Είναι άνιση η διαχείριση των στενών επαφών στα σχολεία;

Έπαιξε το πρώτο κουδούνι, άρχισαν τα παρατράγουδα

Όσο και να το έχουν “ξεχάσει” οι πλείστοι, βρισκόμαστε ακόμα μες την καρδιά της πανδημίας. Το κάλεσμα για την τρίτη δόση του εμβολίου τρέχει, οι ανεμβολίαστοι συνεχίζουν το βιολί τους, τα παιδιά κάτω των 12 δεν συμπεριλαμβάνονται στο εμβολιαστικό πρόγραμμα. 

Και στην περίπτωση της διαχείρισης των στενών επαφών μαθητών που διαγνώστηκαν με την covid, το πρωτόκολλο φαίνεται να λειτουργεί άνισα όσον αφορά στο οικονομικό του μέρος. 

Αυτή τη στιγμή, οι μαθητές που θεωρούνται στενές επαφές κρούσματος οφείλουν να παραμείνουν σε υποχρεωτικό αυτοπεριορισμό για δεκατέσσερις ημέρες από την τελευταία τους επαφή με το κρούσμα. 

Ωστόσο, οι μαθητές αυτοί μπορούν να αποδεσμευτούν, πάντοτε σύμφωνα με το πρωτόκολλο, την έβδομη μέρα, νοουμένου ότι έχουν υποβληθεί, με δικά τους έξοδα, σε εξέταση PCR και το αποτέλεσμά τους είναι αρνητικό. Οι υπόλοιποι μένουν, με τους γονείς τους, για σύνολο 14 ημερών σε περιορισμό. 

Με δεδομένο το ότι μιλάμε για ανήλικα, κάτω των 12, στα οποία δεν δίνεται η ευχέρεια του δωρεάν εμβολιασμού, αυτό που ζητά το κράτος από τον γονέα ή κηδεμόνα για να μπορέσει να επιστρέψει ο ίδιος και το παιδί του σε δουλειά και σχολείο, σε μία βδομάδα και όχι δύο, είναι να επωμιστεί το κόστος ιδιωτικά

Το ποσό αυτό αρκετοί γονείς δεν είναι σε θέση να το καλύψουν με αποτέλεσμα να αφήνουν από την μία απομονωμένα τα παιδιά τους και από την άλλη να πρέπει να πρέπει να απέχουν από την εργασία τους με την δικαιολογία της φύλαξης τέκνου και να λαμβάνουν ένα μειωμένο μισθό.

Αυτό δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί άδικη μεταχείριση εκ μέρους της κυβέρνησης που έπρεπε να επωμίζεται το κόστος αυτό και να αποδεσμεύει παιδιά που είναι αρνητικά, και γονέα, σε διάστημα επτά ημερών. 

Για κάποιους μπορεί να θεωρείται “μικροποσό” το οικονομικό αντίτιμο της εξέτασης PCR για άλλους όμως δεν είναι οικονομικά βατό. Τους τελευταίους, η κυβέρνηση προτείνει να τους αφήνουμε σε απομόνωση και να απέχουν από τις σχολικές τάξεις και την εργασία τους.