Η Mariana van Zeller είναι η πιο badass ρεπόρτερ της εποχής μας

Η Mariana van Zeller είναι η πιο badass ρεπόρτερ της εποχής μας

Στη νέα σειρά Trafficked του National Geographic (θέσεις 63 & 364 στη Cytavision) που ξεκινάει στις 22 Ιανουαρίου η βραβευμένη με Peabody και DuPont δημοσιογράφος εξερευνά τις πολύπλοκες επιχειρήσεις των κυκλωμάτων διακίνησης σε μερικά από τα πιο επικίνδυνα μέρη του πλανήτη.

Είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε μέσω Zoom με τη Mariana van Zeller στο πλαίσιο της καμπάνιας προώθησης της νέας σειράς ντοκιμαντέρ Trafficked που κάνει πρεμιέρα στις 22 Ιανουαρίου στο National Geographic και το πρώτο πράγμα που σου προκαλεί μεγάλη εντύπωση είναι το πόσο προσγειωμένη και matter-of-fact είναι για τη δουλειά της - λες και το να συναναστρέφεσαι με Περουβιανούς παραχαράκτες, λατινοαμερικάνικα καρτέλ ή Καλιφορνέζους νταβατζήδες είναι κάτι το συνηθισμένο όπως το να βγάζεις φωτοτυπίες ή να συμπληρώνεις φόρμες στο Excel!

Από το επεισόδιο Guns
Από το επεισόδιο Guns

 

Σε μια εποχή που οι περισσότεροι ντοκιμαντερίστες προτιμούν τη δημοτικότητα και τεράστια προσβασιμότητα του Netflix, η Mariana δηλώνει πως στο National Geographic βρίσκει την ασφάλεια, ποιότητα και απεριόριστη ελευθερία πρόσβασης που της προσφέρει ένα διεθνώς αναγνωρισμένο, καθιερωμένο και διαχρονικό brand με το οποίο έχει συνεργαστεί αρκετές φορές στο παρελθόν. Και οι δύο άλλωστε -όπως τονίζει- κινητοποιούνται από την περιέργεια ενώ αποδίδει στην πορτογαλική καταγωγή της το άλλο της κοινό με το NG: τη δίψα για εξερεύνηση και ανακάλυψη.

Στη νέα σειρά οκτώ επεισοδίων η βραβευμένη με Peabody και DuPont δημοσιογράφος ταξιδεύει τους τηλεθεατές στα άδυτα των πιο επικίνδυνων μαύρων αγορών του πλανήτη και αποκαλύπτει με χαρακτηριστική τόλμη και κατανόηση ότι οι άνθρωποι που διαχειρίζονται αυτά τα κυκλώματα συχνά μοιάζουν με μας περισσότερο απ’ όσο μπορούμε να φανταστούμε. “Πάντα με ενδιέφερε περισσότερο η ανθρώπινη πλευρά, πέρα από τις ζοφερές στατιστικές και τα κραυγαλέα πρωτοσέλιδα” λέει η ίδια. 

'' ''
Στο επεισόδιο Tigers η Mariana συναντήθηκε με την Carole Baskin που γνωρίσαμε μέσα από το Tiger King του Netflix

Μάχιμη ρεπόρτερ, σύζυγος και μητέρα ενός μικρού παιδιού, η Mariana έχει σιχαθεί να απαντάει σε ερωτήσεις τύπου “μα πως αφήνεις το παιδί σου και τρέχεις με τα καρτέλ;” και εκτίμησε το ότι στη σύντομη συνομιλία μας δεν ακολουθήσαμε αυτόν τον δρόμο. Είναι όμως μια δουλειά με μεγάλο στρες, ταξίδια σε μερικά από τα πιο επικίνδυνα μέρη του πλανήτη και ατέλειωτες ώρες έρευνας και μοντάζ που σίγουρα έχει επιπτώσεις στην προσωπική της ζωή.

Και βέβαια ας μην ξεχνάμε τον κίνδυνο. Μπορεί το Trafficked να γυρίστηκε κατόπιν συνεννόησης με όλους τους εμπλεκόμενους (η Mariana είναι απίστευτα δικτυωμένη) και με όλες τις δικλείδες ασφαλείας που μπορεί να προσφέρει ένα δίκτυο όπως το NG, όμως υπάρχουν οι απρόβλεπτοι παράγοντες. Υπήρχαν στιγμές που φοβήθηκε πραγματικά για τη ζωή της; “Για τη ζωή μου όχι και τόσο” απαντά “αλλά σίγουρα υπήρξαν στιγμές που πίστευα ότι τα πράγματα θα πάρουν μια πολύ άσχημη τροπή και πολύ γρήγορα”. Όπως όταν εκείνη και το συνεργείο της εγκατέλειψαν άρον άρον ένα εργαστήριο παρασκευής κοκαΐνης στο Περού όταν τους αντιλήφθηκαν οι ντόπιοι. Ή όταν ήταν σε γύρισμα με τους Σικάριο (επαγγελματίες δολοφόνοι) ενός μεξικανικού καρτέλ την ειδοποίησαν να φύγει γιατί ερχόταν ο στρατός και θα βρισκόταν ανάμεσα σε διασταυρωμένα πυρά. 

'' ''
Το επεισόδιο Sex Trafficking μας μπάζει στα άδυτα της διεθνούς σωματεμπορίας

Όμως η στιγμή που τη λύγισε ως δημοσιογράφο, ως μητέρα και άνθρωπο ήταν όταν ακολουθούσε το αυτοκίνητο μιας νεαρής εγκύου που μετέφερε ναρκωτικά για λογαριασμό ενός μεξικανικού καρτέλ και το οποίο σταμάτησαν για έλεγχο στα σύνορα με τις ΗΠΑ. “Η καρδιά μου χτυπούσε τόσο δυνατά καθώς βλέπαμε και καταγράφαμε τη σκηνή. Η γυναίκα είχε πέντε κιλά κοκαϊνης στο όχημά της. Από τη μία ήθελα να τα βρουν γιατί αυτά τα ναρκωτικά θα σκότωναν πολλούς Αμερικανούς από την άλλη όμως ήξερα τι σήμαινε αυτό για τη νεαρή έγκυο γυναίκα που ήταν καταδικασμένη σε θάνατο έτσι και δεν περνούσε. Ήταν μια από τις χειρότερες στιγμές της καριέρας μου”. 

 

Στα οκτώ επεισόδια του Trafficked η Mariana συναναστρέφεται με βασικούς παίχτες από διάφορες υπόγειες οικονομίες όπως διακινητές τίγρεων (ένα εξαιρετικά σοβαρό αλλά και hot θέμα χάρη στο Tiger King του Netflix) και διεθνείς απατεώνες μέχρι πλαστογράφους, λαθρεμπόρους όπλων και προμηθευτές φαιντανύλης. Στην πορεία, συναντά επίσης αστυνομικούς, πρώην απατεώνες, άλλους δημοσιογράφους και κατοίκους που βρέθηκαν στη μέση, όλα αυτά σε μια προσπάθεια να παρουσιάσει μια συνολική εικόνα των άγνωστων δικτύων διακίνησης που συνεισφέρουν στην παγκόσμια υπόγεια οικονομία αξίας πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων! 

 

INFO

Η σειρά Trafficked with Mariana van Zeller κάνει πρεμιέρα στην Κύπρο την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου στις 21:50 στο National Geographic Channel (θέσεις 63 & 364 στη Cytavision) και αποτελείται από οκτώ ωριαία επεισόδια: Απάτες, Φαιντανύλη, Τίγρεις, Στεροειδή, Πλαστό χρήμα, Σωματεμπορία και Κοκαϊνη. 

 

Loader