Μαραθεύτικο: Από την αρχαία ποικιλία σταφυλιών που υπάρχει μόνο στην Κύπρο

Μαραθεύτικο: Από την αρχαία ποικιλία σταφυλιών που υπάρχει μόνο στην Κύπρο

Την εβδομαδιαία στήλη για το κρασί υπογράφει ο Σταύρος Ζαχαρία

Γράφει ο Σταύρος Ζαχαρία*


Τα χρόνια μου στο κρασί δεν είναι πολλά. Θυμάμαι ποιο ήταν το πρώτο κρασί που με έκανε να καταλάβω ότι αυτός ο δρόμος θα είναι μακρύς, θυμάμαι την πρώτη μου επίσκεψη σε οινοποιείο και καθώς απόψε απολαμβάνω ένα ποτήρι Μπάρμπα Γιάννης του 2017 αντιλαμβάνομαι το ποσό σημαντικό ρόλο έπαιξε για εμένα αυτό το οινοποιείο.

Γνώρισα τον κυρ Αντρέα κάπου στο 2014, ήταν η πρώτη μου επίσκεψη σε οινοποιείο. Άνθρωπος έξω καρδιά μας κέρδισε όλους με την φιλοξενία του, καμιά φορά δεν είναι μόνο το κρασί είναι και οι άνθρωποι πίσω από αυτό. Μου έκανε δώρο τότε ένα Μπάρμπα Γιάννης 2002, το ήπια 5-6 χρόνια μετά, ήταν εξαιρετικό.

Η σχέση με το οινοποιείο ολοένα και γινόταν πιο δυνατή, στην εξίσωση μπήκαν και ο Γιάννης, ο Πέτρος, ο Παύλος και ο Χρύσανθος. Οι τρεις γιοί του και το μικρό παιδί που μας σέρβιρε το 2014 που τώρα είναι μεσούσης των σπουδών του.

Θυμάμαι την τρεμάμενη φωνή του κυρ Αντρέα να μας εξιστορεί την πρώτη φορά που κέρασε τον πατέρα του με το κρασί που έφερε το όνομα του, τα βουρκωμένα από συγκίνηση ματιά του Παύλου.

Θυμάμαι όταν φεύγαμε το γεμάτο ειλικρίνεια χαμόγελο του Γιάννη, το πάθος του για τον τόπο του, την φύση και την κυπριακή αμπελουργία.

Ακούω ακόμα το "Καλωσόρισες" του Πέτρου όπου προχθές πήγα να πάρω τα κρασιά. Κρυφογελάω με το μόνιμο πείραγμα στο Χρύσανθο για την λατινική Αμερική.

Αυτή είναι η Κύπρος μας.

Μαραθεύτικο, Βαμβακάδα, Βαμβακίνα, Παμπακιά, Μαυροσπούστικο, Αλουποστάφυλο. Είναι τα ονόματα που αναφέρονται στην ίδια γηγενή ερυθρή οινοποιήσιμη ποικιλία σταφυλιού. Μια ποικιλία με πολύ μικρό αριθμό φυτεύσεων στον κυπριακό αμπελώνα που ολοένα και μεγαλώνει, βλέποντας τη δυναμική των γηγενών κρασοστάφυλων, τόσο στην προτίμηση των καταναλωτών όσο και στην προσαρμογή τους στο εδαφικό και κληματολογικό περιβάλλον του κυπριακού αμπελώνα.

Το Μαραθεύτικο έχει χνουδωτό φύλλωμα εξού και τα ονόματα όπως Βαμβακάδα και Παμπακιά. Αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανά το κόσμο ποικιλίες που δεν είναι ερμαφρόδιτες και παρουσιάζει δυσκολία στο να αυτογονιμοποιηθεί. Για αυτό το λόγο συνφυτεύεται με ακόμα μια ποικιλία (κατά την παράδοση Σπούρτικο) σε ρόλο επικονιαστή ούτως ώστε να συμβάλει στη γονιμοποίηση του αμπελιού.

Τα προβλήματα που προκύπτουν για το Μαραθεύτικο από τα πιο πάνω είναι η ανθόρροια δηλαδή η απώλεια των ανθέων πριν την καρπόδεση, γεγονός που μειώνει την παραγωγικότητα. Ακόμη ένα σοβαρό πρόβλημα της ποικιλίας αποτελεί η χρονικά διαφορετική ωρίμανση των ρωγών, που κάνει ιδιαίτερα δύσκολη τη δουλειά τόσο στο αμπέλι όσο και στην οινοποίηση.

Το Μαραθεύτικο μας δίνει κρασιά με ψηλή οξύτητα και συνήθως αρώματα κόκκινων φρούτων που δείχνουν να αντέχουν καλά στον χρόνο.


* Ο Σταύρος Ζαχαρία είναι συνιδιοκτήτης του καφενείου 7 Κλειδιά στη Λευκωσία 

Loader