Δεν θα πω μπράβο στον Μητσοτάκη για την εκκλησία

Δεν θα πω μπράβο στον Μητσοτάκη για την εκκλησία

Θα πω πως έκανε το αυτονόητο

Στην Ελλάδα σήμερα συζητούν το χθεσινό διάγγελμα του Έλληνα πρωθυπουργού και τη θαραλλέα του στάση έναντι στην εκκλησία

Guest star, γράφει ο Μάριος Κωνσταντινίδης*

Ως Πρωθυπουργός, όμως, οφείλω να ακούσω τους ειδικούς επιστήμονες. Ό,τι ισχύει για τις δημόσιες συναθροίσεις, ισχύει και για τις εκκλησίες μας, είπε χθες βράδυ, ως όφειλε ως Πρωθυπουργός μιας σημερινής χώρας της Ευρώπης, ο τζούνιορ, τζούνιορ Μητσοτάκης και αρκετοί τον συγχαίρουν για τη γενναία του στάση να σταθεί απέναντι απ' τους παπάδες, που, στις μέρες του κορωνοιού, επιμένουν ακόμη πως η θεία κοινωνία είναι αγιασμένη και πως οι συναθροίσεις στις εκκλησίες είναι οκέι επειδή γίνονται για τον Θεό και τους δώδεκα Αποστόλους, ξερωγώ.

Αν και βαθιά θρησκευόμενος, αντιπαρατέθηκε ευθέως και θαρραλέα στην ανεύθυνη στάση της Εκκλησίας της Ελλάδας που, εν μέσω μιας πανδημίας, νουθετεί τους πιστούς να εκκλησιάζονται και να μεταλαβαίνουν, γράφει ο εκδότης της LiFO, Στάθης Τσαγκαρουσιανός.

Δεν λέω, στους τυφλούς ενδέχεται να ξεχωρίζει ο μονόφθαλμος ως πολιτικός, όμως ας μην συγχαίρουμε τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη επειδή σε μια τέτοια στιγμή κρίσης κρισάρας έκανε το αυτονόητο ως υπεύθυνος και νηφάλιος ηγέτης ενός κράτους. Αντιθέτως, ας ελέγχουμε και ας επικρίνουμε όσους πολιτικούς, κυβερνώντες κυρίως, δεν πήραν ακόμα θέση και επιτρέπουν σε δογματισμένους ανθρώπους να βάζουν με τον παρωπιδισμό τους σε ρίσκο την υγεία μας.

Κάτι αντίστοιχο έκανε στο μεταξύ προχθες και ο δικός μας Υπουργός Υγείας, εδώ στην Κύπρο, ο οποίος συμβούλευσε (με το γάντι) τους πολίτες να κωφεύσουν στις παροτρύνσεις των παπάδων και να αποφύγουν θείες κοινωνίες και συναθροίσεις. Ούτε κι αυτός θέλει όμως μπράβο που τόλμησε και το' κανε. Το όφειλε.

Στην τρίτη δεκαετία του εικοστού πρώτου αιώνα, η νέα 'πανούκλα' που μας βρήκε, τουλάχιστον ας μην συνοδεύεται από πολιτισμικές αντιλήψεις που επικρατούσαν αιώνες πριν, εποχή της τότε πανούκλας. Αρκετή είναι η υστερία που έχουμε ήδη να αντιμετωπίσουμε από πολίτες με κουπέπια και μέσπιλα.

Για μη θεοκρατικά κράτη που δεν θέλουν να βασίζονται στο μοντέλο του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας, η εκκοσμίκευση και η θεσμική αφοσίωση στην επιστημοσύνη δεν είναι 'σχολές σκέψης' και 'κοσμοθεωρίες' ως προσεγγίσεις. Αναγκαιότητες είναι.

Ολόκληρη η χθεσινή ομιλία Μητσοτάκη και γραπτώς το viral απόσπασμα:

"Ως Πρωθυπουργός, όμως, οφείλω να ακούσω τους ειδικούς επιστήμονες. Ό,τι ισχύει για τις δημόσιες συναθροίσεις, ισχύει και για τις εκκλησίες μας.

Σήμερα, δεν δοκιμάζονται τα «πιστεύω» μας, αλλά η πίστη μας στην υγεία του ανθρώπου. Η αγάπη προς τον «πλησίον» στην οποία ομνύει και η ίδια η Ορθοδοξία.

Γι’ αυτό και τα θρησκευτικά καθήκοντα πρέπει κι αυτά να προσαρμοστούν στην πραγματικότητα. Και να επιτελούνται, όσο είναι εφικτό, απ’ το σπίτι, ώστε να περιορίζονται οι μεγάλες συναθροίσεις. Η Εκκλησία των πιστών, άλλωστε, είναι μεγάλη.

Προσβλέπω στη στήριξη της ηγεσίας της Εκκλησίας στον κοινό σκοπό. Αλλά ο θεσμικός μου ρόλος μού επιβάλλει να τοποθετηθώ με σαφήνεια στο θέμα.

Ξέρω ότι η πίστη αρχίζει, συχνά, εκεί που τελειώνει η επιστήμη. Όμως η πίστη που χρειαζόμαστε τώρα είναι ότι θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε την κρίση. Αρκεί όλοι να ακολουθήσουμε συντεταγμένα τις οδηγίες των γιατρών και των ειδικών.

Και αναλογιζόμενοι πάντα ότι δεν είμαστε υπεύθυνοι μόνο για τον εαυτό μας, αλλά για όλες τις Ελληνίδες και για όλους τους Έλληνες δίπλα μας."


Γίνε κι εσύ GUEST STAR στέλνοντάς μας τις σκέψεις, τη δουλειά ή δείγμα της τέχνης σου στο [email protected]


 

Loader