Bigger than Life: Ennio Morricone

Bigger than Life: Ennio Morricone

​Ο βραβευμένος το 2007 με το τιμητικό Όσκαρ «για την μαγευτική και πολυπρόσωπη συνεισφορά του στην τέχνη της μουσικής για ταινίες» (και προτεινόμενος άλλες πέντε φορές για Όσκαρ μεταξύ 1979-2001) άφησε την τελευταία του πνοή στην Ρώμη, στις 6 Ιουλίου. 

456

Σχετικά με τον Ιταλό συνθέτη, ενορχηστρωτή και μαέστρο: Γεννημένος το 1928, είχε συγγράψει μουσική για περισσότερες από 500 (ναι 500!), εκ των οποίων πέραν των 60 είναι βραβευμένες, ταινίες και τηλεοπτικές σειρές κι επιπλέον στο βιογραφικό του σημειώνονται και κάποια εξαιρετικά σύγχρονα έργα κλασικής μουσικής. Πρόκειται για έναν απ’ τους πιο πολύπλευρους, παραγωγικούς και influential (με την πραγματική έννοια) συνθέτες κινηματογραφικής μουσικής όλων των εποχών. 

Μέσα απ’ τα αριστουργηματικά spaghetti western που αγαπήσαμε ξαναθυμόμαστε τέσσερις ταινίες που άφησαν εποχή: 

The Good, the bad and the ugly 456

"Ο Καλός, ο Κακός και ο Άσχημος" είναι η επίσημη, και διάσημη, μετάφραση της ταινίας στα ελληνικά και πρόκειται βέβαια για το πασίγνωστο must see ιταλικό Σπαγκέτι Γουέστερν παραγωγής '66. Σκηνοθετημένη από τον Σέρτζιο Λεόνε, στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Κλιντ Ίστγουντ, Λι Βαν Κλιφ και Ίλαϊ Γουάλακ. Την διάσημη μουσική της ταινίας συνέθεσε ο μάγος του είδους Ennio Morricone και μεγάλη εμπορική επιτυχία γνώρισε το εκπληκτικό "The Ecstasy of Gold".  


ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ... 

Ανάμεσα στο 1964 και το 1980, ο Morricone ήταν τρομπετίστας και συν-συνθέτης στο αβάν-γκαρντ συγκρότημα ελεύθερου αυτοσχεδιασμού Il Gruppo;


Fistful of dollars 456

Ένα ευρωπαϊκό γουέστερν του 1964, εξίσου διάσημο και με τον ελληνόφωνο τίτλο του (Για Μια Χούφτα Δολάρια) χρονολογίας 1964. Υπό το σκηνοθετικό μάτι του Σέρτζιο Λεόνε παρακολουθούμε τις περιπέτειες των ηρώων που ενσαρκώνουν οι Κλιντ 'Ιστγουντ και Τζιάν Μαρία Βολοντέ, να επενδύονται και να γεφυρώνονται μουσικά υπό τις νότες του μεγάλου δημιουργού. 


ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ... 

Ο Ennio Morricone έγραψε το επίσημο τραγούδι για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 1978;


For a few dollars more 98765

Η Μονομαχία στο Ελ Πάσο αποτελεί ακόμα ένα ιταλικής παραγωγής σπαγγέτι γουέστερν που εν έτει 1965 μονοπώλησε στο είδος του. Στην ταινία αυτή, μονοπωλεί και πάλιν του ενδιαφέροντος η σύνθεση του Morricone, ενώ παρακολουθούμε τους δύο κυνηγούς επικηρυγμένων, για διαφορετικές αιτίες ο καθένας, να συνεργάζονται για να εξοντώσουν μια συμμορία παράνομων του Γουέστ.


ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ... 

Ο Morricone συνέθεσε, μεταξύ άλλων, μουσική για τις βραβευμένες με Όσκαρ ταινίες, Days of HeavenThe MissionΟι ΑδιάφθοροιCinema Paradiso και Bugsy;


A fistful of dynamite 2345

Το γουέστερν "Κάτω τα κεφάλια!" ή άλλως "Για μια χούφτα δυναμίτη" αφορά σε ακόμα μία ιταλικής παραγωγής ταινία του 1971 με την πλοκή του να εξελίσσεται στο Μεξικό. Εκεί, ο ευκαιριακός ληστής Χουάν θέλει να εκμεταλλευτεί έναν Ιρλανδό, ειδικό στις εκρηκτικές ύλες, και του προτείνει να κάνουν μια ληστεία στη τράπεζα του Μέσα Βέρντε. Το εξαιρετικό ομώνυμο τραγούδι της ταινίας, γραμμένο από τον Ennio Morricone, μπορείς να το ακούσεις εδώ. 


Με αφορμή τον θάνατο του bigger than life συνθέτη Ennio Morricone, η κλασική ζώνη της Nova Cyprus φέρνει κοντά μας ένα αφιέρωμα-διαμάντι.

Classic Sundays: Για όλο τον Αύγουστο, κάθε Κυριακή στις 17:00, στο Novacinema2HD, η κλασική ζώνη της Nova Cyprus, είναι αφιερωμένη στον Ennio Morricone. Επίσης όλες οι ταινίες θα προβάλλονται και Nova on Demand (στον δέκτη ή στη κινητή συσκευή) για να τις απολαύσετε όπου και όποτε εσείς το θέλετε. 

Οι ταινίες που θα προβληθούν:

2/8      The Good, the bad and the ugly

9/8      Fistful of dollars

16/8    For a few dollars more

23/8    A fistful of dynamite

30/8    The Good, the bad and the ugly

 

Loader