτύχουμε μια ομαλή συνύπαρξη μέσα στην κοινωνία. Ποια είναι όμως τα όρια της αστυνομικής εξουσίας, και μέχρι που περιορίζεται η ελευθερία μας;» αναφέρει η Χάρις Βωβού.

Η αστυνομική βία δεν είναι διαφθορά, αφού είναι νόμιμη σύμφωνα με το Σύνταγμα, ενώ για το 91% των καταγγελιών δεν προέκυψαν ποινικά αδικήματα, σύμφωνα με τον χειρισμό των ανακριτών που ανέλαβαν τη διελεύκανση των συγκεκριμένων υποθέσεων το 2017, επισημαίνεται σε άλλο σημείο της εργασίας.

Όπως προκύπτει από την παρούσα, έρευνα, τα αδικήματα κατά της σκληρής, απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης, καθώς και της κοινής επίθεσης, της πρόκλησης πραγματικής σωματικής βλάβης και της κατάχρησης εξουσίας είναι οι πιο σοβαρές υποθέσεις καταγγελιών από μετανάστες προς μέλη της Αστυνομίας στην Κύπρο.

«Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τη νομοθεσία, για να κατανοήσουμε πώς ορισμένα γεγονότα μας επηρεάζουν στην καθημερινότητά μας. Να ενημερωθούμε για τα δικαιώματά μας, αλλά και τις υποχρεώσεις μας. Γιατί, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, η γνώση είναι δύναμη» σημειώνει η κ. Βωβού.

fafafaf

ΗΠΑ: Ελπίδα για αλλαγή η φετινή εκλογική νίκη;

Η 25η Μαϊου φέτος αποτέλεσε μία περιοβόητη μέρα καθώς ένας μαύρος άνδρας, ο George Floyd βρήκε έναν αποτρόπαιο και άδικο θάνατο όταν ένας λευκός αστυνομικός, ο Derek Chauvin γονάτησε πάνω στον λαιμό του για περίπου 8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα προκαλώντας του ασφυξία. Αυτή η δολοφονία ξέσπασε μία θύελλα από αντιδράσεις και εξάρσεις εγείροντας την πεποίθηση ότι η μαύρη κοινότητα υπόκειται σε θανάτους σε δυσανάλογους αριθμούς σε σχέση με τη λευκή κοινότητα όπως και επίσης ότι η Αμερική είναι συστημικά ρατσιστική.

Για να υπάρξει ωστόσο μία αποσαφηνισμένη απάντηση στο ερώτημα 'Αν οι μαύροι σκοτώνονται σε δυσανάλογα ποσοστά από χέρια αστυνομικών σε σχέση τους λευκούς;' σημειώνει η Σοφία Κωνσταντινδίη, ακολούθησαμε μία αναμέτρηση των εγκλημάτων που διέπραξε η κάθε φυλή.

Πιο συγκεκριμένα, τα εγκλήματα έχουν διαχωριστέι σε δύο κατηγορίες: στα μη βίαια και στα βίαια εγκλήματα.

«Ο λόγος για τον οποίο έγινε αυτός ο διαχωρισμός είναι επειδή δεν προαπαιτούν όλα τα εγκλήματα την αστυνομική παρέμβαση. Εύλογα τα εγκλήματα που δεν εμπεριέχουν το στοιχείο της βίας δεν εμπίπτουν στις περιπτώσεις όπου η αστυνομία είχε άμεση παρέμβαση. Συνεπώς, ισχύει το αντίθετο για τα εγκλήματα όπου με βάση τον νόμο της Αμερικής θεωρούνται βίαια. Ο συνολικός αριθμός των μη βίαιων εγκλημάτων της λευκής κοινότητας είναι περίπου 3 φορές μεγαλύτερος από τον αριθμό μη βίαιων εγκλημάτων της μαύρης κοινότητας».

Διάβασε ολοκληρωμένη την πολύ ενδιαφέρουσα αυτή έρευνα ΕΔΩ

Loader