Η Αγωγή της Γιολίτη

Η Αγωγή της Γιολίτη

Όταν η Υπουργός Δικαιοσύνης έχει νευράκια για τα διαβατήρια και ξεσπάει πάνω σε απλούς πολίτες με αγωγές για υπέρογκες αποζημιώσεις

Η κυρία Έμιλυ Γιολίτη πρέπει επιτέλους να καταλάβει πως είναι πρώτα Υπουργός Δικαιοσύνης και μετά ιδιώτης και δικηγόρος. Και ως Υπουργός είναι εκεί για να υπηρετεί το συμφέρον των πολιτών, ΟΛΩΝ των πολιτών που ζουν στις ελεύθερες περιοχές ή τέλος πάντων ανήκουν στην Κυπριακή Δημοκρατία και όχι το δικό της.

Η κυρία Έμιλυ Γιολίτη ως δικηγόρος, το εθνικό επάγγελμα της Κύπρου και όχι υπό το καλύτερο φως μετά την οσκαρική This is Cyprus ερμηνεία του Ανδρέα Πιττάτζιη στο βίντεο του Al Jazeera, έμαθε να αντιδρά ενστικτωδώς με αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα. Όχι δεν πούλησε διαβατήριο στη Θεανώ Καλαβανά, αναφέρομαι στην αγωγή που κίνησε στη γνωστή ακαδημαϊκό για μερικά tweets που η Υπουργός θεώρησε ότι θίγουν την προσωπική και επαγγελματική της υπόληψη. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες γύρω από τα επίμαχα tweets αφού η υπόθεση πήρε τον δρόμο της δικαιοσύνης, όμως μπορώ να πω ότι α) η Θεανώ συνέδεσε το γραφείο της κας Γιολίτη με την έκδοση συγκεκριμένων διαβατηρίων και β) η τελευταία διαψεύδει κατηγορηματικά την εν λόγω σύνδεση. Κι εκεί έπρεπε να μείνει το θέμα.

Αν η κα Καλαβανά συνέδεσε λανθασμένα το γραφείο της Υπουργού με συγκεκριμένους κατόχους διαβατηρίων θα πρέπει να ανακαλέσει, να γράψει συγγνώμη λάθος αλλά αυτοί που ανέφερα δεν είναι πελάτες της κας Γιολίτη. Και η τελευταία να απαντήσει όσο σκληρά, καυστικά ή διπλωματικά θέλει, έχει κάθε δικαίωμα. Να απαντήσει όμως, όχι να στέλνει εκφοβιστικές αγωγές ώστε να φροντίσει ότι η Θεανώ δεν θα φιμωθεί μόνο για την υπόθεση για τα διαβατήρια αλλά για πάντα. Γιατί όταν μια πανίσχυρη δικηγόρος με τεράστια πολιτική δύναμη, γνωριμίες και πλάτες κινεί αγωγή ζητώντας ένα μεγάλο χρηματικό ποσό όχι από κάποιο εξίσου ισχυρό μιντιακό συγκρότημα (όχι βέβαια, είναι αρκετά έξυπνη για κάτι τέτοιο) αλλά από μία απλή πολίτη χωρίς άκρες, μέσα ή την οικονομική ευχέρεια να αντιδράσει, τότε αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς ότι η κίνηση γίνεται αφενός για να συνθλίψει -για πάντα- μία πολύτιμη αντιπολιτευτική φωνή αλλά και να στείλει μηνύματα εκφοβισμού και τσαμπουκά στις υπόλοιπες. 

Ως δημοσιογράφος θεωρώ ότι η ορθότητα των γεγονότων που αναπαράγονται είναι αδιαπραγμάτευτη αλλιώς χάνεις κάθε δίκιο που μπορείς να έχεις πριν ή μετά. Αν η κα Γιολίτη έχει την αλήθεια με το μέρος της δεν έχει να φοβηθεί τίποτα και κανέναν, πόσο μάλλον μερικά tweets. Μπορεί να αποκαταστήσει με στοιχεία την αλήθεια και να πάει παρακάτω, όπως κάνουν όλοι οι πολιτικοί που εισέρχονται στον στίβο με τις κατάλληλες αντοχές. Η Υπουργός πιστεύει ότι θίχτηκε η προσωπική και επαγγελματική της υπόληψη επειδή συνδέθηκε με καναδυό tweets με κάποια λερωμένα διαβατήρια που δεν εξέδωσε. Ναι αλλά κάποιοι εξέδωσαν αυτά τα διαβατήρια, αυτό παραμένει ένα αδιάψευστο γεγονός. Κάποια δικηγορικά γραφεία που θα ισχυριστούν ότι έκαναν απλά τη δουλειά τους και πιθανότατα δεν θα υποστούν συνέπειες, όπως επίσης και το Υπουργικό Συμβούλιο της κυβέρνησης στην οποία συμμετέχει και η ίδια, το οποίο επίσης πολύ χλωμό να διωχθεί ποινικά ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο κάποιος Υπουργός, οι περισσότεροι άλλωστε συμμετέχουν και σ’ αυτή την κυβέρνηση ή υπηρετούν θεσμούς όπως ο Γενικός Εισαγγελέας που υποτίθεται ότι θα ερευνήσουν τους πρώτους (το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε;). Και μιας και πιάσαμε τα ανέκδοτα, το γεγονός ότι η Υπουργός Δικαιοσύνης, η πολιτική προϊστάμενος δηλαδή των υπηρεσιών που υποτίθεται θα διερευνήσουν ενδελεχώς και εξονυχιστικά την υπόθεση των διαβατηρίων, διατηρεί δικηγορικό γραφείο που ασχολήθηκε με την πώλησή τους (σύμφωνα με δική της παραδοχή) φαντάζει κι αυτό... άμωμο κι αμόλυντο;

Από τη στιγμή που δεν θα διωχθεί κάποιο δικηγορικό γραφείο ή Υπουργός για τα βρώμικα διαβατήρια, η Θεανώ Καλαβανά στη χειρότερη περίπτωση να απέδωσε στο γραφείο της  Γιολίτη λάθος πελάτες. Αυτό αν είναι ανακριβές να ανακληθεί και να αποκατασταθεί η αλήθεια από την πλευρά της ακαδημαϊκού. Αλλά η Υπουργός αφού κόπτεται τόσο πολύ για τα fake news ας δει ποιος γνωστός δημοσιογράφος και CEO ποστάρει βίντεο με επεισόδια Κυπρίων χουλιγκάνων από το 2017 και γράφει ότι είναι από τα έκτροπα της περασμένης εβδομάδας στη Λεμεσό με δράστες... αιτητές ασύλου απλά και μόνο για να ευθυγραμμιστεί με τη δική της ξενοφοβική -και επίσης λανθασμένη όπως αποδείχτηκε αργότερα- δήλωση.

Όταν είσαι δημόσιο πρόσωπο, πόσο μάλλον μία Υπουργός Δικαιοσύνης πρέπει να ανέχεσαι την κριτική, όσο σκληρή κι αν είναι, και να απαντάς με επιχειρήματα, γεγονότα και την ίδια σου τη δουλειά. Και όχι με τυποκτόνες αγωγές για εκφοβισμό και απειλές προς πάσα κατεύθυνση. Αν δεν αντέχεις πας σπίτι σου. Ή ξύδι που λέει και η (πάντα αγαπημένη, από χθες λίγο περισσότερο) συνάδελφος Κάτια Σάββα: 

Loader