Η Αναστασία έγινε το σύμβολο μιας χώρας που αλλάζει

Η Αναστασία έγινε το σύμβολο μιας χώρας που αλλάζει

Είμαστε ένα βρώμικο κράτος και τα υδροφόρα αλλού έπρεπε να ήταν στραμμένα. Όχι προς το κορίτσι με το καθαρό βλέμμα και την αγγελική φωνή.

Γράφει η Μαρία Ιζαμπέλλα Αχιλλέως

Κεντρική φωτογραφία από το πρόσφατο performance της Aναστασίας Δημητριάδου (Nama Dama) στο Fengaros Reacts

Πρότυπο είναι το κορίτσι με το τύμπανο. Πρότυπο είναι το κορίτσι με τα λουλούδια που είπε σιγά μη φοβηθώ. Όχι. Τα κορίτσια ή τα αγόρια που χορεύουνε στον δρόμο για αντίσταση δεν τα χτυπάμε.Τα παιδιά που τραγουδάνε δεν είναι οι εχθροί του κράτους.

Το κορίτσι με τα τριαντάφυλλα στα μαλλιά και την αγγελική φωνή δεν είναι υπεύθυνη για τη διαφθορά του νησιού. Ήταν άοπλη όπως φώναζαν τότε στο Πολυτεχνείο οι φοιτητές: «Αδέλφιά μας είμαστε άοπλοι».Και εσείς στρέψατε πάνω της  τα όπλα σας. Και έπεσε στο έδαφος.

Το κορίτσι με τα μετέπειτα φουσκωμένα μάτια από την επίθεσή σας, έβλεπε και βλέπει καλύτερα από τον καθένα τη σαπίλα αυτής της κυβέρνησης. Τα κιτρόμηλα που σας έριξαν διαδηλωτές δεν ισοδυναμούν με αστυνομικά ρόπαλα και υδροφόρα και η αναφορά σε κάποιους κουκουλοφόρους, εάν υπήρξαν, δεν δικαιολογεί ό,τι είδαμε στο βίντεο.

fafafa
Το κορίτσι με τα τριαντάφυλλα (screenshot από παλαιότερή της δουλειά) και τα μετέπειτα φουσκωμένα μάτια έβλεπε και βλέπει καλύτερα από τον καθένα σας

Ούτε το άλλοθί σας για σύνδεσή τους με συγκεκριμένο κόμμα που είναι σαν να υποστηρίζετε υπόγεια ότι αν προέρχονταν ή παρακινήθηκαν από αυτό το κόμμα οι διαδηλωτές τότε τους αξίζει το ξύλο. (Hello εν είμαστε στο εξήντα που έπαιζαν κάποιοι τους αριστερούς στα καφενεία).

Οι πλείστοι που πήγαν στην πορεία και τους γνωρίζω προσωπικά δεν είναι υποχείρια κανενός κόμματος. Όσοι ήταν εκεί μίλησαν για ειρηνική διαμαρτυρία. Όσοι ήταν εκεί δεν ξέρουν από πού τους ήρθε και γιατί. Μα και όσοι μίλησαν μετά στα ΜΜΕ για υπέρμετρο ζήλο αντί για εγκληματική ενέργεια της ίδιας της αστυνομίας, του ίδιου του κράτους που υπηρετεί είναι κι αυτοί συνεργοί. Συνεργοί όσων έδωσαν εντολές και όσων εκτέλεσαν εντολές.

Όχι, φίλοι αστυνομικοί, το «ακολουθούσαμε εντολές» ή «αυτή είναι η δουλειά μας» δεν είναι απάντηση κανενός δημοσίου υπαλλήλου, αστυνομικού ή άλλου. Δεν είμαστε δούλοι ούτε ρομπότ. Έχουμε βούληση. Και πρώτιστα ακολουθούμε τη συνείδησή μας... και τίποτα, μα τίποτα από όσα έγιναν το Σάββατο δεν δικαιολογούν τη βία που με ηδονή κάποιοι εξάσκησαν. Όχι, το πρόσχημα της απαγόρευσης της συνάθροισης για διαδήλωση λόγω μέτρων κατά της πανδημίας είναι ανάξιο να σχολιαστεί με γεμάτα σαν σαρδέλες τα πολυκαταστήματα. Τέλος πια με την παράνοια. Με τα δύο μέτρα και δύο σταθμά σας.

Απαιτούμε την παραδειγματική απομάκρυνση των αστυνομικών μέχρι να εξεταστεί και διερευνηθεί η κάθε καταγγελία. Μα πάνω από όλα απαιτούμε να παραιτηθεί η Υπουργός Δικαιοσύνης ως έστω ένα αργοπορημένο συγνώμη για το πόσα άδικα έπραξε προς την Αναστασία, που απλά χόρευε στον δρόμο και έγινε σύμβολο, μαζί με άλλους, σαν δέχθηκε «άνανδρη» επίθεση. 

Ναι. Η Αναστασία έγινε το σύμβολο μιας χώρας που επιτέλους θέλει να αλλάξει. Καμία κυρία Γιολίτη δεν ισοδυναμεί με τα μάτια της Αναστασίας και όσα αυτά τα μάτια μας έδειξαν καθαρά. Είμαστε ένα βρώμικο κράτος και τα υδροφόρα αλλού έπρεπε να ήταν στραμμένα για να ξεπλύνουν τη διαφθορά. Κι όχι προς το κορίτσι με το καθαρό βλέμμα και την αγγελική φωνή.

φαφαφα
Ακόμη μία φωτογραφία από το performance της Aναστασίας στο Fengaros Reacts
Loader