Donald Trump: Τα πουλιά πεθαίνουν τραγουδώντας;

Donald Trump: Τα πουλιά πεθαίνουν τραγουδώντας;

Το πιο ενδιαφέρον θα είναι να παρακολουθήσουμε τις αντιδράσεις του αν η προβλεπόμενη ήττα του γίνει πραγματικότητα.

Φωτογραφία heblo από Pixabay

Τα τέσσερα χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από τις εκλογές του 2016 κάποιες μέρες μοιάζουν αιώνας και κάποιες άλλες σαν να έχουν παρέλθει τρομακτικά αστραπιαία. Η εκλογή Trump ήταν η είδηση που σάρωσε τον πλανήτη. Πήγαμε για ύπνο το βράδυ περιμένοντας να ξυπνήσουμε με πρόεδρο Hilary (ένα ιδιοφυές επεισόδιο στον τελευταίο κύκλο του Good Fight ξεκινάει μάλιστα μ’αυτή την ιδέα - τι θα γινόταν αν έχανε ο Trump τις εκλογές;) αλλά η ανατροπή έγινε σύμφωνα με το γνωστό κλισέ: ο “λαός” έκανε την ανατροπή και πήρε την εκδίκηση του εναντίον  της προοδευτικής και φιλελεύθερης Αμερικής - αυτούς που ο Trump πυροβολεί από την αρχή της θητείας του ως η ελίτ . Δεν ήταν η πρώτη φορά που η δημαγωγία πήρε την παρτίδα - το είδαμε στο Brexit, το βλέπουμε και με το Rassemblement National της Λε Πεν, μάλλον θα συνεχίσουμε να το βλέπουμε όσο ο  mainstream πολιτικός χώρος συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορα για τους ελέφαντες στο δωμάτιο. 

Η Αμερική αυτή τη στιγμή είναι ένα καζάνι που βράζει. Ο Trump έχει διαβρώσει τη δημόσια σφαίρα και προσπαθήσει να πλήξει τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας, με τέτοιο ανευ προηγουμένου θράσος, που όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, οι ΗΠΑ καλούνται να κάνουν μεγάλη προσπάθεια για να επουλωθούν οι πληγές που αφήνει πίσω του. Άλλωστε, τον στηρίζουν ετερόκλητες ομάδες στη χώρα - και οι φτώχοι και αμόρφωτοι που θεωρούν εαυτούς ξεχασμένους από το σύστημα αλλά συγχρόνως και οι εκατομμυριούχοι που θέλουν μειωμένους φόρους και προστατευτισμό.  

Μέσα στον κυκεώνα της πανδημίας και της άνευ προηγουμένου πόλωσης που ενυπάρχει στην αμερικανική κοινωνία αυτή τη στιγμή, είναι τουλάχιστον αξιοθαύμαστη η ικανότητα επιβίωσης του Trump. Πέρασε το impeachment, υπάρχουν 26 κατηγορίες γυναικών για σεξουαλική παρενόχληση και επιθέσεις, 6 επίσημες πτωχεύσεις και γύρω στις 4000 νομικές αγωγές που εκκρεμούν, γράφει σήμερα το New Yorker. Αν χάσει τις εκλογές, προβλέπεται να δούμε σκηνές που θυμίζουν εποχές Nixon.  

Εν αναμονή του αποτελέσματος της αυριανής εκλογής, ο αριθμός των Αμερικανών που θα έχει προσέλθει, είτε αξιοποιήσει την επιστολική διαδικασία για να ψηφίσει μέχρι το βράδυ της Δευτέρας προβλέπεται να είναι υπερδιπλάσιος σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές. Αυτό ερμηνεύεται μάλλον ως καλός οιωνός για τον Biden - ως υποψήφιος είναι κάτω του μετρίου χωρίς να μπορεί να εμπνεύσει για τις χαρισματικές του ικανότητες αλλά αυτή τη στιγμή, ακόμα και μια καμηλοπάρδαλη θα φάνταζε καλύτερη επιλογή προέδρου από τον Trump, εξού και σπεύδουν σύσσωμοι οι αμερικανοί πολίτες να ψηφίσουν.

Παρόλο που το προβάδισμα Biden είναι ξεκάθαρο, έχουμε μάθει πια να φυσάμε και το γιαούρτι μετά την πανωλεθρία της Hilary και γνωρίζοντας το θράσος του Trump, τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο πια. Το πιο ενδιαφέρον θα είναι να παρακολουθήσουμε τις αντιδράσεις Trump αν η προβλεπόμενη ήττα του γίνει πραγματικότητα. Τα πουλιά πεθαίνουν τραγουδώντας ή στην περίπτωση Donald αλαλάζοντας με λύσσα.  

Loader