Μια καρτ ποστάλ του Βερεγγάρια από μιαν άλλη εποχή

Μια καρτ ποστάλ του Βερεγγάρια από μιαν άλλη εποχή

Μέσα 20ου αιώνα, Κύπρος, ξενοδοχείο Βερεγγάρια, Πρόδρομος

Κάποτε το πιο πολυτελές ξενοδοχείο της Κύπρου, πήρε το όνομά του από τη Βασίλισσα Βερεγγάρια, σύζυγο του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου, η οποία παντρεύτηκε στην Κύπρο το 1191.

Αυτό το επιβλητικό κάποτε εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο με φήμη φάντασμα ανακαινίζεται αυτή τη στιγμή.

To ξενοδοχείο βρίσκεται στο πευκοδάσος κοντά στο ψηλότερο χωριό της Κύπρου και σχεδιάστηκε από τον Βρετανό αρχιτέκτονα Walter Henry Clarke για την τοπική οικογένεια Κόκκαλου. Από τη μια πλευρά το ξενοδοχείο βλέπει θάλασσα στη Μόρφου και από την άλλη η ακτή της Λεμεσού.

Το ξενοδοχείο ολοκληρώθηκε το 1931 και ονομάστηκε κόσμημα του στέμματος των κυπριακών βουνών κατά την κορυφή του στα μέσα του εικοστού αιώνα όταν φιλοξένησε τον βασιλιά της Αιγύπτου και τον Πρόεδρο του Ισραήλ.

Το στοιχειωμένο Βερεγγάρια

Το ξενοδοχείο έκλεισε το 1984 κυρίως για οικονομικούς λόγους, αλλά μετά από το κλείσιμο του καταλύμματος ακούστηκαν διάφορες φήμες και θρύλοι με τρομακτικές ιστορίες που συνόδευαν το "λουκέτο". Οι διάφορες ιστορίες που ακούστηκαν, αν και ανήκουν στη σφαίρα του φαντασιακού, έχουν αρκετό ενδιαφέρον, με έντονο το στοιχείο της περιέργειας. Οι θρύλοι αυτοί έχουν να κάνουν κυρίως για παράξενους θανάτους και φαντάσματα που κυκλοφορούν στο κτίριο. Ένας από τους θρύλους λέει ότι μέσα στην πισίνα του ξενοδοχείου πνίγηκε μια νεαρή κοπέλα και ότι οι φιλοξενούμενοι έβλεπαν κάθε νύκτα τη σιλουέτα της να επιπλέει στο νερό της πισίνας. Με θάνατο συνδέεται και ένας άλλος θρύλος που αφορά ένα πλούσιο και ερωτευμένο ζευγάρι. Η κοπέλα πέθανε με περίεργο τρόπο και ο σύζυγός της αυτοκτόνησε από την απελπισία του πέφτοντας από τον 2ο όροφο. Υπάρχει ακόμα ένας παρόμοιος μύθος, με τη διαφορά ότι ο σύζυγος έθαψε τη γυναίκα του σε ένα δωμάτιο του ξενοδοχείου και ότι μετά την ανακάλυψη του πτώματος αυτός αυτοκτόνησε, ενώ το δωμάτιο σφραγίστηκε για πάντα.

Περιέργως μέχρι τη δεκαετία του 1990 τουλάχιστον, βρέθηκαν vintage ρούχα σε κάποιες ντουλάπες.

Σωροί από πιάτα,που φέρουν τα διακριτικά του ξενοδοχείου, έμειναν ανέγγιχτοι στις αποθήκες. Σκονισμένες καρτ ποστάλ με φωτογραφίες του ξενοδοχείου διάσπαρτες στο πάτωμα της εισόδου.

Σύμφωνα με τους νέους ιδιοκτήτες Thanos Hotels το ξενοδοχείο Berengaria θα αποκατασταθεί στις προηγούμενες δόξες του με ανανέωση €35 εκατομμυρίων και θα ανοίξει ξανά το 2026.

hotel

Πηγή κεντρικής φώτο - κειμένου

Πηγή φωτογραφίας

Loader