«Ήταν καλό παιδί, κανείς δεν το περίμενε» από τον Κρητικό;

«Ήταν καλό παιδί, κανείς δεν το περίμενε» από τον Κρητικό;

Ούτε καν ο Big Brother;

«Δεν προέρχομαι από οικογένεια με βία» δικαιολογήθηκε η παιχτούρα αλλά δεν μας δικαιολόγησε το λόγο που ο ίδιος προβάλει τη βία.

Γράφει η Νίκολα Καρατζιά 

Σάλος! Σοκ! Απαράδεκτο! Στην «πυρά» ο Κρητικός του Big Brother!

Και, ναι, λογικό να προκληθεί σοκ και σάλος όταν κάποιος εκφράζει απόψεις του τύπου «Πάω κάθε μέρα και με μια, να αδειάσω το πακέτο, αλλιώς έχει βιασμό» και μάλιστα, τόσο αναίσχυντα που το κάνει δημόσια, στην τηλεόραση... σε ένα reality βεβαίως που λόγω εγκλεισμού – οικειοθελούς μεν, εγκλεισμού δε-, οι κάμερες είναι μέρος της καθημερινότητας και "κανονικότητας" των παικτών.

Και βεβαίως να τιμωρηθεί με αποβολή από το παιχνίδι ο παίκτης. Άμεσα. Έχω όμως κάποιες απλές, ίσως και αφελείς απορίες που πολύ θα ήθελα να μου απαντηθούν. 

1.    Τον Big Brother θα τον αποβάλουν από την ελληνική τηλεόραση; 

Συγχωρέστε με, αλλά δεν ζητάμε –ή τουλάχιστον θα έπρεπε να το κάνουμε- πάντοτε απόδοση ευθυνών, από υπεύθυνους που έκαναν κακή διαχείριση της εξουσίας ή των καθηκόντων τους; Σε αυτή την περίπτωση, ισχύει ακριβώς αυτό. Και εξηγώ. 

Οι ιθύνοντες του καναλιού, δέχθηκαν να προβάλουν έναν τηλεοπτικό προϊόν, του οποίο οι υπεύθυνοι επιλογής των συμμετεχόντων της ελληνικής εκδοχής Big Brother, επέλεξαν να βάλουν μέσα και έναν τύπο με ομοφοβικές, ρατσιστικές και φαλλοκρατικές απόψεις. 

Του παραχώρησαν χώρο, άπλετο χρόνο και δικαίωμα να ρίξει αλάτι στις πληγές μιας κοινωνίας που καθημερινά μετράει βιασμούς, κακοποιήσεις, ξυλοδαρμούς, ακρωτηριασμούς, φίμωση λόγου, δολοφονίες γυναικών. Του έδωσαν βήμα να «νομιμοποιήσει» την πράξη του βιασμού μέσα από ευτελές «χιουμοράκι» σε ένα ελαφρά την καρδία chit-chat στο κρεβάτι, με άλλους συμπαίκτες του. Οι οποίοι να σημειωθεί πως δεν αντέδρασαν! 

2.    Ο Big Brother δεν γνώριζε ποιους έβαζε μέσα στο σπίτι του και στο δικό μας;

Από την πρώτη κιόλας στιγμή, ο Κρητικός, εξέφρασε δείγμα των απόψεών του δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι θέλει τους γκέι μακριά από αυτόν… «να μην του τρίβονται». Όταν λοιπόν, εγώ ως τηλεθεάτρια, από μόνο και ένα επεισόδιο, σκιαγράφησα το γνώριμο και αναγνωρίσιμο πλέον για την κοινωνία μας προφίλ, του Big Brother που τα ακούει και τα βλέπει όλα, πως του ξέφυγαν τα σημάδια – οιωνοί για το τι θα επακολουθήσει; Ή μήπως τελικά δεν του ξέφυγαν;

3.    Πόσοι δήλωσαν συμμετοχή και πως επελέγησαν;

Θα ήταν χρήσιμο να μάθουμε πόσοι δήλωσαν συμμετοχή στο εν λόγω τηλεπαιχνίδι και πως φτάσαμε στους 17 που τα κατάφεραν και που προφανώς θεωρήθηκαν ως οι "καταλληλότεροι" - προσοχή,λέξη κλειδί. Υποθέτω, δεκάδες αν όχι εκατοντάδες θα πέρασαν από συνεντεύξεις, δοκιμαστικά, πριν γίνει η τελική επιλογή. Και σαφώς, αυτοί που τα κατάφεραν, ανάμεσά τους και ο «τυπάς» Αντώνης Αλεξανδρίδης, θα αξιολογήθηκαν και επαναξιολογήθηκαν προτού πάρουν την τελική έγκριση.

Πόσες συζητήσεις και αναλύσεις θα έγιναν άραγε με καθέναν από αυτούς; Σε καμία από αυτές δεν ανάπτυξε κάποιες από τις συγκεκριμένες «ιδεολογίες» του ο συγκεκριμένος παίχτης ή μήπως αυτές θα ήταν ευνοϊκές για την εξέλιξη του reality και την τηλεθέαση, φτάνει στην μετέπειτα εκφορά του λόγου να ήταν λίγο πιο «στρογγυλεμένες» από εκείνες που εν τέλει ακούστηκαν στο βιντεάκι, το οποίο καίει τον Κρητικό;

4.    Εμείς, ως τηλεθεατές θα αποβάλουμε τον Big Brother;

Ή θα συνεχίσουμε να τον παρακολουθούμε, ίσως με ακόμη μεγαλύτερη αδηφαγία, μπας και προκύψει και άλλο περιστατικό που θα προκαλέσει σοκ, σάλο και θα ναι εξίσου, λιγότερο ή περισσότερο απαράδεκτο… Μπας και θα μας βολέψει να συνεχίσουμε να φυλάμε τσίλιες σε τηλεοπτικό χρόνο; Θα συνεχίσουμε να τροφοδοτούμε τηλεοπτικά καρκινώματα; Γιατί τους «ταϊζουμε» τηλεθέαση και μας «ταϊζουν» σαβούρα και όλα όσα οι πλείστοι από εμάς χλευάζουμε αλλά αρεσκόμαστε να παρακολουθούμε για να περνάει η ώρα.

Παίζουμε το δικό τους παιχνίδι και μάλιστα χωρίς καν την πιθανότητα να κερδίσουμε 100 χιλιάδες ευρώ. Δεν βαριέσαι. Να’ χουμε και μεις οι δημοσιογράφοι να γράφουμε. Βεβαίως, απόψε ξεκινάει και το GNTM...

5.    Και επιτέλους, πότε θα σταματήσουμε να βλέπουμε την ιστορία "Βλέπω το δέντρο αντί το δάσος", να επαναλαμβάνεται με την συγκατάθεσή μας και έπειτα να πέφτουμε πάντοτε από τα σύννεφα; Όπως έπαθε τώρα και ο Big Brother... Δήθεν;

«Δεν προέρχομαι από οικογένεια με βία» δικαιολογήθηκε ο πρώην παίχτης που εξαναγκάστηκε να αποχωρήσει από την ηθελημένη καραντίνα... Σε μια εποχή που όλοι εξαναγκαστήκαμε να μπούμε χωρίς να το θέλουμε σε εγκλεισμό, και αρκετοί -ως επί το πλείστον γυναίκες- δέχθηκαν βία κατά τη διάρκεια αυτού. 

Loader