Έρχεται ο κορωνοϊός και μας μειώνει την ατμοσφαιρική ρύπανση

Έρχεται ο κορωνοϊός και μας μειώνει την ατμοσφαιρική ρύπανση

Αισθητή η βελτίωση της ποιότητας του αέρα σε βόρεια Ιταλία και Κίνα

Έρχεται ο κορωνοϊός και μας παίρνει την ατμοσφαρική ρύπανση φίλοι μας, αφού, για την ώρα τουλάχιστον, το αιφνίδιο, πρωτοφανές και καθολικό shut down σε περιοχές της Κίνας και της βόρειας Ιταλίας (δύο αρκετά βιομηχανοποιημένες περιοχές), προκαλεί αισθητή μείωση του ατμοσφαιρικού μπαχάλου που χρόνια τώρα, προκαλείται απ’ την απρόσκοπτη και χωρίς φειδώ υπερλειτουργία των πάντων.

Αυτό γίνεται αντιληπτό από δορυφορικές εικόνες που έχει δώσει στη δημοσιότητα, τόσο η NASA όσο και το European Space Agency, με επιστήμονες να κάνουν λόγο για μια τεράστια (massive) μείωση της ρύπανσης, κυρίως στην Κίνα όπου τα πρωτοφανή, δραστικά μέτρα για τη μη διάδοση του ιού άρχισαν από τον Ιανουάριο. Σήμερα, δύο μήνες μετά, η ατμοσφαιρική ρύπανση στην Κίνα και συγκεκριμένα το λεγόμενο διοξείδιο του αζώτου (NO2) βρίσκεται σε αξιοσημείωτα χαμηλά επίπεδα.

jkjhkjhjhkjhk

To διοξείδιο του αζώτου προκαλείται κυρίως από μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις, σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και την αυξημένη τροχαία κίνηση στους δρόμους και η ολική καραντίνα που έχει επιβληθεί στις επηρεαζόμενες περιοχές έχει συνδράμει στην επακόλουθη βελτίωση της ποιότητας του αέρα.

Σύμφωνα με τη ΝΑΣΑ, η μείωση της ρύπανσης από το διοξειδίο του αζώτου ξεμύτισε στον χάρτη αρχικά πάνω απ' την περιοχή της Wuhan, στην πορεία ωστόσο και σταδιακά επηρεάσε όλη την Κίνα (βλέπε φώτο).

«Αυτή είναι η πρώτη φορά που παρατηρώ τόσο δραστική μείωση της ρύπανσης σε τόσο μεγάλη περιοχή», δήλωσε τις προάλλες στο AccuWeather, ένας τυπάς με τ’ όνομα Fei Lui, ο οποίος εργάζεται ως ερευνητής της ποιότητας του αέρα στο λεγόμενο NASA’s Goddard Space Flight Center.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στην Ιταλία και κυρίως στο βόρειο κομμάτι της χώρας, όπου βρίσκεται συγκεντρωμένη η βαριά βιομηχανία της περιοχής. «Είμαστε πεπεισμένοι πως δεν είναι συμπτωματικό που η μείωση των εκπομπών συνέπεσε με το lockdown στην Ιταλία, όπου η τροχαία κίνηση και οι βιομηχανικές δραστηριότητες περιορίστηκαν στο ελάχιστο», δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Claus Zehnen, μάνατζερ στο European Space Agency. 

Loader