Η ανακύκλωση δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα

Η ανακύκλωση δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα

Reduce your waste: Η ανακύκλωση εξαλείφει τα συμπτώματα. Όχι το πρόβλημα

Η ανακύκλωση λειτουργεί ακριβώς όπως το παυσίπονο την ώρα του πονοκεφάλου, εξαλείφει απλά τα συμπτώματα όχι το πρόβλημα

Γράφει ο Αλέξης Χατζηνικολάου

Πρώτη δημοσίευση Limassol Today

Εάν ο κάδος ανακύκλωσης που βλέπετε στη φωτογραφία περιέχει 100 ανακυκλώσιμα πλαστικά, μόλις τα 15-20 από αυτά θα καταλήξουν να ανακυκλωθούν και τελικά να επαναχρησιμοποιηθούν. Γιατί; Διότι κανείς ποτέ δεν μας εξήγησε πως τα πλαστικά που πετάμε στον κάδο ανακύκλωσης δεν πρέπει να περιέχουν σε καμία περίπτωση υπολείμματα τροφής. Τα πλαστικά που φάγατε το φαγητό σας η που ήπιατε το ποτό σας δεν πρόκειται ποτέ να ανακυκλωθούν εάν δεν τα καθαρίσετε πριν τα πετάξετε.

Επίσης, κάτι που ο κόσμος δεν γνωρίζει είναι πως η ανακύκλωση δεν είναι η λύση στο περιβαλλοντικό πρόβλημα των σκουπιδιών.

Η ανακύκλωση λειτουργεί ακριβώς όπως το παυσίπονο την ώρα του πονοκεφάλου, εξαλείφει απλά τα συμπτώματα όχι το πρόβλημα. Γιατί; Επειδή ακόμη και τα ανακυκλώσιμα υλικά έχουν ημερομηνία λήξης. Τι εννοώ με αυτό; Πως αν ένα μπουκάλι νερού ανακυκλωθεί 3-4-5 φορές, σε κάποια φάση δεν μπορείς να το ξανά ανακυκλώσεις.

Η ανακύκλωση αποτελεί μια οφθαλμαπάτη και μια παρηγοριά στον σύγχρονο τρόπο ζωής του ανθρώπου. Αρκετοί νομίζουν πως επειδή ανακυκλώνουν είναι εντάξει να αγοράζουν ξανά και ξανά πλαστικά δοχεία.

Το στοίχημα του αιώνα μας δεν είναι να ξεκινήσετε ανακύκλωση αλλά να ελαχιστοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα απόβλητα που παράγετε. Τα σκουπίδια που καταναλώνουμε σαν ανθρωπότητα γενικότερα καταλήγουν στις χωματερές. Είναι λες και ζούμε σε ένα σπίτι και επιλέγουμε να έχουμε ολόκληρο το σπίτι μπουρδέλο εκτός το κρεβάτι που κοιμόμαστε το βράδυ. Έχουμε με αυτό τον τρόπο την ψευδαίσθηση πως επειδή το κρεβάτι μας είναι καθαρό πως δεν πειράζει εάν το υπόλοιπο σπίτι είναι λερωμένο. Έρχεται μια φάση όμως που το σπίτι είναι τόσο ανυπόφορα λερωμένο που η διαβίωση στο σπίτι γίνεται πλέον ακατόρθωτη.

Αρκετοί μαθητές εκφράζουν την άποψη στο σημείο αυτό πως εάν το σπίτι τελικά είναι ακατάλληλο για διαβίωση μπορούμε να αγοράσουμε άλλο.

Δεν υπάρχουν διαθέσιμοι άλλοι πλανήτες προς πώληση και όταν πυκνά συχνά προβάλλεται το επιχείρημα του πλανήτη Άρη, απλά εκεί τους λες πως έξω από την ΓΗ δεν θα υπάρχει Ίντερνετ και κάπου εκεί η συζήτηση τελειώνει.

Loader