Κύπρος: Έρευνα για τα εργατικά ατυχήματα

Κύπρος: Έρευνα για τα εργατικά ατυχήματα

Πτώση από ύψος η συχνότερη αιτία που οδήγησε τα τελευταία χρόνια σε θάνατο

Μέσω στατιστικών δεδομένων και διαδραστικών αναπαραστάσεων, η Χριστοθέα Ιακώβου και ο Άντρος Ιωάννου, φοιτητές στο Τμήμα Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, αναδεικνύουν τα βασικά αίτια γύρω από τα εργατικά ατυχήματα στη χώρα μας και εξαγάγουν χρήσιμα συμπεράσματα

Αριθμός εργατικών ατυχημάτων και δυστυχημάτων παρατηρείται κάθε χρόνο στην Κύπρο. Φέτος ωστόσο παρουσιάζεται αύξηση των θανατηφόρων ατυχημάτων και μέσω στατιστικών δεδομένων και αναπαραστάσεων, δύο φοιτητές στο Τμήμα Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, η Χριστοθέα Ιακώβου και ο Άντρος Ιωάννου, καταπιάνονται με τα εργατικά ατυχήματα που σημειώθηκαν στο νησί μας τα τελευταία χρόνια, εντοπίζουν τα βασικά αίτια και εξαγάγουν χρήσιμα συμπεράσματα.

Σύμφωνα με τη διαφωτιστική έρευνα των δύο φοιτητών, τα περισσότερα θανατηφόρα ατυχήματα που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια σε χώρους εργασίας στην Κύπρο αφορούν στις πτώσεις από ύψος.

«Αφού το ψάξαμε λίγο περισσότερο, διαπιστώσαμε ότι τα εν λόγω ατυχήματα προέρχονται από τον κατασκευαστικό τομέα και τις οικοδομικές εργασίες ενώ την ίδια στιγμή, οι περισσότερες υποθέσεις που οδηγήθηκαν ενώπιον του Δικαστηρίου, αφορούσαν παραβιάσεις που συνδέονται με τους συγκεκριμένους τομείς» επισημαίνουν οι δύο φοιτητές στην εργασία τους, η οποία έχει δημοσιευτεί σε ειδικά διαμορφωμένη ιστοσελίδα που έφτιαξαν.

Ανήλικοι

«Καταγράψαμε την εμπλοκή ανηλίκων σε εργατικά ατυχήματα καθώς επίσης την έκταση του προβλήματος κατά την διάρκεια των τελευταίων χρόνων που εξετάζουμε. Πέραν τούτου, ψάξαμε για το τι συμβαίνει με τους ανήλικους και τα εργατικά ατυχήματα σε άλλες χώρες και συγκρίναμε τα δεδομένα με την Κύπρο έτσι ώστε να δούμε πως εξελίσσεται το εν λόγω φαινόμενο στην χώρα μας σε σχέση με το εξωτερικό. Επιπρόσθετα, διερευνήσαμε την εμπλοκή των ατόμων στα εργατικά ατυχήματα με βάση την εθνικότητα τους ενώ την ίδια στιγμή, καταγράψαμε τους κύριους τομείς στους οποίους εργάζονται αλλοδαποί στην Κύπρο» .

Αξιοσημείωτο, σύμφωνα με την έρευνα, είναι το γεγονός ότι στην Ελλάδα η οποία έχει παρόμοια κουλτούρα με την Κύπρο, παρατηρούνται μηδενικά περιστατικά με ανήλικους, παρά το γεγονός ότι έχει σχεδόν δεκαπλάσιο πληθυσμό από το νησί μας.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που συνέλεξαν οι δύο φοιτητές από πηγές όπως η Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου, οι μεγάλες συντεχνίες και το Τμήμα Επιθεωρήσεως Εργασίας, οι κύριοι εργασιακοί τομείς στους οποίους έχουν ατυχήματα ανήλικοι είναι οι υπηρεσίες εστίασης (π.χ εστιατόρια, καφετέριες) και τα καταλύματα.

Αλλοδαποί

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται συνεχώς αύξηση στα εργατικά ατυχήματα που εμπλέκονται αλλοδαποί. Τόσο αυτοί που προέρχονται από κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και αυτοί που κατάγονται από τρίτες χώρες. Χαρακτηριστικό είναι ότι από τους 397 αλλοδαπούς που είχαν εργατικό ατύχημα το 2014, φτάσαμε στους 715 το 2018. Όσον αφορά στους Κύπριους, παρατηρείται μια μικρή αύξηση από το 2015 και έπειτα, ωστόσο οι αριθμοί παραμένουν σε σταθερά επίπεδα, εν αντιθέσει με τους αλλοδαπούς που παρουσιάζουν ραγδαία αύξηση στα εργατικά ατυχήματα.

jkljkljkl

Καύσωνας

Ένα ακόμη ζήτημα το οποίο εξετάστηκε στην έρευνα των δύο φοιτητών για τα εργατικά ατυχήματα είναι η εργασία σε συνθήκες καύσωνα.

Πράγματι, όπως φάνηκε, τα εργατικά ατυχήματα έχουν ιδιαίτερη έξαρση τους καλοκαιρινούς μήνες. Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο φαίνεται να σημειώνονται τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα, ενώ αρκετά ψηλά σε αριθμούς είναι και ο Άυγουστος, παρά το γεγονός ότι στον συγκεκριμένο μήνα συνήθως χρησιμοποιούνται άδειες από τους εργαζόμενους.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η νομοθεσία περί ασφάλειας και υγείας στην εργασία (2015) είναι ξεκάθαρη όσων αφορά τις υποχρεώσεις των εργοδοτών έναντι των εργοδοτούμενων.

Συγκεκριμένα, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι οι υποχρεώσεις κάθε εργοδότη επεκτείνονται ώστε να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

(α) την παροχή και διατήρηση εγκαταστάσεων, συστημάτων και μεθόδων εργασίας τα οποία να είναι ασφαλή και χωρίς κινδύνους για την υγεία,

(β) τις διευθετήσεις που διασφαλίζουν την ασφάλεια και την απουσία κινδύνων για την υγεία σε σχέση με την χρήση, χειρισμό, αποθήκευση και μεταφορά αντικειμένων και ουσιών,

(γ) την παροχή, τέτοιων πληροφοριών, οδηγιών, εκπαίδευσης και επιτήρησης για την διασφάλιση της ασφάλειας και υγείας των εργοδοτουμένων του.

Λύσεις

«Είναι ξεκάθαρο ότι αρκετά από τα εργατικά ατυχήματα σημειώνονται λόγω αμέλειας από πλευράς εργοδοτών. Επιπρόσθετα, αρκετοί είναι αυτοί που προσλαμβάνουν αλλοδαπούς εργάτες με σκοπό να τους εκμεταλλευτούν και να αποκομίσουν περισσότερο κέρδος. Λύσεις υπάρχουν... θέληση»;

Διάβασε την κατατοπιστική έρευνα των δύο φοιτητών ΕΔΩ

Loader