Κι όμως! Δεν είναι το αυτοκίνητο του Φλωρινιώτη

Κι όμως! Δεν είναι το αυτοκίνητο του Φλωρινιώτη

Είναι ένα από τα 9 χιλιάδες αμάξια του Σουλτάνου του Μπρουνέϊ!

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΛΙ ΤΟ ΜΠΡΟΥΝΕΙ;;; Βάλτε καφέ να σας τα πω, η σημερινή μας υπόθεση έχει ζουμί!

Κείμενο και φωτογραφίες από τη λατρεμένη φειζμπουκική σελίδα Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ

Το Μπρουνέι είναι ένα μικρό και ΑΔΙΑΝΟΗΤΑ ΠΛΟΥΣΙΟ κράτος της νοτιοανατολικής Ασίας, που είναι λίγο πιο μικρό απο την Κρήτη κι έχει μόλις 450 χιλιάδες κατοίκους! 

Είναι χωρισμένο σε δύο κομμάτια που αν παρατηρήσετε δεν ακουμπιούνται μεταξύ τους - απο μακριά θα το περνούσε κανείς για κομμάτι της Μαλαισίας, καθώς είναι σχεδόν πλήρως περικυκλωμένο απο εδάφη της! 

Το 1929 βρέθηκε εκεί αδιανόητα πολύ πετρέλαιο και φυσικό αέριο κι οι περίπου μισό εκατομμύριο κάτοικοί του έχουν σήμερα δωρεάν υγεία και παιδεία και διάφορες άλλες παροχές απο το κράτος, αλλά έχουν κι έναν ΕΝΤΕΛΩΣ ΠΕΙΡΑΓΜΕΝΟ ΚΥΡΙΟ ΓΙΑ ΣΟΥΛΤΑΝΟ-ΔΙΚΤΑΤΟΡΑ που η περιουσία του υπολογίζεται περίπου στα 20 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ δολαρια (αυτό είναι 20 χιλιάδες εκατομμύρια - νιώστε λίγο το μέγεθος του πλούτου!) 

Είναι μια απόλυτη μοναρχία με έντονο θρησκευτικό χαρακτήρα - όπως η Σαουδική Αραβία ένα πράγμα, με τη διαφορά πώς βρίσκονται στην τροπική ζώνη του Ισημερινού κι όχι καταμεσής κάποιας ερήμου. 

Το σουλτανάτο κρατάει ένα χαμηλό προφίλ γενικά, αλλά ίσως να ακούσατε για αυτό πριν κάποιο καιρό στις ειδήσεις, καθώς ο σουλτάνος αποφάσισε να τιμωρεί την ομοφυλοφιλία με ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ ΜΕ ΛΙΘΟΒΟΛΙΣΜΟ, και έγινε της τρελής απο αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο καθώς και μποϋκοτάζ στις επιχειρήσεις του, με αποτέλεσμα να το πάρει πίσω. 

Το πιο ειρωνικό στην όλη υπόθεση είναι πως τον λένε HassANAL Bolkiah.

(Σε αυτό το σημείο να πω πως η συγκεκριμένη ιστορία με είχε εμπνεύσει αρκετά, καθώς ήταν ένα χειροπιαστό παράδειγμα του πως "οι επαναστάσεις του πληκτρολογίου" καμιά φορά λειτουργούν! Χωρίς το ίντερνετ, δε θα είχε καν μάθει κανείς μας οτι σε ένα μικρό κρατιδιάκι στην άλλη άκρη του κόσμου αποφασίστηκε εν έτει 2018 να θανατώνονται τα ομοφυλόφιλα άτομα, αλλά όχι απλά το μάθαμε, το αποτρέψαμε κιόλας!)

 

ΑΣ ΤΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ 

Όπως και οι περισσότερες περιοχές της νοτιοανατολικής Ασίας, έτσι και το Μπρουνέι έχει περάσει απο πολλά χέρια μέσα στην ιστορία. Εκεί υπήρχαν κάποια βουδιστικά βασίλεια κι υπήρχαν εμπορικές σχέσεις με Ινδία και Κίνα απο τον 7ο αιώνα! 

️️ Κατά τον 10ο αιώνα η περιοχή έγινε μουσουλμανική (και παραμένει μέχρι και σήμερα) και μάλιστα το Μπρουνέι γίνεται όλο και πιο “αυστηρά” μουσουλμανικό όσο περνούν τα χρόνια!

Όλα ξεκίνησαν γύρω στο 1400, όταν εγκαταστάθηκε εκεί ο πρώτος μουσουλμάνος σουλτάνος, Αγουάνγκ Αλάκ Μπετατάρ - απο τότε το Μπρουνέι άρχισε να υπάρχει ως ξεχωριστή οντότητα!

Υποτίθεται πώς όταν έφτασε στην περιοχή που είναι σήμερα το Μπρουνέι ΤΑ ΕΧΑΣΕ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΚΙ ΑΝΑΦΩΝΗΣΕ “Μπαρού Να!” που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει “ΩΠΑ ΜΑΓΚΕΣ, ΕΔΩ ΕΙΜΑΣΤΕ!” - Η ονομασία Μπρουνέι λοιπόν προέρχεται απο εκείνο το “Μπαρού Να” κι άρα η χώρα αυτή στην πραγματικότητα λέγεται “ΩΠ, ΚΑΛΗ ΦΑΣΗ!” 

(ℹ️Υπάρχει βέβαια κι η εκδοχή που λέει οτι το όνομα έχει ρίζες στη Σανσκριτική λέξη “βαρούν” που σημαίνει “θαλασσοπόροι” λόγω της κουλτούρας των τοπικών λαών και μάλιστα λέγεται οτι κι η λέξη “Βόρνεο” - το όνομα δηλαδή όλου του νησιού -  προέρχεται απο εκεί. )

Όλη αυτή η περιοχή, απο το 1500-1600 και για καμια 400αριά χρόνια ήταν ΟΛΗ ΑΠΟΙΚΙΕΣ  - των Βρετανών, των Γάλλων, των Ολλανδών, των Πορτογάλων, των Ισπανών - με εξαίρεση την Ταυλάνδη (τα χουμε πει!) και κάποια μικρά τοπικά βασίλεια που κάπως κατάφερναν μέσα στα χρόνια να επιβιώσουν, όπως έγινε και στην Ευρώπη με το Λιχτενστάιν για παράδειγμα. 

Όμως ΟΛΑ τα κράτη που υπάρχουν σήμερα στην νοτιοανατολική Ασία δημιουργήθηκαν όπως τα ξέρουμε ΜΕΤΑ το δεύτερο παγκόσμιο (ναι, ΤΟΣΟ πρόσφατα!).

Έτσι έγινε και με την βασιλική οικογένεια στο Μπρουνέι που κυβερνάει εδώ και καμιά 700αριά χρόνια καθώς έκαναν πολύ καλά ντηλς με όλους τους κατακτητές. Η πολιτική τους όποτε τους την έπεφτε κάποια ισχυρή δύναμη ήταν κάπως σε φάση “Ναι γεια σας, μπορείτε να κάνετε Ο,ΤΙ ΜΑ Ο,ΤΙ θέλετε στη γη μας και στο λαό μας, αρκεί να διασφαλιστεί η θέση και το στατους της οικογένειάς μας” .

jg

Ακόμη κι αν επι της ουσίας υπήρξαν διακοσμητικοί ως “αρχηγοί του κράτους” σε αρκετές περιόδους της ιστορίας, επειδή ήταν συνεργάσιμοι δεν τους ξεκούνησε ποτέ κανείς απο τη θέση τους και είναι κάπως αξιοπερίεργο που το χουν κρατήσει ζωντανό τόσους αιώνες! 

Γύρω στο 1450-1550 - στο απόγειο της δόξας τους - είχαν φτιάξει μια αυτοκρατορία που καταλάμβανε πάνω απο το μισό Βόρνεο, δηλαδή αυτό το νησί που σήμερα μοιράζονται Ινδονησία, Μαλαισία και Μπρουνέι (που είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί στον κόσμο!) 

Βέβαια το πραγματικό απόγειο της δόξας για την βασιλική οικογένεια είναι τα τελευταία 60κάτι χρόνια. Θα σας πω μόνο οτι ο σουλτάνος έχει συλλογή με 9000 ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ αυτοκίνητα, ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΖΩΛΟΓΙΚΟ ΚΗΠΟ, τεράστια συλλογή με πίνακες, κανονικό χαρέμι, επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο και σε κάποια φάση είχε πληρώσει τον Μάικλ Τζακσον ΔΕΚΑΕΦΤΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΛΑΡΙΑ για 3 συναυλίες στη χώρα. 

Επίσης θα σας πω οτι ο αδερφός του (που κανονικά έχει εξοριστεί απο τη χώρα αλλά ΣΙΓΑ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΥ ΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ) έχει μια συλλογούλα με 2000+ αυτοκίνητα καθώς και ένα Boeing 747 (γιατί τα μικρά ιδιωτικά τζετ είναι για τους φλώρους!) και έχει πληρώσει εκατομμύρια δολάρια για να φτιαχτούν αγάλματα που απεικονίζουν τον ίδιο να κάνει σεξ με συζύγους και ερωμένες του! Του ανήκει το ξενοδοχείο Μπελ Ερ στο Λος Άντζελες καθώς και άλλα πασίγνωστα ξενοδοχεία σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη, κλπ!! 

Όταν εν τέλει έφυγαν οι Ευρωπαίοι απο την περιοχή (επειδή είχαν κάπως διαλυθεί οικονομικά μετά απο απανωτούς πολέμους πίσω στην Ευρώπη) το Μπρουνέι ήταν να γίνει πολιτεία της Μαλαισίας αλλά τελικά παρέμεινε ανεξάρτητο. 

Απο το 1888 ήταν βρετανικό προτεκτοράτο και σήμερα είναι το μόνο μέρος της ανατολικής Ασίας που έχει Βρετανική στρατιωτική βάση! Για κάποια χρονάκια (1941-1945) είχε κατακτηθεί απο τους Ιάπωνες κι έγινε πλήρως ανεξάρτητο κράτος μόλις το 1984. Πόλεμοι, μάχες, αλλαγές συνόρων… κι η βασιλική οικογένεια ακλόνητη!!! 

Aυτή τη στιγμή περίπου το 95% των εσόδων του κράτους προέρχεται απο το πετρέλαιο και παρόλο που τα εδάφη τους είναι τρομερά γόνιμα δεν καλλιεργούν σχεδόν τίποτα γιατί όλα τα εισάγουν. Σιγά μην κάτσουν να οργώνουν ενώ μπορούν κυριολεκτικά να αγοράσουν Ο,ΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΑΠΟ ΌΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ !!

Μάλιστα η κυβέρνηση έχει στην Αυστραλία μια έκταση ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ *αποκλειστικά για κτηνοτροφία* !

Κλείνω αυτό το ποστ με ένα παραδοσιακό τραγούδι του Μπρουνέι : 

"ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΦΙΡΜΑ; ΠΕΙΡΑΖΕΙ;;"

Ναι, πειράζει αν είναι να εφαρμόζεις νόμους που θεωρούνται εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας!

 

Loader