Δήμος Πάφου: «Fake news, τα δέντρα ήταν άρρωστα»

Δήμος Πάφου: «Fake news, τα δέντρα ήταν άρρωστα»

Την Κυριακή είναι αναγκαίο να δώσουμε όλοι το παρών μας στη διαμαρτυρία, δηλώνουν πολίτες που ξεσηκώνονται

Με fake news και ενορχηστρωμένη προσπάθεια, μία μικρή ομάδα συμπολιτών μας επιχειρεί να παραπληροφορήσει την κοινή γνώμη αναφορικά με τις άρρωστες λεύκες που κόπηκαν στη λεωφόρο Ευρώπης, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου Πάφου.

«Επισημαίνουμε ακόμη ότι κατά μήκος της λεωφόρου υπήρχαν και 30 με 40 κομμένοι κορμοί από δένδρα που είχαν αποκοπεί πριν από μία δεκαετία περίπου, χωρίς διαμαρτυρίες» προστίθεται στην ανακοίνωση.

φαφαφα

Σύμφωνα ωστόσο με την ομάδα ακτιβιστών 100, 000 Trees in Paphos, στη Λεωφόρο Ευρώπης, στην Πάφο, έχουν αποκοπεί 118 δέντρα, εκ των οποίων το μεγαλύτερο ποσοστό υγιέστατα. «Ο Δήμος Πάφου, στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τις απαράδεκτες πρακτικές του, εξέδωσε μια ανακοίνωση στην οποία συνεχίζει τον εμπαιγμό, με φωτογραφίες που δίνουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα της κατάστασης των δέντρων από την πραγματική. Πιο κάτω μπορείτε να δείτε τι αντικρύσαμε φτάνοντας στο σημείο της κοπής των δέντρων. Η πρωτοβουλία μας δεν πρόκειται να συνεχίσει να ανέχεται αυτή την άνευ προηγουμένου καταστροφή του πρασίνου της πόλης. Θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες».

Μαζί με το πράσινο, κόβετε και το μέλλον μας!

Μαζί με το πράσινο, κόβετε και το μέλλον μας, τιτλοφορείται η εκδήλωση διαμαρτυρίας που έχει προγραμματιστεί να γίνει στην Πάφο, την Κυριακή, 11 Οκτωβρίου.

Οι διοργανωτές της διαμαρτυρίας, γράφουν:

Μετά το τελευταίο περιστατικό στη Λεωφόρο Ευρώπης, όπου ο Δήμος Πάφου εντελώς απερίσκεπτα, επιπόλαια και αναίτια, προχώρησε στην αποκοπή 118 δέντρων, καταστρέφοντας μια από τις ομορφότερες και πιο πράσινες διαδρομές της πόλης, η ανοχή μας έχει εξαντληθεί.

Το περιστατικό έρχεται να δώσει συνέχεια σε μια σειρά από περιβαλλοντικά εγκλήματα του Δήμου Πάφου, το προηγούμενο διάστημα όπως την καταστροφή του Άλσους Ήβης Μαλιώτου, την συγκατάθεση δημιουργίας ναού στον Δημόσιο Κήπο, την καταστροφή της παραλίας του ΣΟΔΑΠ, την αποκοπή δεκάδων δέντρων στην περιοχή της Universal, την αποκοπή δενδροστοιχίας φοινίκων στην Κάτω Πάφο και πολλά άλλα περιστατικά πλήρους αναλγησίας. Ο Δήμος Πάφου οφείλει πειστικές εξηγήσεις και όχι φτηνές επικοινωνιακές κορώνες.

Καλούμε το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, καθώς και το Τμήμα Δασών να επιδείξουν τη στοιχειώδη στήριξη στους πολίτες που αγωνίζονται απέναντι σε έναν Δήμο που καταστρέφει τα πάντα στο πέρασμά του. Η αναχρονιστική νομοθεσία της απαιτούμενης άδειας για την αποκοπή των δέντρων από τους Δήμους, πρέπει να αλλάξει άμεσα. Ο Δήμος Πάφου και κάθε τοπική αρχή οφείλει να λογοδοτεί για τη διαχείριση του πρασίνου, ειδικότερα όταν αυτή καταστρέφεται εις βάρος του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των πολιτών. Απαιτούμε, αυτονόητα, την αλλαγή νοοτροπίας και τακτικής του Δήμου απέναντι στο αστικό πράσινο.

Η διαμαρτυρία θα είναι καθιστική προκειμένου να διασφαλίζεται παράλληλα η τήρηση των μέτρων μεταξύ των παρευρισκομένων. Θα έχει διάρκεια 1,5 ώρα. Καλούμε όλους τους συμμετέχοντες να φέρουν την προστατευτική μάσκα που απαιτούν οι υγειονομικοί κανονισμοί του Υπουργείου Υγείας.

hdhdh

H ανακοίνωση από το Τμήμα Δασών

Το Τμήμα Δασών, του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος αναφέρεται στην Ανακοίνωση του Δήμου Πάφου της 2ας Οκτωβρίου 2020, για την υλοτομία δέντρων λεύκης στη λεωφόρο Ευρώπης, δρόμος προς Κάτω Πάφο, και πληροφορεί το κοινό ως ακολούθως:

  • Η άδεια υλοτομίας παραχωρείται από τον Διευθυντή του Τμήματος γραπτώς αφού υποβληθεί γραπτό αίτημα (Έντυπο Τ.Δ201Ν) και σε καμία περίπτωση κατόπιν προφορικού αιτήματος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Διευθυντής ούτε υπέγραψε ούτε και έδωσε οδηγίες  για υλοτομία, καθώς δεν υπεβλήθη σχετικό αίτημα.

  • Το Τμήμα Δασών ανταποκρίθηκε σε τηλεφωνικό αίτημα του Δημοτικού γεωπόνου και λειτουργός του Τμήματος  σε επιτόπια επίσκεψη, διαπίστωσε ότι όλα τα δέντρα  είχαν διάμετρο, σε ύψος 130cm πάνω από το έδαφος, μικρότερη των 40 cm, οπότε δεν χρειαζόταν άδεια υλοτομίας και τον ενημέρωσε σχετικά και σε καμιά περίπτωση έχει συγκατατεθεί για την υλοτομία των δέντρων, όπως αναφέρεται στη Ανακοίνωση του Δήμου.

  • Σε καμιά περίπτωση η υλοτομία των δέντρων έγινε στην παρουσία κλιμακίου του Τμήματος Δασών.

  • Σημειώνεται ότι για την υλοτομία όλων των ειδών λεύκας (Populus spp.) πλην του καβατζιού (Populus nigra), απαιτείται άδεια υλοτομίας από τον Διευθυντή Τμήματος Δασών όταν  η έμφλοια διάμετρός των  είναι μεγαλύτερη των 40 cm, σε ύψος 130cm πάνω από το έδαφος, ενώ για το καβάτζι απαιτείται άδεια υλοτομίας όταν η διάμετρός του  είναι μεγαλύτερη των 15 cm, σε ύψος 130cm πάνω από το έδαφος.

Loader