Δεν θα αφήσουν κανένα παιδί που κάνει χημειοθεραπεία χωρίς σκουφάκι

Δεν θα αφήσουν κανένα παιδί που κάνει χημειοθεραπεία χωρίς σκουφάκι

Τουλάχιστον αυτό σκοπεύουν να κάνουν οι Νίκος Πετρόπουλος και Δήμητρα Κακουλίδου

Δεν υπάρχει πιο συγκλονιστικό γεγονός από ένα παιδί που νοσεί από καρκίνο. Για το ίδιο το παιδί, την οικογένειά του αλλά και ολόκληρη την κοινωνία. Και δεν υπάρχει τίποτα πιο ανακουφιστικό από το χαμόγελό του και μια ακόμη νίκη.

Γράφει: Ανδρονίκη Κολοβού

Πού θα έφτανες για ένα παιδί με καρκίνο; Ο Νίκος Πετρόπουλος και η Δήμητρα Κακουλίδου χρειάστηκε να φτάσουν μακριά. Να περπατήσουν στους δρόμους της Αθήνας να οδηγήσουν από το βορρά της πόλης στον νότο και από τη δύση στην ανατολή για να καταλήξουν τελικά σε μια απόφαση-μονόδρομο. Τη δημιουργία της WooCaps.

Η WooCaps είναι μια νεοσύστατη εταιρία που πουλά σκουφάκια σε γιατρούς και χειρουργούς. Αν αγοράσουμε σήμερα ένα χειρουργικό σκουφάκι, αυτόματα χρηματοδοτείται η δωρεά για ένα σκουφάκι που θα πάει σε ένα παιδάκι που και κάνει χημειοθεραπείες.

yyr

Το σκουφάκι της Τζοβάννας και η αρχή της WooCaps

«Πριν τρία χρόνια, η -τότε 3 χρονών, σήμερα 6- Τζοβάννα, κόρη της φίλης μας της Γιούλης, διαγνώστηκε με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία (την οποία και ξεπέρασε)» εξηγούν στο Bovary ο Νίκος και η Δήμητρα.

«Μια Παρασκευή, η Γιούλη μας τηλεφώνησε και μας ρώτησε αν θα πηγαίναμε να δούμε τη Τζοβάννα στο νοσοκομείο και αν θα μπορούσαμε να βρούμε ένα σκουφάκι σαν αυτά που φοράνε οι χειρουργοί γιατί τα μαλλάκια της έπεφταν από τη χημειοθεραπεία και αφενός στεναχωριόταν, αφετέρου διάφορες τούφες βρίσκονταν απρόσκλητες μέσα στο φαγητό της. Ψάξαμε πολύ, αλλά σωστό σκουφάκι δεν βρήκαμε. Πήραμε, λοιπόν, κάποια παρεμφερή των ζητουμένων σκουφάκια και της τα πήγαμε. Όταν μπήκαμε στο δωμάτιο, βρήκαμε τη Τζοβάννα με ένα εσώρουχο Ντόρα-η-εξερευνήτρια ανάποδα στο κεφάλι της για να μπορέσει να φάει».

Σε εκείνο το δωμάτιο της Τζοβάννας στην παιδο-ογκολογική μονάδα νοσοκομείου γεννήθηκε η ιδέα της WooCaps: Μιας εταιρίας που παρέχει σκουφάκια σε δύο ομάδες ανθρώπων. Στους γιατρούς που σώζουν ζωές και στα παιδάκια που νοσούν από καρκίνο.

eewrrrr

Σκουφάκια για τους γιατρούς κι για τα παιδιά που νοσούν

H WooCaps ιδρύθηκε το 2020 από τον Νίκο Πετρόπουλο, με τη βοήθεια της φίλης του και "WooCaps Fairy" Δήμητρας, και έχει ως σκοπό να σχεδιάζει, να παράγει και να πουλάει άριστης ποιότητας χειρουργικά σκουφάκια στους γιατρούς. Παράλληλα με αυτά τα σκουφάκια που πωλούνται στους γιατρούς, η εταιρία σχεδιάζει, παράγει και δωρίζει σκουφάκια σε παιδιά που χάνουν τα μαλλιά τους κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας.

Δηλαδή όταν ένας γιατρός αγοράσει ένα WooCaps σκουφάκι, βοηθά να δωριστούν σκουφάκια σε παιδιά με καρκίνο. Σκεφτείτε πόσο όμορφο και πόσο μεγάλο! Τα σκουφάκια έχουν χαρούμενα και ζωντανά χρώματα, σχέδια πολύ ιδιαίτερα, από όργανα ανθρώπων μέχρι ζώα, γράμματα και εντυπωσιακά γεωμετρικά μοτίβα. Έχουν όμως και μαύρα κορδόνια, συμβολικά, για να υπενθυμίζουν σε όλους μας ότι υπάρχουν και αυτοί που δεν τα κατάφεραν.

Στη συζήτηση με τη Δήμητρα, της αναφέρω ότι μαζί με τον Νίκο έχουν προσεγγίσει ένα θέμα όπως ο παιδικός καρκίνος με έναν μοναδικό τρόπο και θέλω να μάθω περισσότερα για τη διαδικασία, πώς δηλαδή φτάνει το σκουφάκι σε ένα παιδί.

"Μοναδικά είναι τα παιδάκια που νοσούν από καρκίνο» μου απαντά «οπότε μόνο κάτι μοναδικό τους αξίζει. Τα παιδιά πρέπει κανονικά μόνο να παίζουν και να γελάνε. Αυτά τα παιδάκια καλούνται να βάλουν την παιδική τους ηλικία σε μια παρένθεση για να δώσουν μάχη για τη ζωή τους. Μια μάχη δύσκολη και οδυνηρή και για τα ίδια και για τις οικογένειές τους".

555

"Δεν δημιουργήσαμε τα WooCaps για να καλύψουμε τα χωρίς μαλλιά κεφαλάκια τους για αισθητικούς λόγους. Αυτό, το θεωρούμε πως είναι σημάδι ενός πολύ γενναίου πολεμιστή. Τα δημιουργήσαμε -πλην του πρακτικού σκέλους- και για να γεμίσουμε με λίγη παιδικότητα και λίγο παιχνίδι αυτή τους την παρένθεση. Τα παιδάκια τα βρίσκουμε μέσω συλλόγων γονέων παιδιών με νεοπλασίες, ξενώνων και παιδο-ογκολογικών κλινικών, με τη βοήθεια της μαμάς της Τζοβάννας, της Γιούλης. Έχουμε έρθει σε επαφή με τους περισσότερους για να ξέρουμε τις επιμέρους ανάγκες και να φτάσει το σωστό σκουφάκι στο σωστό παιδάκι και στόχος μας είναι να έρθουμε σε επαφή με όλους. Όσον αφορά στη λίστα, δεν υπάρχει. Αλλά δεν υπάρχει και περίπτωση να αφήσουμε κανένα παιδάκι που νοσεί χωρίς σκουφάκι!" καταλήγει η Δήμητρα.

Είναι αρκετά νωρίς ακόμη αλλά θέλω να μάθω αν αυτό το φοβερό δίδυμο, έχει αρχίσει να δωρίζει σκουφάκια σε παιδιά που νοσούν «Είναι όντως νωρίς» μου εξηγεί ο Νίκος «γιατί λειτουργούμε μόλις 6 μέρες. Αλλά αν σκεφτούμε πως τα παιδάκια που νοσούν στην Ελλάδα είναι 350 κάθε χρόνο και πως ήδη έχουμε συγκεντρώσει -μέσα σε αυτές τις 6 μέρες- κοντά στα 30 σκουφάκια, φαίνεται πως πολύ σύντομα θα κάνουμε και την πρώτη μας δωρεά! 

Δεν τα δίνουμε ένα ένα τα σκουφάκια, γιατί δεν μπορείς να δώσεις σε ένα παιδάκι και να μην δώσεις στο διπλανό του σε καμία περίπτωση, οπότε συγκεντρώνουμε πρώτα ποσότητες που να καλύπτουν όλα τα παιδάκια σε μια Μονάδα και τα δίνουμε όλα μαζί. Πιστεύουμε πως σύντομα θα έχουμε καταφέρει να καλύψουμε το σύνολο των 350 παιδιών και να τα καλύπτουμε κάθε χρόνο. 

Από εκεί και πέρα, τα WooCaps πωλούνται διεθνώς μέσω του e-shop μας, οπότε σκοπός μας είναι να μπορέσουμε να καλύψουμε σταδιακά και παιδάκια σε άλλες χώρες. Στην Ευρώπη τα παιδάκια που διαγιγνώσκονται με καρκίνο είναι 35.000, ενώ παγκοσμίως 300.000. Ακόμα και αν δεν μεγαλώσουμε τόσο, θα βρούμε έναν τρόπο να έχουν όλα από ένα σκουφάκι».

Φόρος Τιμής στα παιδιά που δεν τα κατάφεραν

Αυτό που μου έχει κάνει ιδιαίτερη εντύπωση είναι τα μαύρα κορδόνια στα σκουφάκια. Ένας φόρος τιμής στα παιδιά που δεν τα κατάφεραν. Ποιος το σκέφτηκε; ρωτάω τον Νίκο και τη Δήμητρα «Ο Νίκος!» μου απαντά η Δήμητρα και ξεκινά να μου αφηγείται την ιστορία «Ήταν καλοκαίρι του 2019. Ενώ ήμασταν σε διακοπές, παράλληλα δουλεύαμε και σε ένα εκατομμύριο πράγματα για τα WooCaps. Κάποια στιγμή έρχεται ο Νίκος με σοβαρό ύφος και λέει: “Σκέφτηκα κάτι! Είναι πάρα πολύ στενάχωρο” (Σε εκείνο το σημείο παγώσαμε) “αλλά ταυτόχρονα πάρα πολύ όμορφο.

edeee

Το mantra των WooCaps είναι: Crafting caps for heroes. 

Μιλάμε για γιατρούς ήρωες, που δίνουν μάχες καθημερινά κάτω από δύσκολες συνθήκες, και για μικρούς ήρωες που δίνουν τις πιο δύσκολες μάχες από όλους. Υπάρχουν όμως και οι ήρωες που πάλεψαν, αλλά δεν κατάφεραν να κερδίσουν την τελευταία τους μάχη. Γι αυτό, όλα τα κορδόνια μας θα είναι μαύρα. Και όπου δεν έχουμε κορδόνια, θα έχουμε μια μαύρη φάσα, ως φόρο τιμής. Για να μην ξεχνάμε ποτέ όλα τα παιδάκια που δεν πρόλαβαν, που δεν κέρδισαν.”

Αυτά τα μαύρα κορδόνια, είναι που μας κάνουν περήφανους για το κάθε ένα WooCap που φεύγει από εμάς» καταλήγει η Δήμητρα κι εγώ αισθάνομαι τα μάτια μου να βουρκώνουν και την καρδιά μου να χτυπάει στενάχωρα. Όμως αυτό δεν είναι κάτι που θέλει κανείς από τους τρεις μας.

Καθώς παρατηρώ τα σκουφάκια, αρχίζω να φλερτάρω έντονα με ένα από αυτά. «Αλήθεια Νίκο, μπορούν να φορέσουν τα σκουφάκια και κάποιοι που δεν είναι γιατροί ή χειρουργοί;» τον ρωτάω «Περιμέναμε πολύ καιρό αυτή την ερώτηση. Η απάντηση βρίσκεται ήδη εδώ woocaps.com/products/x-ray μου λέει αστειευόμενος.

eee

Τα WooCaps έχουν σχεδιαστεί έχοντας υπ’όψιν τους κατ’αρχήν τους χειρουργούς και έρχονται σε 3 cuts: Standard Skull Cap με κορδόνια, Signature Loose Beanie (για street look) και Long Hair για… μακριά μαλλιά.

Ενώ τα περισσότερα σχέδια είναι “expertise-specific”, υπάρχουν και αρκετά που είναι πιο “generic”. Το ύφασμα που χρησιμοποιούμε σε κάθε WooCap ανήκει στα λεγόμενα “moisture wicking/breathable” υφάσματα (αυτά που βρίσκουμε στα πολύ καλά αθλητικά ρούχα) και είναι φτιαγμένο με κλωστές Coolmax® Ecomade με τεχνολογία FreshFX®. Αυτό σημαίνει πως απομακρύνει την υγρασία από το δέρμα και επιπλέον έχει και αντιβακτηριδιακή δράση χάρη στα ιόντα αργύρου που περιέχει. Και τέλος, παρέχουν προστασία UPF40+ από τον ήλιο. 

Οπότε ναι, μπορούν να φορεθούν και εκτός χειρουργείων. Αρκεί να βρεί κάποιος/κάποια το WooCap που του/της αρέσει και να πατήσει Add To Cart!» αναφέρει ο Νίκος και συνεχίζει «Εξάλλου, αναπτύσσουμε και συνεργασίες με εταιρείες που έχουν γραμμές παραγωγής οι οποίες υποχρεούνται στη χρήση σκουφιών, τα οποία είναι μιας χρήσης και άρα τρομερή σπατάλη, τεράστιος όγκος σκουπιδιών και καθόλου βολικά.

Σχεδιάζουμε λοιπόν WooCaps που είναι branded και custom-made με διαφορετικά πατρόν από αυτά που είναι στο site και δωρίζουμε παιδικά σκουφάκια σε κάποιον από τους οργανισμούς με τους οποίους συνεργαζόμαστε ή σε οποιονδήποτε άλλον -όπου κι αν βρίσκεται στον κόσμο- που επιλέγουν οι ίδιες».

Από την κουβέντα μας κρατάω τα λόγια της Δήμητρας. Ότι τα παιδιά πρέπει κανονικά μόνο να παίζουν και να γελάνε. Αν αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, ας κάνουμε τη ζωή τους λίγο πιο όμορφη, λίγο πιο εύκολη όλοι, με όποιο τρόπο μπορούμε.

Βρείτε τα στο Facebook και στο Instagram

44444

Πηγή

Loader