Είστε γελοίοι, κύριοι. Γελοίοι.

Είστε γελοίοι, κύριοι. Γελοίοι.

Οι χθεσινοβραδινές εικόνες από το αεροδρόμιο, εκτός από παράλογες ήταν και τραγικές. Όπως τραγικός ήταν και ο τρόπος που παρουσιάστηκαν από συγκεκριμένα Μέσα, κυρίως τηλεοπτικά. Και από συγκεκριμένους δημοσιογράφους, κυρίως αντιτηλεοπτικούς. Που τέτοιες μέρες καλύτερα να επέλεγαν τον αυτοπεριορισμό παρά να σπέρνουν με το μονίμως εκνευριστικό και ετοιμοπόλεμο ύφος τους τον επιπλέον πανικό που δεν χρειαζόμαστε. 

Σε μία περίοδο που απαιτείται ψυχραιμία, συμμάζεμα και δύναμη έτσι ώστε να μπορέσουμε να διαχειριστούμε ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί αυτό που συμβαίνει, καταλήξαμε να βλέπουμε κινηματογραφικές σκηνές στις οποίες πρωταγωνιστούν πολίτες της χώρας μας.  

Αστυνομικοί με μάσκες έτοιμοι να μην αφήσουν κανέναν νόμιμο κάτοικο του κράτους να εξέλθει ενός αεροπλάνου, πολίτες της κυπριακής δημοκρατίας να ζητούν να τους επιτραπεί η είσοδος στη χώρα τους μέσα σε ένα σκηνικό τρομοκρατίας, δευτερότριτες φιγούρες στα τηλεοπτικά στούντιο που δεν κατάπιαν τις βαλεριάνες τους και επιδιώκουν περισσότερο τηλεοπτικό αίμα και στέλνουν, και καλά, προσωπικά μηνύματα στο καθηλωμένο αεροπλάνο για ηρεμία.  

Είτε το γουστάρουμε είτε όχι οι πολίτες αυτές δικαιούνται να επιστρέψουν στη χώρα τους. Και η χώρα τους είναι υποχρεωμένη να τους περιθάλψει εάν και εφόσον χρειαστεί. 

Τους ζητάς να κρατήσουν τα €750 ευρώπουλα και να μείνουν εκεί που είναι αλλά δεν αναρωτιέσαι αν έχουν όλοι νοικιασμένα σπίτια, αν έχει κόσμο που βρίσκεται στο εξωτερικό για δουλειά, για ιατρικούς λόγους, για οτιδήποτε. 

Τους ίδιους ανθρώπους που τους κόβεις εισιτήριο για να έρθουν στην Κύπρο να σε ψηφίσουν σε εκλογική περίοδο, τώρα τους υποδέχεσαι με μιλιτέρ εμφάνιση στο αεροδρόμιο της χώρας επειδή έχεις πρόβλημα και δεν ξέρεις πως να τους διαχειριστείς και να τους περιθάλψεις. Το πρόβλημά σου επιδιώκεις να το βάλεις σε ένα αεροπλάνο και να το κάνεις πρόβλημα μίας άλλης χώρας που στο κάτω-κάτω έχει να διαχειριστεί τους δικούς της, σε μία περίοδο που τα σύνορα κλείνουν. 

Τους ζητάς ένα πιστοποιητικό το οποίο αρνείται και δεν μπορεί να τους παρέχει άλλη χώρα, αυτό το γνωρίζεις πολύ καλά, αλλά επιλέγεις να κάνεις την πάπια και να μιλάς για κανονισμούς και μέτρα. Τα προξενεία σου είναι κλειστά, οι γραμμές ορφανές, το Υπουργείο Εξωτερικών εδώ να τους παραπέμπει στη σελίδα του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών που ως χθες είχε μια λίστα που δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα και κανένα από τα ιατρικά κέντρα που ανέφερες δεν μπορούσε να εξασφαλίσει το πιστοποιητικό που ζητάς. 

Τα κόμματα της χώρας, κάθε που έχει εκλογές, βγάζουν πάνω τις λίστες με τους δικούς τους για να επικοινωνήσουν μαζί τους. Σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε να γίνει το ίδιο και να καλυφθεί ένα μεγάλο μέρος αυτού του κόσμου. Να επικοινωνήσουν και να τους ζητήσουν, όσοι μπορούν και έχουν χώρο, να παραμείνουν στα σπίτια τους. Να τους καθησυχάσουν με τον ίδιο τρόπο που τους καθησυχάζουν ότι αν ψηφίσουν τον τάδε υποψήφιο όλα θα πάνε φίνα. 

Για όλους όσοι βρίσκονταν στο εξωτερικό για δουλειές ή δεν έχουν σπίτια να μείνουν να τους δεχθείς πίσω, ναι. Γιατί είναι συνταγματικό τους δικαίωμα να επιστρέψουν στη χώρα τους. Δεν είναι τρομοκράτες, ούτε παράνομοι επειδή εσύ είσαι ανέτοιμος και ασυντόνιστος να τους δεχθείς.

Μετά το θέατρο του παραλόγου που στήθηκε χθες, τους δέχτηκες. Γιατί γνώριζες ότι είναι παράνομο να τους στείλεις πίσω. Γιατί ήξερες, πολύ καλά, ότι δεν μπορούσαν να εξασφαλίσουν το πιστοποιητικό που ζητούσες. 

Όσο και να φωνάζουν κάποιοι, να βρίζονται μες τα σόσιαλ, να έχουν άποψη από την αυτοπεριορισμένη ζωή τους, αυτοί οι άνθρωποι είναι κύπριοι πολίτες. Και η κυβέρνηση τους ταλαιπωρεί λέγοντας ψέματα και σπέρνοντας επιπλέον πανικό. Και με την βοήθεια μερίδας των μίντια επενδύει στο μίσος, το αλληλοφάγημα και την τρομοκρατία. 

Ο δε διόλου επικοινωνιακός Υπουργός, που βρέθηκε χθες στο αεροδρόμιο, μίλησε σαν να απευθυνόταν σε θαμώνες καφενέ. Θα πάρει μέτρα λέει. Θα κινηθεί εναντίον εταιρείας και πιλότων που δεν τηρήθηκε η Notam. Αμέσως να ρίξουμε την ευθύνη αλλού, να ξεχνάμε ότι ζητούσαμε ενα χαρτί που δεν υπάρχει και να επιμένουμε, αντισυνταγματικά, με ψέματα, ότι δεν έπρεπε να τους επιτραπεί η είσοδος αλλά, τελοσπάντων, θα τους βάλουμε καραντίνα. Που αυτό έπρεπε να γίνει εξ αρχής και συντονισμένα.  

Είστε μπαρούφες, γελοίοι και απροετοίμαστοι. Εσείς οι ίδιοι σπέρνετε τον πανικό στον κόσμο απ’ τον οποίοι ζητάτε να παραμείνει ψύχραιμος. Κι αυτό επειδή δεν είστε έτοιμοι για καθησυχασμό, απαντήσεις και λύσεις. 

Όλο αυτό θα τελειώσει σε λίγους μήνες. Αλλά οι σπασμωδικές κινήσεις και οι γελοίες αποφάσεις σας σημειώνονται. 


UPDATE 17.03.2020: Τα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν εξ αρχής, ανακοινώθηκαν την επομένη. Αναμένονται μέτρα και αποφάσεις για τους φοιτητές.  

Διάβασε εδώ: Πληροφορίες για Κύπριους στο εξωτερικό


 

Loader