Δεν είναι μόνο οι Art Workers

Δεν είναι μόνο οι Art Workers

Εκκλησίες ναι, θέατρα όχι. Support Art Workers και Workers γενικότερα

Ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο support στους workers της τέχνης ήταν αυτό που μας πέρασε, τουλάχιστον στο δικό μου timeline, φαντάζομαι και στο δικό σας, αφού στο πλαίσιο μιας ωραίας και οπτιμιστικής πρωτοβουλίας πολιτών, αρκετές χιλιάδες χρήστες στα social ανανέωσαν αυθόρμητα τη φώτο προφίλ τους με ένα ειδικά διαμορφωμένο κάδρο -απ’ αυτά που γίνονται τακτικά viral- μέσω του οποίου επισημάνθηκε η ολόσωστη ανάγκη για ουσιαστική στήριξη στους art workers.

Όπως συνήθως συμβαίνει με τέτοιου τύπου πρωτοβουλίες, το όλο πράγμα ξεκίνησε μάλλον από κάποιο τυχαίο user, σε μια τυχαία γωνία κάπου στο αβυσσώδες ίντερνετ και στη συνέχεια κοινοποιήθηκε αλυσιδωτά και με ιλιγγιώδη ταχύτητα «κατακτώντας» δυναμικό virality. Είναι άλλωστε αρκετές χιλιάδες οι επηρεαζόμενοι στον ευρύτερο κλάδο της τέχνης ενώ αρκετές άλλες χιλιάδες είναι οι άνθρωποι που ευτυχώς αναγνωρίζουν και αντιλαμβάνονται τη σημασία της ζωτικότητας του εν λόγω κλάδου, ο οποίος βρέθηκε απότομα στον αναπνευστήρα με αιφνίδιο και ολοκληρωτικό shutdown και χωρίς χειροπιαστή προοπτική σύντομης επαναφοράς και ανάπτυξης.

Ενός κλάδου, που, επιπρόσθετα, τυγχάνει μιας διαχρονικής υποτίμησης από τις εκάστοτε αρχές και που συγκεκριμένα στην Κύπρο, αντιπροσωπευτική της αδιαφορίας της πολιτείας, για την οποία γίνεται και πρέπει να γίνεται θέμα το support τους art workers είναι η απουσία έστω μιας υποτυπώδους αναφοράς στα τόσα πρόσφατα διαγγέλματα. Για πρακτορεία στοιχημάτων ακούσαμε από τον Πρόεδρο, για εκκλησίες ακούσαμε, για ποδόσφαιρο και κερκίδες εννοείται πως ακούσαμε, για τέχνη όμως, θέατρα και μουσική τίποτα δεν ακούσαμε! Έστω για τους τύπους, έστω επικοινωνιολογικά, τίποτα δεν ανέφερε ο President. Ίσως παραείναι ασήμαντη και μικρή η τέχνη για τον ίδιο και τους τριγύρω του.

Για πρακτορεία στοιχημάτων ακούσαμε, για εκκλησίες ακούσαμε, για ποδόσφαιρο εννοείται πως ακούσαμε, για τέχνη όμως, θέατρα και μουσική τίποτα δεν ακούσαμε

Επί του πρακτέου και ακόμη χειρότερα, παρά τις διαβεβαιώσεις του αρμόδιου Υπουργού «Παιδείας, Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας» (το γιατί δεν υπάρχει Υπουργείο Πολιτισμού σκέτο είναι ένα άλλο σχετικό με το θέμα μας θέμα) και παρά τις αξιοθαύμαστες προσπάθειες των οργανωμένων καλλιτεχνών, σήμερα, δυο ολόκληρους μήνες μετά το shutdown, μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων στον κλάδο αυτό δεν έχει πάρει ακόμα ούτε ένα σεντ ως οικονομική βοήθεια από το κράτος.

Τίποτα, ούτε και ένα ευρώ.

Δεν είναι όμως μόνο οι art workers. Είναι χιλιάδες οι workers, κυρίως στους τομείς της ψυχαγωγίας και της εστίασης, που τους τελευταίους δύο μήνες περιορίστηκαν σπίτι χωρίς εισόδημα. Είναι όσοι απασχολούνται σε μπαρ, σε εστιατόρια, σε ξενοδοχεία, σε γυμναστήρια, σε κλαμπ, οι ελεύθεροι επαγγελματίες ανεξαρτήτως κλάδου, οι workers στο σεξ, οι ιδιοκτήτες μικρών και μικρομεσαίων ψυχαγωγικών και άλλων επιχειρήσεων και γενικώς όλοι οι workers που δεν έχουν έστω ενσωματωθεί σε κρατικό σχέδιο στήριξης και που μέσα σε μια νύχτα βρέθηκαν χωρίς δουλειά, δίχως να έχουν ιδέα, όπως κι όλοι οι υπόλοιποι, πώς θα εξελιχθεί η όλη τρέλα που βιώνουμε και ποια θα είναι η διάρκειά της. 

Υποστηρίζω στο μεταξύ με τα χίλια τα δικαιώματα των art workers και την επιμέρους και ξέχωρη προβολή των δικαίων τους, προβληματίζομαι μόνο λίγο μήπως μια ενδεχόμενη υπερπροβολή τους καταλήξει να φωτογραφίσει μία παραδοξότητα. Επισφαλείς είναι στην παρούσα φάση χιλιάδες θέσεις εργασίας, χωρίς καθόλου εισόδημα έχουν μείνει επαγγελματίες και σ' αλλους ζωτικούς κλάδους και ωφέλιμα και απαραίτητα είναι πολλά επαγγέλματα. 

Είναι σημαντικό επομένως να support art workers και workers γενικότερα, με ιδιαίτερη έμφαση σε όλους όσοι έχουν ξεμείνει λόγω της πανδημίας χωρίς εισόδημα. Η όλη κατάσταση παραείναι περίπλοκη για γρήγορα και εύκολα συμπεράσματα, λύσεις όμως και λεφτά για τους οικονομικά ευάλωτους μπορούν και πρέπει να υπάρξουν. Σε ό,τι αφορά βέβαια στην κατοχύρωση του επαγγέλματος του καλλιτέχνη, που επικαιροποιήθηκε περισσότερο από ποτέ άλλοτε, αυτή είναι πέρα για πέρα δίκαιη και μακάρι η πανδημία να αποτελέσει την αφορμή για τελεσίδικη λήξη αυτής της μεσαιωνικής ανισότητας.

Loader