Δεν είναι όλες οι φυσαλίδες ίδιες

Δεν είναι όλες οι φυσαλίδες ίδιες

Την εβδομαδιαία στήλη για το κρασί υπογράφει ο Σταύρος Ζαχαρία

Γενικά τα αφρώδη κρασιά είναι μια κατηγορία παρεξηγημένη για τον καταναλωτή. Πολλές φορές έχουμε ακούσει το "εγώ δεν πίνω σαμπάνια" θεωρώντας το σαν ένα ένα ποτό που εκπέμπει σνομπισμό. Και όμως η αποστροφή από τα αφρώδη κρασιά απλά θα μας στερήσει την γνωριμία με μια από τις πιο ελκυστικές προτάσεις στο κόσμο του κρασιού.

Προφανώς και δεν είναι όλα τα αφρώδη κρασιά, σαμπάνιες, και να είστε σίγουροι ότι στο εταιρικό πάρτυ ή στον γάμο του ξαδέλφου σας, δεν ήταν σαμπάνια όλα εκείνα τα γεμάτα με φυσαλίδες ψηλόλιγνα ποτήρια.

Η σαμπάνια αποτελεί προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης και μπορούν να ονομαστούν έτσι μόνο τα αφρώδη κρασιά που παρασκευάζονται στην Καμπάνια (Champagne) με την "παραδοσιακή μέθοδο" (method Traditionalle). Το διάσημο αυτό κρασί της καμπανίας αποτελεί τον γνωστότερο παίκτη στον χώρο των φυσαλίδων και όπως καταλαβαίνετε πέραν της αναγνωρισιμότητας καταλαμβάνει την πρώτη θέση και στην τιμολόγηση.

Πέραν από τη σαμπάνια, γνωστά αφρώδη κρασιά είναι και η Ισπανική Κάβα (εξαιρετική σχέση ποιότητας τιμής) όπου και αυτή παρασκευάζεται με την παραδοσιακή μέθοδο. Άλλα γνωστά αφρώδη κρασιά είναι το προσεκκο που θα το βρούμε στο Βένετο και το Moscato d'asti από το Πιεμόντε (και τα δύο στην Ιταλία.)

Το προσέκκο διαφέρει από τον τρόπο παραγωγής της σαμπάνιας καθώς αντί της παραδοσιακής μεθόδου ακολουθείτε η μέθοδος κλειστής δεξαμενής, όπου η δεύτερη ζύμωση όπου η δεύτερη ζύμωση γίνεται στην δεξαμενή και όχι στην φιάλη.

Από τα δικά μας τώρα, το οινοποιείο Βλασίδη έχει κυκλοφορήσει τον χρόνο που πέρασε το Eddial όπου παίρνει το όνομα του από ένα εκ των 9 βασιλείων της Κύπρου "είδου άλιον" που σημαίνει είδα τον Ήλιο. Το Eddial ακολούθησε την παραδοσιακή μέθοδο και είναι ένα blend από τις διεθνείς ποικιλίες Chardonnay και Sauvignon Blanc.

Από τον ελλαδικό αμπελώνα εξαιρετικά δείγματα αφρώδη κρασιών αποτελούν το Καρανίκα Brut από το Αμύνταιο όπου παράγεται με την τοπική ποικιλία Ξινόμαυρo και μικρή συμμετοχή από Λημνιώνα. Επίσης ο δικός μας Γιάννης Τσέλεπος, ένας πάφιος όπου μετά από σπουδές στην Βουργουνδία, γοητευμένος από την πρώτη στιγμή με τη ποικιλία του Μοσχοφίλερου όπου από αυτή παράγει το Amalia Brut, ακολουθώντας και αυτός της παραδοσιακή μέθοδο.

Τολμήστε να βάλετε στο γιορτινό σας τραπέζι έναν αφρώδες οίνο, εκτός από ιδανικό απεριτίφ ταιριάζει μοναδικά και με πικάντικα πιάτα.


* Ο Σταύρος Ζαχαρία είναι συνιδιοκτήτης του καφενείου 7 Κλειδιά στη Λευκωσία 


 

Loader