Ναζί κανείς ή μη ναζί; Οι καλύτερες ταινίες για τον νεοναζισμό που ΠΡΕΠΕΙ να δεις

Ναζί κανείς ή μη ναζί; Οι καλύτερες ταινίες για τον νεοναζισμό που ΠΡΕΠΕΙ να δεις

Για να μην έχεις πια καμία δικαιολογία

Τώρα που η Χρυσή Αυγή κλείστηκε επιτέλους στο χρονοντούλαπο της ιστορίας (ελπίζουμε και στη φυλακή) ευκαιρία να θυμηθούμε μερικές δυνατές ταινίες γύρω από αληθινό πρόσωπο του νεοναζισμού. Ο φασισμός σου προσφέρει την εύκολη λύση (“πάντα φταίνε οι άλλοι”) όμως έτσι και τον ασπαστείς το τίμημα που πληρώνεις είναι πολύ μεγαλύτερο - όπως έμαθαν με τον χειρότερο τρόπο οι ήρωες των ταινιών που φιγουράρουν στην ακόλουθη λίστα.

Made in Britain (1982)

Ένας νεαρός Tim Roth δίνει την ερμηνεία της ζωής του ως ο οργισμένος έφηβος νεο-ναζί που έχει χτυπήσει τατουάζ σβάστικα στο κούτελο και επιδίδεται σε πράξεις ρατσιστικής βίας. Παρά τις ακραίες απόψεις και την επιθετικότητα του ήρωα, το φιλμ αφορά εξίσου την αποξένωση των νέων της κατεστραμμένης από τον θατσερισμό εργατικής τάξης όσο και την ταυτόχρονη άνοδο της βρετανικής ακροδεξιάς την ίδια περίοδο. Γυρισμένο για την τηλεόραση όμως κατέληξε στις αίθουσες καθώς το περιεχόμενο κρίθηκε πολύ έντονο για τη μικρή οθόνη. 

Romper Stomper (1992)

Ένας παντελώς άγνωστος τότε Russell Crowe παγώνει το αίμα ως ο χαρισματικός, εκφοβιστικός και υπέρμετρα βίαιος αρχηγός μιας νεοναζιστικής συμμορίας της Μελβούρνης, σ’ αυτό το αφόρητα ωμό και ενοχλητικό φιλμ που κάνει το American History X να μοιάζει με παραγωγή της Disney! Μια ρεαλιστική και διεισδυτική ματιά στη φιλοσοφία του τυφλού μίσους για οτιδήποτε διαφορετικό (ο αρχηγός απορρίπτει μέχρι και τη φιλενάδα του επειδή είναι επιληπτική άρα όχι τέλεια) δοσμένη με σκηνές απροκάλυπτης βίας, φόνων και άγριου σεξ για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Και πετυχαίνει. 

The Infiltrator (1995) 

'' ''

Εβραίος ρεπόρτερ μεταβαίνει στη Γερμανία και διεισδύει σε νεοναζιστική οργάνωση και έρχεται αντιμέτωπος με την προκατάληψη, τη βία και τον παραλογισμό των σύγχρονων δήθεν Άριων σε όλο τους το ρατσιστικό μεγαλείο. Αυτή τη τηλεταινία του ΗΒΟ προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις λόγω θέματος (προέρχεται από το βιβλίο όπου ο ρεπόρτερ κατέγραψε τις εμπειρίες του) αλλά και για τις σκληρές σκηνές βίας που περιέχει, αλλά όταν έχεις να κάνεις με δολοφονικά ρεμάλια δεν περιμένεις να δεις το Lion King, σωστά;

Apt Pupil (1998)

Σύμφωνα με αυτό το ανατριχιαστικό δράμα του Bryan Singer (από το ομώνυμο διήγημα του Stephen King) ο σπόρος του φασισμού υπάρχει μέσα σε όλους μας και περιμένει τις κατάλληλες συνθήκες για να φυτρώσει (ή να μαραζώσει).. Μαθητής λυκείου (ο πρόωρα  χαμένος Brad Renfro) ανακαλύπτει ότι ο ηλικιωμένος γείτονάς του (ο πάντα έξοχος Ian McKellen) είναι πρώην ναζί και κρύβεται με ψεύτικη ταυτότητα. Δεν τον καταδίδει αλλά, με πρόσχημα μια σχολική εργασία, τον εκβιάζει για να του διηγηθεί τι συνέβη στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. “Όταν κοιτάς πολλή ώρα μέσα στην άβυσσο, κοιτάει και η άβυσσος μέσα σου” έγραψε ο Νίτσε και αυτό ακριβώς συμβαίνει στον νεαρό ήρωα του θεοσκότεινου αυτού φιλμ. 

American History X (1998)

Η διασημότερη ταινία της λίστας είναι για κάποιο λόγο ιδιαίτερα δημοφιλής ανάμεσα στις οργανώσεις των νεοναζί, άλλη μία τρανή απόδειξη για το IQ-ραδικιού των περισσοτέρων από δαύτων! Ο Edward Norton λαμβάνει μία υποψηφιότητα για Όσκαρ (μαζί και τον τίτλο του καλύτερου ηθοποιού της γενιάς του) για την τρομακτικά πειστική ερμηνεία του ως νεοναζί, που μόλις αποφυλακίστηκε για το φόνο δύο μαύρων, προσπαθεί να πείσει το μικρότερο αδελφό του (που τον έχει ως ίνδαλμα) για το αδιέξοδο της ρατσιστικής φιλοσοφίας του μίσους. Ωμή, αληθινή, πραγματική γροθιά στο στομάχι του κάθε απαθή νοικοκυραίου. Σας προκαλώ να μην τραβήξετε το βλέμμα σας από τη -διαβόητη- σκηνή στο κράσπεδο... 

The Believer (2001)

Ίσως η πιο πανούργα ταινία της λίστας, αυτό το σοκαριστικό δράμα έβαλε για τα καλά τον Ryan Gosling στον χολιγουντιανό χάρτη. Ο Danny είναι ένας πρώην μαθητής Εβραϊκής σχολής που παρατάει τις σπουδές του και αποφασίζει να σκοτώσει όσο το δυνατόν περισσότερους Εβραίους μαζί με μια ομάδα ανθρώπων με τα ίδια πιστεύω. Φορά με καμάρι ένα T-Shirt με μια σβάστικα και σήματα των SS. Τι είναι όμως αυτό που κάνει έναν Εβραίο έφηβο να στρέφεται ενάντια των ομοεθνών του; Κι όμως, βασίστηκε στην αληθινή ιστορία ενός μέλους της Κου Κλουξ Κλαν των 60s που αποκαλύφθηκε ότι ήταν Εβραίος! 

This Is England (2006)

Στην καταπιεσμένη από την θατσερική μπότα εργατική Αγγλία του 1983 οι δύο βασικές κατηγορίες επαναστατημένων νέων ήταν οι New Romantics και οι skinheads. Ο 12χρονος Σον περιφέρεται μόνος στις απαρχές ενός ακόμα ανιαρού καλοκαιριού, μέχρι που γνωρίζει μια παρέα skinheads και η ζωή του αποκτά νόημα: πάρτι, κορίτσια, Doc Martin μπότες κι ο εκάστοτε βανδαλισμός. Κι όλα δείχνουν ονειρεμένα μέχρι την έλευση του Combo, ενός οργισμένου και υπερβίαιου μιγά το ρατσιστικό μένος του οποίου τροφοδοτείται από το μίσος του για τον (μαύρο) πατέρα του που τον εγκατέλειψε. Και τότε ο Σον από κει που απλά ήθελε να ανήκει κάπου, έρχεται αντιμέτωπος με το αληθινό -φρικτό- πρόσωπο του φασισμού. 

Die Welle (2008)

Το πείραμα ενός δημοκρατικού καθηγητή Λυκείου στη σημερινή Γερμανία να διδάξει στους μαθητές του έμπρακτα το πόσο εύκολα μπορεί να επιβληθεί ένα φασιστικό καθεστώς εάν βρει ευήκοα ώτα, βγαίνει εκτός ελέγχου με τραγικά αποτελέσματα για όλους. Αν οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής έβλεπαν ταινίες σαν κι αυτή, αντί τους “300” και τα άπαντα του Chuck Norris, ίσως και να μην φτάναμε εκεί που φτάσαμε - νοουμένου βέβαια ότι θα την καταλάβαιναν! (βλ. και American History X πιο πάνω). Λίγες ταινίες αποτυπώνουν τόσο εύστοχα τον ύπουλο τρόπο που τρυπώνει ο φασισμός κάτω απ’ το πετσί μας - ειδικά όταν υπάρχει και η προδιάθεση, και το “Κύμα” (από ένα πραγματικό πείραμα που διεξήχθη στις ΗΠΑ των 60s) μάς το τρίβει στη μούρη δείχνοντας ότι ο μεγαλύτερος εχθρός μπορεί να γίνει ο ίδιος μας ο εαυτός. 

Brotherhood / Broderskab (2009)

Το American History X συναντά το Brokeback Mountain σ’ αυτό το καλογυρισμένο δραματικό θρίλερ από τη Δανία όπου δύο νέοι που στρατολογούνται από νεοναζιστική οργάνωση, ερωτεύονται κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης. Σκοτεινό και στιλιζαρισμένο, το φιλμ παράγει αρκετό σασπένς από το γεγονός ότι γνωρίζουμε πολύ καλά τι θα συμβεί στα κοπέλια έτσι και τα υπόλοιπα φασισταριά μάθουν ότι το γυαλίζουν το πόμολο. 

Combat Girls / Kriegerin (2011)

Οι γυναίκες δεν αποτελούν συνήθως στελέχη πρώτης γραμμής των νεοναζιστικών οργανώσεων αλλά λειτουργούν μάλλον βοηθητικά γι’ αυτό και στις περισσότερες ταινίες του είδους οι κεντρικοί ήρωες είναι άντρες. Σε ένα ευπρόσδεκτο twist, το γερμανικό αυτό δράμα έχει ως ηρωίδες δύο κοπέλες από διαφορετικές καταβολές που μπλέκονται με το ναζιστικό κίνημα για τους δικούς της λόγους η καθεμία: Η 20χρονη Marisa, σκληροπυρηνική οπαδός και λάτρης της σβάστικας από τη μία κι από την άλλη η 14χρονη κακομαθημένη, άριστη μαθήτρια Svenja που μπλέκει εξαιτίας του skinhead φίλου της. Οι δυο τους θα γίνουν καλές φίλες όμως η σχέση τους θα δοκιμαστεί όταν η Marisa αποφασίσει να εγκαταλείψει την οργάνωση. 

 
Loader