Η μέρα που πέταξαν (κυριολεκτικά) τον πολιτισμό στα σκουπίδια

Η μέρα που πέταξαν (κυριολεκτικά) τον πολιτισμό στα σκουπίδια

Μία ειρηνική εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λευκωσία από τους επαγγελματίες της Τέχνης και του Πολιτισμού.

Ανθρώπους που τέσσερις μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, και δύο μήνες μετά από την εξαγγελία των μέτρων στήριξης από την κυβέρνηση, εξακολουθούν να αναμένουν την καταβολή του σχετικού επιδόματος.

Απ' τα πανό ξεχώρισε αυτό που ανέγραφε "Συγνώμη για την αναστάτωση. Αγωνιζόμαστε για τα αυτονόητα", το οποίο τοποθετήθηκε έξω από τα γραφεία των Πολιτιστικών Υπηρεσιών και παρέμεινε εκεί χωρίς οι εργαζόμενοι στις εν λόγω υπηρεσίες να το μετακινήσουν.  

Ένα άλλο πανό, το οποίο αναρτήθηκε έξω από το Υπουργείο (μεταξύ άλλων) Πολιτισμού, φαίνεται ότι... ενοχλούσε και μετακινήθηκε επιμελώς προς τον... κάδο των σκουπιδιών.   

Και αυτή, η σημερινή μέρα, της ειρηνικής διαμαρτυρίας, στην χώρα Κύπρο, στιγματίστηκε με μία κίνηση/εικόνα που δεν μπορεί παρά να παραπέμπει σημειολογικά στο ότι ο Πολιτισμός του τόπου πετάχτηκε -κυριολεκτικά πλέον- στα σκουπίδια.

Κάποιοι από εμάς ντρεπόμαστε για την εικόνα αυτή.

Κρίμα που δεν ντρέπονται κι αυτοί που βρίσκονται στα υψηλά δώματα...  

Ι.Χ. 


Ακολουθεί αυτούσια η επιστολή που επιδόθηκε στις Πολιτιστικές Υπηρεσίες. Ενημερωνόμαστε ότι ο στόχος ήταν να δοθεί και στο Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, παρόλα αυτά δεν βγήκε κανένας λειτουργός ή εκπρόσωπος του Υπουργείου από το γραφείο του για να την παραλάβει:  

ΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ

Δηλώνουμε θλίψη και απογοήτευση για όλους εκείνους τους ανθρώπους του Πολιτισμού που εδώ και τέσσερις σχεδόν μήνες απέχουν από την εργασία τους και μένουν χωρίς εισόδημα, παρά τις άρσεις μέτρων και την φαινομενική επανεκκίνηση της οικονομίας. 

Δηλώνουμε θλίψη και απογοήτευση, γιατί, πέρα από κάποια περιορισμένα μέτρα σε πολύ συγκεκριμένους οργανισμούς, η Πολιτεία δεν εξήγγειλε κανένα πρόσθετο μέτρο στήριξης των Φορέων που παράγουν Πολιτισμό παρά τις ζημιές που υπέστησαν και υφίστανται συνεπεία της Πανδημίας, αλλά και των μέτρων προστασίας που περιορίζουν κατά πολύ την προσέλευση κοινού και τους οικονομικούς τους πόρους. 

 

Δηλώνουμε θλίψη και απογοήτευση, γιατί στο τέταρτο πακέτο στήριξης δεν συμπεριλαμβάνονται οι αυτοτελώς εργοδοτούμενοι, άρα και πάλι ένας σημαντικός αριθμός επαγγελματιών του Πολιτισμού που εξαναγκάζεται να εργάζεται ως αυτοεργαζόμενος, αποκλείεται και από αυτή την οικονομική ενίσχυση.  

Δηλώνουμε θλίψη και απογοήτευση γιατί οι άρσεις των διαταγμάτων που ανακοινώθηκαν για επαναλειτουργία ανοικτών θεάτρων σε συνδυασμό με τις απαγορεύσεις για άλλες εκδηλώσεις σε εξωτερικούς χώρους, χωρίς λογική συνέπεια και επαρκή αιτιολόγηση, αφήνουν μετέωρη για άλλη μια φορά μεγάλη μερίδα δημιουργών.  

Δηλώνουμε θλίψη και απογοήτευση γιατί παρά τη διάθεση για διάλογο, επικρατεί ασάφεια, ελλειψη επαρκούς ενημέρωσης, απουσία ξεκάθαρων διαδικασιών και  στοχευμένων σχεδίων υλοποίησης. 

 

Δηλώνουμε θλίψη και απογοήτευση για την παρατεινόμενη αγωνία και την εξευτελιστική ανέχεια που υφίστανται οι άνθρωποι του Πολιτισμού με τη μη καταβολή του έκτακτου επιδόματος. Σημασία δεν έχει ποια υπηρεσία καθυστέρησε τη διαδικασία, ούτε να καταλογιστούν ευθύνες. Μεγαλύτερη σημασία έχει ότι αυτή η παρατεινόμενη περίοδος αναμονής έχει άμεσο αντίκτυπο στις ζωές πολλών ανθρώπων. Με άμεσες συνέπειες. Κι αυτό ουδείς μπορεί να το αμφισβητήσει.

 

Δηλώνουμε θλίψη και απογοήτευση γιατί οι άνθρωποι των Τεχνών και του Πολιτισμού διαχρονικά δεν αντιμετωπίζονται ως ισότιμοι πολίτες του Κράτους και δεν ανήκουν σε κάποιο σχέδιο κοινωνικής πρόνοιας το οποίο να λαμβάνει υπόψη την ιδιαίτερη φύση της εργασίας τους, αλλά και να κατοχυρώνει την προσφορά τους.

Δηλώνουμε θλίψη, θυμό, δυσαρέσκεια κι απογοήτευση γιατί όλα αυτά καταδεικνύουν πως η Πολιτεία δεν επιδεικνύει το ανάλογο ενδιαφέρον και για αυτή τη μερίδα των ανθρώπων, θεωρώντας τους ανθρώπους του Πολιτισμού δεύτερης μάλλον διαλογής.

Η Πολιτεία έχει ευθύνη γι’ αυτή την άνιση και άδικη μεταχείριση και οφείλει να στηρίξει και αυτούς τους επαγγελματίες μέσα στην πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση.  

Καλούμε τον Υπουργο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας ως θεσμικό Υπεύθυνο του Πολιτισμού στον τόπο να στηρίξει τις Τέχνες και τους ανθρώπους που τις υπηρετούν άμεσα και έμπρακτα χωρίς άλλη αναβολή με την ανάλογη προσοχή και φροντίδα. 

Προκειμένου να μπορούμε όλοι να γιορτάσουμε την ευημερία, την ανάκαμψη και την ανάπτυξη. Ως ισότιμοι πολίτες αυτού του Κράτους.

Επαγγελματίες και Φορείς

από όλο το Φάσμα των Τεχνών και του Πολιτισμού

(Θέατρο, Εικαστικές Τέχνες, Μουσική, Χορός, Οπτικοακουστική Βιομηχανία)

 

Loader