Η μεγάλη «Απόδραση» γίνεται στη Λευκωσία

Η μεγάλη «Απόδραση» γίνεται στη Λευκωσία

Όχι από τις φυλακές αλλά μέσα από τέσσερα δωμάτια

Σε αυτό τον χώρο, γίνονται από προτάσεις γάμου, πάρτι για εργένηδες, "μαθήματα" Μαθηματικών, μέχρι και αποδράσεις, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις όπου ζητείται από τους ιδιοκτήτες να αναλάβουν ρόλο ντεντέκτιβ. Και αν εκ πρώτης το μυαλό σου πάει σε κάποιο χολιγουντιανό σκηνικό ταινίας ή θεάτρου, πέφτεις έξω. 

Όλα αυτά και ακόμη περισσότερα που θα μάθεις στη συνέχεια, συμβαίνουν στη Λευκωσία και συγκεκριμένα στο «Escape The Room», που σου εγγυάται πως και την αποστολή σε κάποιο από τα δωμάτιά του να μην καταφέρεις να ολοκληρώσεις με επιτυχία, αν μη τι άλλο, θα δραπετεύσεις από τη βαρεμάρα και πλήξη της καθημερινότητας.

 Η Στέλλα Πεμπέτσιου, υπεύθυνη του χώρου, μας μιλάει ανάμεσα σε άλλα, για το δωμάτιο της «Πανδημίας» που συνδέθηκε με τον Covid-19 χωρίς να είναι αυτή η αρχική πρόθεση, τα παράξενα αιτήματα που δέχονται συχνά, καθώς και τη διαδικασία του παιχνιδιού που κατά τη διάρκειά του, θα μπορούσε να πει κάποιος ότι «εξομαλύνεται» το χάσμα των γενεών.


Στο «Escape the room», μάθαμε ότι υπάρχει το δωμάτιο της «Πανδημίας». Αυτό προϋπήρχε ή δημιουργήθηκε μετά το ξέσπασμα του Covid-19, αφού ο ιός λειτούργησε ως έμπνευση;

Το δωμάτιο της «Πανδημίας» προϋπήρχε. Μπορούμε να πούμε ότι ήταν μια προφητική σύμπτωση αν θέλουμε να το συνδέσουμε με την συγκυρία του κορωνοϊού. Μας είχε τύχει και παλαιότερα κάτι παρόμοιο, όταν εγκαινιάσαμε το δωμάτιο «Η Αποστολή». Λίγους μήνες αργότερα, εκτυλίχθηκε η ιστορία με την εκτόξευση πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα. Ευελπιστούμε να μην τριτώσει το «κακό» και να βρεθούμε πίσω σε εποχές «Wild West», τώρα που θα λειτουργήσει το συγκεκριμένο, νέο μας δωμάτιο.  

ik8

Μετά την εμφάνιση του κορωνοϊού στο νησί μας, παρατηρήθηκε αυξημένη ζήτηση του δωματίου της «Πανδημίας»;

Όντως, στις αρχές και πριν το Lockdown, παρουσιάστηκε αυξημένη ζήτηση αυτού του δωματίου. Ωστόσο, όταν η κυπριακή κοινωνία αντιλήφθηκε τη σοβαρότητα της κατάστασης, τα πράγματα ανατράπηκαν και παρατηρήθηκε ακριβώς το αντίθετο. Με το που ανοίξαμε και πάλι τον χώρο μας – μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων-, αντιληφθήκαμε ότι ο κόσμος το απέφευγε. Για την ακρίβεια, σε πρόσφατες τηλεφωνικές μας συνομιλίες με πελάτες, με το που αναφέραμε το δωμάτιο της «Πανδημίας» μας έλεγαν: «Όιιι πανδημία πάλε! Επεράσαμεν πολλά. Κανεί καραντίνα!».

9o9p0p

Από ποια ηλικία μπορεί κάποιος να συμμετάσχει στα παιχνίδια σας;

Τα δωμάτιά μας είναι σχεδιασμένα για ενήλικες, εντούτοις, παιδιά από 10 ετών και άνω μπορούν να ανταποκριθούν πλήρως στις απαιτήσεις των παιχνιδιών, ενδεχομένως με λίγο μεγαλύτερη βοήθεια και κατευθυντήριες από εμάς - όχι πως δεν ζητούν βοήθεια και οι μεγάλοι σε αρκετές περιπτώσεις για να είμαστε ειλικρινείς. Οπόταν, θα έλεγα ότι οι κατάλληλες ηλικίες για συμμετοχή στα παιχνίδια μας, είναι από 10 μέχρι 110 χρονών.

Για να φανταστείτε, είχαμε περιπτώσεις όπου η γιαγιά και ο παππούς φέρανε τα εγγόνια τους για να παίξουν όλοι μαζί. Το ωραίο με το ομαδικό αυτό παιχνίδι, είναι ότι τα πλείστα δωμάτια είναι κατάλληλα για όλες τις ηλικίες, παρέχοντας έτσι την ευκαιρία στους παίχτες να έρθουν ακόμη πιο κοντά μεταξύ τους και να διασκεδάσουν παρέα, ακόμη και αν προέρχονται από διαφορετικές ηλικίες. Είναι ένα παιχνίδι που κατά τη διάρκειά του, θα μπορούσε να πει κάποιος ότι «εξομαλύνεται» το χάσμα των γενεών.  

i980

Υπάρχουν άτομα που λόγω ιδιαίτερων χαρακτηριστικών, θα ήταν καλύτερα να μην μπούνε σε ένα δωμάτιο escape, πχ άτομα που αντιμετωπίζουν κρίσεις πανικού; Έτυχε ποτέ να έρθετε αντιμέτωποι με παρόμοιες περιπτώσεις και αν ναι, πως το διαχειριστήκατε;

Αυτό είναι ένα συχνό μπέρδεμα που προκύπτει. Όλα μας τα δωμάτια είναι άνετα και πέραν των 25τ.μ., σχεδιασμένα με τρόπο που να μπορούν ανά πάσα στιγμή οι παίκτες να εξέλθουν εάν παραστεί οποιαδήποτε ανάγκη. Συγκεκριμένα, όλα τα δωμάτια είναι εξοπλισμένα με ειδικούς διακόπτες οι οποίοι μόλις τους ενεργοποιήσει ο παίχτης, ανοίγει η πόρτα αυτόματα. 

Σίγουρα, τα άτομα που υποφέρουν από κρίσεις πανικού, συστήνεται να μην συμμετέχουν σε δωμάτια τρόμου, με ηθοποιούς και δωμάτια όπου οι παίκτες ακινητοποιούνται. Στο δικό μας χώρο, δεν έχουμε μέχρι στιγμής τα δύο πρώτα είδη. Υπάρχει μόνο το δωμάτιο της πανδημίας, όπου ένας παίχτης της ομάδας ακινητοποιείται για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Ωστόσο, να διευκρινίσουμε πως δεν έχουμε αντιμετωπίσει ποτέ μέχρι σήμερα κάποιο πρόβλημα, λόγω της πρόνοιας και της ασφάλειας που διαθέτουμε σε αυτά τα θέματα. Έχει τύχει πάρα πολλές φορές να φιλοξενήσουμε άτομα με κλειστοφοβία και κρίσεις πανικού, τα οποία ολοκλήρωσαν με επιτυχία τις «αποστολές» τους και χωρίς κανένα εμπόδιο. Εξάλλου, εάν κάποιος το επιθυμεί, υπάρχει η δυνατότητα το παιχνίδι να διεξαχθεί ακόμη και με ανοιχτή την πόρτα, κάτι που έχει συμβεί και στο παρελθόν. 

Αξίζει να αναφέρουμε μάλιστα, ότι ένας από τους ιδιοκτήτες και interior designer των δωματίων, είναι και ο ίδιος κλειστοφοβικός, συνεπώς οι χώροι έχουν εμπειρικά σχεδιαστεί ώστε να είναι άνετοι και καθόλου κλειστοφοβικοί.

iuk7656

Έρχεστε συνεχώς σε επαφή με καινούρια πρόσωπα, λόγω της φύσης της δουλειάς σας. Υπήρξαν κάποιες περιπτώσεις επισκεπτών ή και περιστατικά, που σας έκαναν εντύπωση;

Φυσικά. Τα παραδείγματα είναι τόσα πολλά που αν και έχουν αρκετό ενδιαφέρον, δεν μπορούμε να αναφερθούμε σε όλα. Θα σας δώσω όμως κάποια ενδεικτικά παραδείγματα. 

Μια από τις αγαπημένες μου ιστορίες, ήταν όταν ξαφνικά, ένα βράδυ, έφτασε στον χώρο μας ένα ζευγάρι ξένων, κρατώντας στο χέρι από μια βαλίτσα. Συγκεκριμένα, ήταν δυο Ιταλοί που δεν μιλούσαν σχεδόν καθόλου Αγγλικά. Μετά από δέκα λεπτά ασυνεννοησίας και με τη βοήθεια του Google Translate, αντιληφθήκαμε ότι είχαν έρθει για διακοπές στην Κύπρο και επειδή η επωνυμία μας «Escape The Room», περιλαμβάνει ακριβώς τη λέξη «δωμάτιο», νόμιζαν πως είμαστε ξενοδοχείο. Ήρθαν λοιπόν κοντά μας για να τους διευθετήσουμε δωμάτιο για τη διαμονή τους. Εν τέλει, τους βοηθήσαμε να βρουν κάποιο ξενοδοχείο για να μείνουν. Να σας πω ότι αυτό, έχει συμβεί και με ταξιδιωτικές εταιρείες του εξωτερικού που μας έχουν προσεγγίσει αρκετές φορές με σκοπό να τους προσφέρουμε πακέτα διαμονής για τουρίστες. 

 

Επίσης, ένα πρόσφατο περιστατικό, ήταν όταν δημοσιεύσαμε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης το δωμάτιο «Ντετέκτιβ», με σχετικό φωτογραφικό υλικό. Κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής μας  καμπάνιας, λάβαμε μήνυμα από μια κοπέλα η οποία μας ζητούσε να αναλάβουμε την παρακολούθηση του άντρα της, που υποψιαζόταν ότι την απατά. Μάλλον είχε δει εικόνες με τον φακό και το καπέλο του ντεντέκτιβ και θεώρησε ότι είμαστε γραφείο διερεύνησης τέτοιων υποθέσεων. 

789o68

Υπήρξαν και πελάτες που μοιράστηκαν μαζί σας ιδιαίτερες ή και προσωπικές τους στιγμές;

Ναι. Για την ακρίβεια, έχουν γίνει πέντε - έξι προτάσεις γάμου στον χώρο μας- ευτυχώς σε όλες τις περιπτώσεις η απάντηση ήταν «ναι», άρα δεν είχαμε παρατράγουδα. Παράλληλα, έχουν διεξαχθεί αρκετά bachelor και hens πάρτι, στα οποία είχαμε πολλά και διάφορα αιτήματα. Από το πιο απλό, πχ να κρύψουμε μία τούρτα στο δωμάτιο, μέχρι να φέρουν stripper στον χώρο –κάπου εδώ τραβήξαμε την γραμμή και δεν μπορέσαμε να τους εξυπηρετήσουμε.

Υπήρξε και κάποιος καθηγητής μαθηματικών, ο οποίος έφερε κοντά μας την τάξη του για να παίξουν όλοι μαζί. Είχαμε διευθετήσει από πριν να αλλάξουμε αρκετούς γρίφους, αντικαθιστώντας τους με μαθηματικά προβλήματα που τους είχε διδάξει. Πέρασαν όλοι καταπληκτικά. Ήταν πολύ πρωτότυπη η ιδέα του καθηγητή αυτού και μέσα από την όλη διαδικασία πέτυχε το «μαθαίνω παίζοντας». 

Τέλος, να αναφέρω ότι κατά τις περιόδους των εορτών, μας καλούν αρκετοί για να τους συμβουλεύσουμε σχετικά με το πώς να δημιουργήσουν σπίτι τους ένα mini «Escape Room», ώστε να παίξουν με φίλους και συγγενείς.

uji877

iukrtrio8798yt2

Loader