Είναι θύματα κυρία Γιολίτη, όχι αξεσουάρ

Είναι θύματα κυρία Γιολίτη, όχι αξεσουάρ

Μόνο κόκκινο χαλί δεν έστρωσαν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για να κάνουν τα (επώνυμα) θύματα σεξουαλικής κακοποίησης fist bump με την κυρία Υπουργό.

Η πρώτη που θα έπρεπε να μπλοκάρει η Έμιλυ Γιολίτη στο μπαράζ μπλοκ που εξαπέλυσε πριν καμιά βδομάδα στο Twitter είναι ο εαυτός της. Σοβαρά όμως. Η γυναίκα πρέπει να σταματήσει να τουϊτάρει - τουλάχιστον ως Υπουργός Δικαιοσύνης, ως ιδιώτης είναι ελεύθερη να λέει και να γράφει ό,τι θέλει χωρίς φυσικά να έχει από κάτω τον κάθε μαλάκα (βάζω και τον εαυτό μου μέσα που λέει και ο Αρχιεπίσκοπος) να χέζει στο πάρτι της. 

Όμως κάποια στιγμή πρέπει να μας απαλλάξει από θεάματα όπως αυτό:

'' ''

Η Υπουργός που έχει συνδεθεί με δύο από τις σοβαρότερες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο νησί τα τελευταία χρόνια (εισβολή της Αστυνομίας στο σπίτι πολίτη και κατάσχεση προσωπικών του ειδών με ΠΑΡΑΝΟΜΟ ένταλμα μετά από καταγγελία της, χρήση ακραίας αστυνομικής βίας για καταστολή ειρηνικής διαδήλωσης που οδήγησε σε τραυματισμό πολιτών και μία κοπέλα να κινδυνεύει να μην ξαναδεί από ένα μάτι)  φωτογραφίζεται για ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ με επώνυμο θύμα σεξουαλικής κακοποίησης (στην περίπτωση της Άντρης Ελευθερίου) και παρενόχλησης (όπως κατήγγειλε πρόσφατα ο ηθοποιός Ανδρέας Φυλακτού) λες και είναι κάποιο αξεσουάρ που θα την βάλει πάλι στο παιχνίδι και θα δείξει ότι παραμένει μοδάτη και relevant.

Και το μήνυμα που συνοδεύει το photo-op, υποτίθεται εμψυχωτικό και στο #metoo κλίμα των ημερών αλλά ταυτόχρονα ύπουλο και διαστρεβλωτικό: “Η αδράνεια των θυμάτων προστατεύει τους θύτες”Σοβαρά τώρα; Θέλει και τα γράφει ή της χάκαρε το ακάουντ η Lady Εμιλυ Καρτασιαν Duchess of Yiolou;

Όχι κυρία Γιολίτη, δεν είναι η αδράνεια (ή η σιωπή) των θυμάτων που προστατεύει τους θύτες όπως έμαθαν οι κατέχοντες εξουσία να πιπιλίζουν για να καλύψουν τη δική τους ανεπάρκεια. Για την ακρίβεια το θύμα δεν φταίει ποτέ και σε ΤΙΠΟΤΑ. Τους θύτες τους προστατεύει κυρίως το σύστημα που είναι φτιαγμένο από αυτούς και διοικείται  -μαντέψτε-  πάλι απ’ αυτούς, έτσι ώστε να αυτοπροστατεύεται με την ομερτά, τη συγκάλυψη και την έλα-μωρέ-σιγά-το-πράγμα νοοτροπία της μάζας. Το σύστημα που πχ δεν σας αφήνει να απαντήσετε η ίδια σε ερώτηση που απευθύνθηκε σε σας αλλά κόβει κάθε συζήτηση “τελεία και παύλα” ως να είναι ιππότης κι εσείς damsel in distress.

Το σύστημα που δεν πιστεύει το θύμα, το περνάει από εξευτελιστικές διαδικασίες, το αφήνει εκτεθειμένο να βιάζεται ξανά και ξανά από ανακριτές, δικηγόρους υπεράσπισης και τον όχλο του Facebook που κραδαίνει τσουγκράνες και πυρσούς ή το καταδικάζει ακόμα και για “δημόσια βλάβη” όπως στην περίπτωση της 19χρονης Αγγλίδας.

Φυσικά η κα Γιολίτη που έδειξε πόσο νοιάζεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα όταν επί θητείας της αστυνομικοί τρομοκράτησαν μια γυναίκα μπροστά στα παιδιά της επειδή κάποιο parody account σχολίασε τη φανέλα του μπαμπά της ή βγάζουν τα μάτια διαδηλωτών υπό τις επιδοκιμαστικές κραυγές του συγκροτήματος που διευθύνει ο σύντροφός της (που ξεκατινιάζεται κι αυτός καθημερινά στο Twitter για την τιμή της, ούτε η Βασούλα της Καρέζη τόσους ιππότες) γνωρίζει πολύ καλά ποιος προστατεύει τους θύτες αλλά προτιμάει την ασφαλή οδό της μετακύλισης της ευθύνης στα θύματα (“αν δεν μιλήσετε δεν μπορούμε να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας” αντί για “δεν κάνουμε σωστά τη δουλειά μας ακόμα κι αν μιλήσετε, βασικά, ΚΥΡΙΩΣ όταν μιλήσετε”) σε τρυφερά ενσταντανέ με τους επώνυμους καταγγέλλοντες, λες και η βλαχομπαρόκ γκλαμουριά θα αφανίσει ως δια μαγείας τη μάστιγα.

Πρόσφατα τρεις γυναίκες κατήγγειλαν πρώην μητροπολίτη για βιασμό ή απόπειρα ενώ νεαρός άνδρας κατήγγειλε σεξουαλική παρενόχληση από μοναχό στο σπίτι του όταν ήταν μικρός, αλλά βλέπετε οτιδήποτε φοράει ράσα δεν το αγγίζουμε γιατί κάνει τζιζ. Ούτε είδαμε κάποιο σχόλιο από την κατά τ’ άλλα λαλίστατη Υπουργό όταν η Αρχιεπισκοπή παραδέχθηκε ότι ο Χρυσόστομος έπνιξε την πρώτη καταγγελία της γυναίκας εναντίον του ιερωμένου βιαστή γιατί έκρινε πως ήταν αναξιόπιστη - όχι ακριβώς η καλύτερη διαφήμιση του “μιλήστε καλέ, εμείς είμαστε εδώ” που προωθεί η Υπουργός μας. 

Αντιλαμβάνομαι πως ο πνιγμένος από τα μαλλιά πιάνεται, στην προκειμένη περίπτωση όμως μιλάμε για θύματα σεξουαλικής κακοποίησης και όχι extensions που μοστράρουμε για να δείξουμε ένα victim-friendly πρόσωπο που πλέον δεν πείθει ούτε τον πιο σκληροπυρηνικό τηλεθεατή του Sigma.

Δεν προσφέρονται όλα τα θέματα για retous του τσαλακωμένου μας προφίλ.

Loader