Εσύ πώς νιώθεις όταν σου λένε «Χριστός Ανέστη»;

Εσύ πώς νιώθεις όταν σου λένε «Χριστός Ανέστη»;

Δεν μιλώ για τις γιαγιούλες

Εσείς πώς αισθάνεστε όταν τέτοιες μέρες, κάθε χρόνο, άνθρωποι ανάμεσά μας εύχονται συνεχώς, όπου σταθούν και όπου βρεθούν «Χριστός και Αληθώς Ανέστη»;  Δεν αναφέρομαι σε γιαγιούλες και θείτσες, μιλώ για ανθρώπους όπως η 29χρονη συνάδελφος στο γραφείο που ολοκλήρωσε πέρσι το φανταστικό δοκτοράτο στην Αγγλία ή ο γιατρός που βγαίνει καθημερινά στο δελτίο για να μας ενημερώσει ως καταρτισμένος επιστήμονας άνθρωπος για τον ιό.

Σας διαπερνά κι εσάς μια πρόσκαιρη «θρησκοφοβική» ανατριχίλα όταν ακούτε από τέτοιους ανθρώπους το «Αληθώς Ανέστη» ή μόνος μου το ζω το τριπ; Καλά, μην φανταστείτε δεν κοιμάμαι τις νύχτες και δεν έχω άλλα θέματα ν’ ασχοληθώ, μια άλφα επιδερμική φρίκη όμως την περνώ, για να πω τη μαύρη μου αλήθεια.

Στο μεταξύ, σέβομαι και εκτιμώ τα έθιμα. Τ’ αγαπώ μην σας πω. Οτιδήποτε παραδοσιακό και φολκλορικό την έχει τη θέση στην καρδιά μου. Θα μπορούσα επίσης να πω πως σέβομαι και εκτιμώ όλους τους θρησκευόμενους ανθρώπους, είτε χριστιανοί είναι, είτε μουσουλμάνοι, είτε σαχάτζα γιόγκι, είτε οτιδήποτε. Ανθρώπινο είναι να είσαι θρησκευόμενος.

Είναι βέβαια και μια άλλη πλευρά του εαυτού μου, που μου λέει πως φτάνει πια με το κάρβουνο του κάθε πορωμένου, οπισθοδρομικού θρησκόληπτου που δεν αντιλαμβάνεται ότι με το να προσκαλεί στις εκκλησίες πλήθος πιστών, σε εποχή έκτακτων διαταγμάτων για περιορισμό του ιού, τον κάνει φοβερά επικίνδυνο. Φτάνει πια και με τον κάθε σκοταδιστή ρασοφόρο που έχει εξουσία και δηλώνει δημόσια πως ο ιός είναι κατασκευασμένος με σκοπό το μικροτσίπ τ' Αντίχριστου. Μ’ όλους αυτούς τους ανθρώπους που δεν αντιλαμβάνονται την πίστη και την κάθε τέτοιας φύσεως πεποίθηση ως προσωπική υπόθεση, φτάνει πια.

Τι να φανερώνει επιπλέον όμως όταν άτομα που θεωρούσες πως μια υποτυπώδη κριτική στάση απέναντι στη δογματική θρησκεία την έχουν, εύχονται με τόση ευκολία και άνεση το «Αληθώς Ανέστη ο Κύριος»; Μηχανικά και ασυνείδητα το κάνουν; Στο πλαίσιο της παράδοσης το εύχονται; Μπορεί. Η ευρύτερη συμβολική έννοια της Ανάστασης, θα μου πείτε, μόνο καλό πράμα είναι. Άσε τους ανθρώπους να την εύχονται.

Εσύ, τι νομίζεις; 

Loader