Ξέρεις ποιανού ιός είμαι εγώ ρε; Το χρονικό του κορωνοϊού στην Κύπρο

Ξέρεις ποιανού ιός είμαι εγώ ρε; Το χρονικό του κορωνοϊού στην Κύπρο

Ένα όχι-και-τόσο-φανταστικό σενάριο για το πιο τρομακτικό ενδεχόμενο στο νησί μετά την τρίτη θητεία Αναστασιάδη

Ημέρα 1η

Στο αεροδρόμιο της Λάρνακας κι ενώ οι έλεγχοι των αρχών εστιάζονται “στα κινεζούθκια, τις μαυρούες τζαι αν έβρεις κανέναν που αψουρίζεται” όπως αναφέρει η ενδελεχής και κατατοπιστική οδηγία των αρμοδίων, ένας Λειτουργός Α’ σε Υπουργείο με την οικογένειά του που επιστρέφουν από Θεσσαλονίκη περνούν ανενόχλητοι γιατί τους έκοψε ο μπατζανάκης του ξαδέρφου του κουμπάρου τους που είχε υπηρεσία ότι είναι καλά, χωρίς να γνωρίζουν ότι κόλλησαν τον κορωνοϊό στο Η&Μ της Τσιμισκή. Κι επίσημα ο COVID-19 βρίσκεται σε κυπριακό έδαφος.

Ημέρα 10η

Ο Λειτουργός κολλάει τους συναδέλφους του με αποτέλεσμα να αδειάσει το Υπουργείο αφού όλοι είναι στα σπίτια τους άρρωστοι. Στο κτήριο πραγματοποιεί έφοδο ο Γιάννης Καρούσος (που ξέμεινε από χώρους δικής του ευθύνης για να κάνει ντου και πήρε σβάρνα τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα) ο οποίος δεν παρατηρεί κάτι αφύσικο και αποδίδει τα άδεια γραφεία στον πολύ λογικό και συνήθη λόγο των εργάσιμων ημερών ανάμεσα σε δύο αργίες. Αυτό έχει ως συνέπεια οι αρχές να καθυστερήσουν να πάρουν πρέφα την ύπαρξη του ιού και εκείνος να εξαπλωθεί γρηγορότερα κι από fake προφητεία Παϊσιου.

Ημέρα 12η                                                                                         

Οι αρμόδιοι παίρνουν επιτέλους χαμπάρι ότι κάτι δεν πάει καλά, όταν περνάει μια ολόκληρη μέρα χωρίς να ανέβει χορηγούμενο εμψυχωτικό βίντεο του Χριστόφορου Τορναρίτη. Μετά από έρευνα αποκαλύπτεται ότι ο γνωστός life coach έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό και αμέσως σημαίνει συναγερμός. Ο Υπουργός Υγείας διακόπτει αμέσως την 1.756η σύσκεψη των αρμόδιων φορέων για την αντιμετώπιση του ιού από τις αρχές του μήνα για να εξαγγείλει χωρίς άλλη καθυστέρηση την... 1.757η σύσκεψη για την αντιμετώπιση του ιού με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων. Ενημερώνεται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ο οποίος και προτείνει να κρατηθεί η παρουσία του ιού στο νησί μυστική προς το παρόν ώστε να μην προκληθεί πανικός και να δοθεί η ευκαιρία στην κυβέρνηση να λάβει τα πρώτα αναγκαία μέτρα. Λίγες ώρες αργότερα, ο Μισιρλής με νέο βίντεο ανακοινώνει ότι παρατάει πύργους και λουξούριουζνες κι αρχίζει να πουλάει μάσκες με κέρδος 2000%. “Εντελώς τυχαίο, το είχε αποφασίσει εδώ και καιρό” σχολιάζει αργότερα ο Πρόεδρος. 

Ημέρα 15η

Ανακοινώνεται επίσημα πως ο κορωνοϊός έχει φτάσει πλέον και στην Κύπρο. Την ανακοίνωση κάνει ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το Βανουάτου, πρώτου σταθμού της περιοδείας του στον Ειρηνικό που είχε προγραμματίσει εντελώς συμπτωματικά με όλους τους Καρνταναστάσιανς γιατί βόλευε το πρόγραμμα πτήσεων του Σαουδάραβα και η οποία -πάλι εντελώς συμπτωματικά- θα διαρκέσει περίπου ένα χρόνο (ή μέχρι να παρασκευαστεί το εμβόλιο). “Δεν έχετε να φοβηθείτε τίποτα, θα αντιμετωπίσουμε τα κρούσματα του κορωνοϊού το ίδιο αποτελεσματικά με εκείνα της διαφθοράς” τονίζει χαρακτηριστικά διαλύοντας τις αμφιβολίες ακόμα και του τελευταίου hardcore Συναγερμικού ότι κάτσαμε πάνω. Πίσω στην Κύπρο, η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι έχει πάρει τα απαραίτητα μέτρα - βασικά όλων των πολιτών για τα φέρετρα. 

Ημέρα 16η

Ματαιώνονται όλες οι εκδηλώσεις που συγκεντρώνουν πολύ κόσμο εκτός από το ετήσιο συνέδριο της ΕΔΕΚ όπου και παρευρίσκονται τέσσερις απ’ τους δέκα συνέδρους που δεν αρρώστησαν συν ο Λυσσαρίδης που επέζησε απ’ τη μαύρη πανώλη του 1348, θα φοβηθεί έναν ψωροϊό; Οι πρώτοι ασθενείς με κορωνοϊό μεταφέρονται από την απομόνωση στο Γενικό Λευκωσίας όπου τους υποδέχεται πλήθος κόσμου μαζί με καζαντί, σουβλάκια και λοκμάδες που περίσσεψαν απ’ την υπερχείλιση του Ασπρόκρεμμου. Η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θεωρεί ότι ο όρος “ιός” είναι ομόηχος με τον υιό, παραβιάζει την αρχή ισότητας των φύλων και προτείνει να αντικατασταθεί με το “κορηιός” που είναι gender-neutral. Στην 2.424η σύσκεψή τους οι αρμόδιοι φορείς αποφασίζουν να αντιμετωπίσουν τον κορωνοϊό με ακόμα περισσότερες συσκέψεις μήπως και εν τέλει πεθάνει από βαρεμάρα. 

Ημέρα 18η

Ο Αρχιεπίσκοπος διαμηνύει πως η Εκκλησία στέκεται δίπλα στον κυπριακό λαό τις δύσκολες αυτές ώρες αλλά και ο ίδιος προσωπικά... μόλις επιστρέψει από το Νησί του Πάσχα όπου και μετέβη λόγω των ημερών, (κι αυτός εντελώς συμπτωματικά γιατί βόλευε το πρόγραμμα πτήσης του τζετ του Τζο Λο). Παροτρύνει επίσης το ποίμνιο να μην χάνει την πίστη του και να συνεχίσει να εκκλησιάζεται κανονικά ενώ διαβεβαιώνει πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος μετάδοσης του ιού από τη Θεία Κοινωνία καθώς ο Χριστός νικάει τον κορωνοϊό όπως το φλος ρουαγιάλ την κέντα (τα ακριβή του λόγια). “Απλά πριν κοινωνήσετε σιγουρευτείτε ότι έχετε γράψει την περιουσία σας στην Εκκλησία της Κύπρου” καταλήγει ο Μακαριώτατος. 

Ημέρα 20ή

Τα νοσοκομεία τιγκάρουν απ’ τους ασθενείς, το ιατρικό προσωπικό δεν επαρκεί παρά το γεγονός ότι έχει ενταχθεί στο ΓΕΣΥ μέχρι κι ο Γιατρός της Πείνας και το σύστημα απειλείται με κατάρρευση. Μετά το πέρας της 4.692ης σύσκεψης των εμπλεκομένων φορέων ο Υπουργός Υγείας δηλώνει πως η κυβέρνηση θα προβεί στην εξαγγελία της κατασκευής ενός νοσοκομείου ειδικά για τους ασθενείς του κορωνοϊού μέσα σε δέκα μέρες. Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν μπορεί η μικρή Κύπρος να κατασκευάσει νοσοκομείο σε δέκα μέρες, ο κ. Ιωάννου διευκρινίζει “δεν καταλάβατε, δέκα μέρες θα πάρει η εξαγγελία, δεν είναι έτοιμη ακόμα, το νοσοκομείο υπολογίζεται να ολοκληρωθεί σε φυσιολογικά χρονικά πλαίσια, δηλαδή περίπου το 2099, απλά δεν μπορώ με σιγουριά αν θα είναι πρωί ή βράδυ και δεν θέλω σας γελάσω”. Στην επισήμανση ότι μέχρι τότε δεν θα έχει μείνει ρουθούνι, συνεπώς ποιος ο λόγος να αναγγείλουν κάτι τέτοιο, ο Υπουργός απάντησε με αφοπλιστική ειλικρίνεια “η αλήθεια είναι πως χρειαζόμασταν ένα έργο για να πάει τελικό με την πλατεία Ελευθερίας”. 

Ημέρα 30ή

Ένα μήνα μετά την εμφάνισή του στην Κύπρο, ο κορωνοϊός παρουσιάζει σημάδια ύφεσης. Η εξάπλωση επιβραδύνεται, τα συμπτώματα εξασθενούν ενώ παρουσιάζεται το σπάνιο φαινόμενο άνθρωποι που έρχονται σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα να μην ασθενούν - σαν ο ιός να κάνει κοπάνα. Οι επιστήμονες περιγράφουν την περίεργη αυτή συμπεριφορά του κορωνοϊού “σαν να βαριέται να ταράξει” και την αποδίδουν στο γεγονός ότι επειδή ο ασθενής μηδέν ήταν κυβερνητικός, ο κορωνοϊός εξαπλώθηκε πρώτα στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με αποτέλεσμα να έχει αφομοιώσει τα χαρακτηριστικά των ξενιστών. “Αν συνεχίσει μ’ αυτόν τον ρυθμό υπολογίζεται ότι ο ιός θα έχει βαρεθεί τη ζωή του και αδρανοποιηθεί οριστικά το πολύ σε ένα εξάμηνο”. Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα  δέχεται με ανακούφιση τα ευχάριστα νέα και προς τιμήν μας ονομάζει το φαινόμενο The Viprus Effect. Όντως έξι μήνες μετά, στην 15.368η σύσκεψη για το θέμα συμμετέχει πλέον και ο ίδιος ο ιός ως εμπλεκόμενος εχμ... φορέας. 

Loader