Mπορείς να δεις τη Συρία και τον Λίβανο από την Κύπρο;

Mπορείς να δεις τη Συρία και τον Λίβανο από την Κύπρο;

Φωτογραφίες με τις ακτογραμμές της Συρίας, της Τουρκίας και του Λιβάνου όπως φαίνονται μια καθαρή μέρα από το νησί της Κύπρου (σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των ατόμων που τις δημοσίευσαν)

Η πρόσφατη, αδιανόητη και εξωφρενική φονική έκρηξη στη Βηρυτό ταρακούνησε κυριολεκτικά την Κύπρο και με τον πιο θλιβερό τρόπο, ήρθε και μας θύμισε για ακόμη μία φορά, αυτό που μια σεβαστή μερίδα των συμπολιτών μας ενδεχομένως ακούσια και ασυνείδητα ωστόσο κατάφωρα και διαχρονικά αγνοεί: Τη γεωγραφική μας εγγύτητα στις ταραχώδεις χώρες της Μέσης Ανατολής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για εμάς και τη δική μας χώρα μας σε πολιτικό όσο και σε πολιτισμικό επίπεδο.

Σκέφτηκα, λοιπόν, να κάνω google search κάτι αρκετά απλό, που δεν έχω παρατηρήσει όμως να συζητιέται συχνά: Μπορείς να δεις με γυμνό μάτι την ακτογραμμή της Συρίας και του Λιβάνου από την Κύπρο;

H ιντερνετική αναζήτηση με οδήγησε σε δύο αξιοσημείωτα threads, όπου μερικοί χρήστες έχουν δημοσιεύσει συναρπαστικές φωτογραφίες, οι οποίες, σύμφωνα τουλάχιστον με τους δικούς τους ισχυρισμούς, απαθανατίζουν τις ακτές της Συρίας, της Τουρκίας και του Λιβάνου, όπως αυτές μπορούν να φανούν μία καθαρή μέρα από την Κύπρο. 

Στο πρώτο thread, η δημόσια συζήτηση κινείται αρχικά υπό τη μορφή ερωτημάτων και μαθηματικών υπολογισμών, που βασίζονται στην ακριβή απόσταση σε χιλιόμετρα μεταξύ των υπό εξέταση γειτονικών χωρών καθώς και στο υψόμετρο των παράκτιων βουνών ή λόφων, όπου ενδέχεται, αν μεταβεί κανείς, να μπορέσει να αντικρίσει την ακτή απέναντι.

Κι ενώ οι πρώτες αντιδράσεις, ιδίως σε ό,τι αφορά στην προοπτική θέασης της ακτογραμμής του Λιβάνου από την Κύπρο, είναι αποθαρρυντικές, κάπου στο μέσο της συζήτησης ξεπετάγεται ένας χρήστης που ισχυρίζεται πως έχει κατορθώσει να φωτογραφίσει τα βουνά της Συρίας από το ανατολικότερο άκρο της χερσονήσου της Καρπασίας, το οποίο να σημειωθεί πως απέχει από τη γειτονική χώρα περίπου 80 με 100 χιλιόμετρα.

Η φωτογραφία λοιπόν που δημοσίευσε και που, σύμφωνα με τον ισχυρισμό του, δείχνει τα ψηλά βουνά στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας, όπως αυτά μπορούν να φανούν από την Καρπασία, την ώρα της ανατολής του ήλιου, είναι αυτή:

fafafaf
Η Συρία από την Κύπρο;

Πέντε… χρόνια μετά, ένας άλλος χρήστης, εμφανίζεται στο ίδιο thread και ισχυρίζεται πως έχει κατορθώσει να φωτογραφίσει από το κάστρο της Καντάρας την ακτογραμμή της Συρίας, του Λιβάνου και της Τουρκίας ταυτόχρονα!

«Ναι, μπορείς να δεις τον Λίβανο από την Κύπρο αλλά αυτό μπορεί να σου συμβεί once in a lifetime», γράφει χαρακτηριστικά ο δεύτερος χρήστης «κι αυτό αν φανείς πολύ τυχερός». Έβγαλα αυτές τις φωτογραφίες, σημειώνει, από το κάστρο της Καντάρας, «πολύ νωρίς ένα πολύ παγωμένο πρωί». Ήταν απίστευτο, γράφει, «ακούμπησα την κάμερα του κινητού μου στα κιάλια που είχα μαζί μου και κατάφερα να φωτογραφίσω τα βουνά του Ταύρου στην Τουρκία και ολόκληρη την ακτογραμμή της Συρίας και του Λιβάνου, μέχρι σχεδόν τις ακτές του Ισραήλ!».

Oι φωτογραφίες που δημοσίευσε ο δεύτερος χρήστης είναι αυτές:

jjljljkljljkljkl

fafafafafafa

Στο δεύτερο thread που κοντοστάθηκα, τα πράγματα δείχνουν να είναι πιο πιστευτά και οικεία από το πρώτο, αφού αφορούν στη θέαση της ακτογραμμής της Τουρκίας από την Κύπρο και της Κύπρου από την Τουρκία αντίστοιχα.

Σύμφωνα πάντοτε με τους ισχυρισμούς των χρηστών που δημοσίευσαν τις φωτογραφίες, στις δύο πρώτες βλέπουμε την ακτογραμμή της Κύπρου και συγκεκριμένα την οροσειρά του Πενταδαχτύλου όπως αυτή φαίνεται από τη Μερσίνα της Τουρκίας και στις επόμενες βλέπουμε την οροσειρά του Ταύρου, όπως αυτή φαίνεται από τη βόρεια ακτογραμμή της Κύπρου:

φαφαφαφα
Η οροσειρά του Πενταδαχτύλου από τη Μερσίνα της Τουρκίας
φαφαφα
Η Κύπρος από τη Μερσίνα
φαφαφαφα
Τουρκία από Κύπρο
φαφαφαφ
Τα βουνά της Τουρκίας από την Κύπρο

*Σε περίπτωση που έχετε αντίστοιχες φωτογραφίες, θα το εκτιμούσαμε να μας τις στείλετε για δημοσίευση στο [email protected]

Loader