Δεν είσαι επαναστάτης, μαλάκας είσαι

Δεν είσαι επαναστάτης, μαλάκας είσαι

Κανείς δεν θέλει αστυνομικό/στρατιωτικό καθεστώς αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα επιτρέψουμε να απειλούν τη ζωή μας ένα τσούρμο ανεγκέφαλοι συμπατριώτες μας που κάνουν του κεφαλιού τους

Ιταλία και Ισπανία θρηνούν πάνω από 22.000 νεκρούς, πλέον τους θάβουν αδιάβαστους γιατί δεν τους προλαβαίνουν. Σε όλο τον κόσμο παραλύουν τα πάντα, ιατρικά συστήματα υπερφορτώνονται και καταρρέουν, γερές οικονομίες δέχονται πλήγματα οι συνέπειες των οποίων θα μετατραπούν, όπως τρέμουν οι ειδικοί, σε τσουνάμι που θα μας πνίξει όλους τους επόμενους μήνες. Στην Κύπρο ήδη έχουμε ξεπεράσει το ψυχολογικό όριο του 3% σε ότι αφορά τη θνησιμότητα του ιού, τα ημερήσια κρούσματα χτυπούν το ένα αρνητικό ρεκόρ πίσω από τ’ άλλο (356 συνολικά με τα 36 σημερινά) και έχεις περισσότερες πιθανότητες να κολλήσεις κορωνοϊό στο Νοσοκομείο Πάφου παρά στις δημόσιες τουαλέτες του Μιλάνο

Κόσμος πεθαίνει όχι μόνο από τον κορωνοϊό αλλά και από άλλες ασθένειες οι οποίες ξέρετε δεν μουλάρωσαν και έπεσαν σε ύφεση επειδή ζήλεψαν το new boy in town αλλά εξακολουθούν να θερίζουν κοσμάκη. Κι αυτός ο κόσμος πεθαίνει είτε αβοήθητος γιατί δεν υπάρχει διαθέσιμος γιατρός ή προσωπικό, είτε μόνος γιατί οι δικοί του δεν ονομάζονται Αβέρωφ Νεοφύτου να επισκέπτονται τα νοσοκομεία για γελοία (και παράνομα) photo-ops και δεν μπορούν να βρίσκονται δίπλα του στις τελευταίες του στιγμές.  Κι ενώ ζούμε κάτι βγαλμένο από Contagion, The Walking Dead και Train to Busan μαζί, ο έγκλειστος με κινητό, τάμπλετ, laptop, Playstation και Netflix Κυπραίος κλαψουρίζει στα σόσιαλ γιατί δεν μπορεί να βγάλει το σκυλί του βόλτα και δεύτερη φορά την ημέρα!

Είμαι οπαδός του παραδείγματος του δρα Κόρτσακ, δηλαδή να μην χάνουμε την ανθρωπιά μας σε καιρούς κρίσης και τα σχετικά, αλλά ειλικρινά με κάτι μαλάκες εκεί έξω (μεταφορικά ΚΑΙ κυριολεκτικά) ακόμα και ο Γκάντι θα ζοριζόταν να ΜΗΝ τους αρχίσει στις γρήγορες!

Ναι, θα δεχτώ ότι η κυβέρνηση κάνει μαλακίες. Πάντα έκανε, απλά πριν την πανδημία έπεφτε πολύ κομματοσκυλίσιο φίλτρο που την έκανε αγνώριστη. Ναι ανακοινώνει μέτρα με όλη τη κομψότητα ενός ντελάλη της λαϊκής και μετά τρέχει είτε να μαζέψει, είτε να τα διορθώσει με 700 διευκρινιστικές δηλώσεις και ΑΦΟΥ έχει πέσει το κράξιμο της αρκούδας. Όμως έχουν βάση και στηρίζονται καθαρά στις συμβουλές της επιστημονικής κοινότητας που βασικά συνοψίζονται όλες σε ένα αξίωμα: ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΤΟ ΓΑΜΗΜΕΝΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ. Αλλά όχι, ούτε αυτό είναι αποδεκτό από τον μέσο εγώ-ξέρω-καλύτερα εξυπνάκια που θα σκαρφιστεί εκατό διαφορετικούς τρόπους για να ξεγελάσει το σύστημα και με τους εκατό να καταλήγουν σε πρόστιμα γιατί είναι ΚΑΙ ηλίθιοι συν τοις άλλοις. Και δεν αναφέρομαι στους προσφιλείς ψεκασμένους συνωμοσιολόγους που δεν παίρνει κανείς στα σοβαρά χρησιμεύουν μόνο για να τροχίζουμε πάνω τους τις αιχμηρές ατάκες μας. Μιλάω για μια κάστα ένα σκαλί ανώτερη και σίγουρα πολυπληθέστερη, όχι εντελώς βλάκες για να εκφράζουν δημόσια την αμφισβήτηση του κορωνοϊού αλλά με τη στοιχειώδη νοημοσύνη που τους επιτρέπει να αμφισβητούν δια της πλαγίας οδού την αποτελεσματικότητα των μέτρων για ιδιοτελείς σκοπούς. 

Το να σηκώνεις μπαϊράκι αδιαφορώντας για τη δημόσια υγεία και θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές  δεν σε κάνει αναρχοαριστερό, δικαιωματιστή, φιλελεύθερο, ακτιβιστή, υπέρμαχο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αντάρτη, αρματωλό ή επαναστάτη ποπολάρο

Θα τους δεις/ακούσεις/διαβάσεις να φωνάζουν για καταπάτηση βασικών ελευθεριών και δικαιωμάτων όταν μέχρι πρότινος έκαναν ΑΚΡΙΒΩΣ το ίδιο σε βάρος μειονοτήτων και ευάλωτων ομάδων. Αμφισβητούν, απαξιώνουν ή ειρωνεύονται την αποτελεσματικότητα των μέτρων είτε γιατί θα βγάλουν φλύκταινες έτσι και πουν οτιδήποτε θετικό για την κυβέρνηση, είτε γιατί ενδόμυχα θέλουν πολύ να παρανομήσουν αλλά δεν το σηκώνει η τσέπη τους (και για κανέναν άλλο λόγο, πιστέψτε με), είτε γιατί νιώθουν εξυπνότεροι από το κοπάδι που ακολουθεί κατά γράμμα τους κανονισμούς. 

Αυτό που τους διαφεύγει (φυσικά) είναι ότι στην πραγματικότητα τα κίνητρά τους είναι πιο διάφανα κι από μέδουσα και δεν ξεγελούν ούτε 8χρονο, αλλά ας δείξουμε κι εμείς απ’ την πλευρά μας στοιχειώδη ανθρωπιά κι ας κάνουμε πως δεν τους καταλάβαμε. 

Για να τελειώνουμε, άλλο πράγμα η εποικοδομητική κριτική στις εκάστοτε κυβερνητικές εξαγγελίες που οδηγεί πολλές στη διόρθωση λαθών ή παρανοήσεων κι άλλο η ολική απόρριψη ή αμφισβήτηση επειδή βαρέθηκες στο σπίτι, θέλεις να πηγαίνεις τρεις φορές την ημέρα σούπερ μάρκετ, να μένεις Αγλαντζιά και να πηγαίνεις για τρέξιμο στην Έγκωμη ή έχει ο σκύλος σου συχνοουρία. Με μια καλύτερη οργάνωση κάθε σπιτικό μπορεί να κανονίσει τις εξωτερικές του δουλειές με το ένα SMS την ημέρα (ειδικά οι πολυμελείς οικογένειες και όσοι ακόμα δουλεύουν και βγαίνουν ούτως ή άλλως), καλή θέληση να υπάρχει. 

Οι πολύ βασικές ανάγκες (φαρμακεία, γιατροί, επισκέψεις και φροντίδα ευάλωτων ομάδων, μετακινήσεις παιδιών χωρισμένων κλπ) καλύπτονται επαρκώς από τα μέτρα και πολλοί αστυνομικοί εκεί έξω δείχνουν κατανόηση, αρκεί φυσικά να μην τους περνάς για μαλάκες στα μούτρα τους (όπως ο τύπος/τύπισσα που ισχυρίστηκε ότι οδήγησε από τη Λάρνακα στη Λεμεσό για να δανειστεί... χούβερ και τελικά ρούφηξε πρόστιμο). Ναι στην απόδοση ευθυνών στο κράτος και την κυβέρνηση αλλά σε καμιά περίπτωση άφεση αμαρτιών και ξέπλυμα των μπετόστοκων συμπατριωτών μας που φέρουν πολύ μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τα αυστηρά μέτρα εξαρχής. Κανείς δεν θέλει αστυνομικό/στρατιωτικό καθεστώς αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα επιτρέψουμε να γαμάνε τη ζωή μας ένα τσούρμο ανεγκέφαλοι που κάνουν του κεφαλιού τους. 

Το να σηκώνεις μπαϊράκι αδιαφορώντας για τη δημόσια υγεία και θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές δεν σε κάνει αναρχοαριστερό, δικαιωματιστή, φιλελεύθερο, ακτιβιστή, υπέρμαχο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αντάρτη, αρματωλό ή επαναστάτη ποπολάρο. Ένας γνήσιος, καθαρόαιμος, ανόθευτος μαλάκας είσαι που όταν περάσει αυτό οι υπόλοιποι θα θυμόμαστε την εγωιστική και ανεύθυνη στάση σου.

Image by cromaconceptovisual from Pixabay

Loader