Ο Βαγγέλης Γέττος μάς μιλά για την Αναστασία τον Hugo και τον Χάρη

Ο Βαγγέλης Γέττος μάς μιλά για την Αναστασία τον Hugo και τον Χάρη

O Βαγγέλης Γέττος, η Αναστασία Δημητριάδου και ο Hugo Enrique Olivos παρουσιάζουν ένα παράξενο αλλά καθ’όλα ελκυστικό πρότζεκτ καλλιτεχνικό/μουσικό σε Λευκωσία και Λεμεσό. Ένα πρότζεκτ που μόνο το ενδιαφέρον μπορεί να κινήσει με τις μουσικές που συγκεράζει. Από φόλκ σε ροκ, από μέταλ σε φανκ κι από φλαμέγκο σε στόνερ, με κρητικά λαούτα, φωνητικά, ντράμς, αυλούς και μπιτς, θα υπερβούν όλα τα συνηθισμένα που έχετε ακούσει ως τώρα.

Με αυτή την αφορμή o Βαγγέλη Γέττος μίλησε στο Limassol Today για τους καλλιτεχνικούς συνοδοιπόρους του στο μουσικό αυτό γοητευτικό κάλεσμα αλλά και για τον ίδιο. Μας μιλά επίσης για τον εξαιρετικό φωτογράφο της αφίσας Χάρη Παναγιώτου.

djdj

Τι σημαίνει ‘’Ιδαίον’’;

Το ‘’Ιδαίον Άντρον’’ είναι η σπηλιά στις κορυφές του Ψηλορείτη, όπου κατά την μυθολογία γεννήθηκε ο Δίας. Έχοντας κάνει την Κρήτη δεύτερη πατρίδα μου, επισκέπτομαι συχνά αυτόν τον μαγικό, μυστηριώδη χώρο. Είναι κάτι σαν προσκύνημα χωρίς αυτό να ενέχει κάτι το μεταφυσικό, στιγμή αναστοχασμού. Λέγεται, μάλιστα, ότι το ‘’Ιδαίον’’ είναι η σπηλιά που είχε στο μυαλό του ο Πλάτωνας όταν έγραψε τον ‘’Μύθο του Σπηλαίου’’ όπου αλυσοδεμένοι άνθρωποι βλέπουν σκιές των πραγμάτων θεωρώντας ότι οι σκιές είναι η αλήθεια. Λοιπόν, δημιουργικά, ο χώρος αυτός είναι ένα πεδίο που προσκαλεί τον κάθε καλλιτέχνη αλλά και τον κάθε άνθρωπο να εκφράσει την δική του αλήθεια.

Πως προέκυψε αυτή η συνάντηση των τριών;

Με τον Hugo γνωριστήκαμε ως ασυνεπής μαθητής (εγώ) και υπομονετικός δάσκαλος drums. Γρήγορα ανακαλύψαμε κοινές μουσικές ανησυχίες παρά το γεγονός ότι ο Hugo προέρχεται από τον χώρο του metal κι εγώ των πιο ακουστικών, μεσογειακών ακουσμάτων και παιξιμάτων. Του παρουσίασα τις αρχικές μου συνθέσεις, ξεκινήσαμε πρόβες και σε 1 μήνα πραγματοποιήσαμε τα πρώτα μας lives στο Artos House, στη Λευκωσία. Αμέσως συνειδητοποιήσαμε ότι κάτι δομικό έλειπε. Ένας/μία τρίτος/η μουσικός που θα εξόρυσσε μαζί μας αυτό το ελλείπον στοιχείο. Είχα δει την Αναστασία Δημητριάδου σε κάποια solo και session lives της. Η λέξη ‘’ενθουσιασμός’’ είναι πενιχρή μπροστά στην εντύπωση που αποκόμισα από το πολυεπίπεδο και ρηξικέλευθο μουσικό της ταμπεραμέντο. Την προσκαλέσαμε, δέχθηκε με πολλή χαρά και δοτικότητα, και έτσι το group πήρε την τελική του μορφή.

Θα είναι μια σύμπραξη που θα έχει καλλιτεχνική συνέχεια;

Έχουμε στη φαρέτρα μας ένα υλικό 11-12 κομματιών – αυτά που θα παρουσιάσουμε σε Λευκωσία και Λεμεσό – τα οποία θέλουμε σύντομα να γίνουν ο πρώτος μας δίσκος. Επίσης έχουμε σκοπό να παίξουμε στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Κρήτης απ’ όπου και οι απαρχές του δημιουργικού μας σκεπτικού.

Γιατί επιλέξατε αυτά τα είδη μουσικής;

Νιώθω ότι τα είδη της μουσικής μάς επέλεξαν και όχι εμείς αυτά. Αυτό που λέω δεν είναι κάποιο εξυπνακίστικο σόφισμα. Εννοώ ότι ο /η μουσικός που παίζει, ψάχνεται, αναζητά συμπράξεις, πειραματίζεται, αργά ή γρήγορα συνειδητοποιεί ότι η μουσική δεν γνωρίζει εσωτερικά σύνορα. Σε πιο πρακτικό επίπεδο, η λούπα της κρητικής μουσικής ταιριάζει γάντι στις stoner γραμμές. Από την άλλη μεριά, ο πλατύς ορίζοντας των ριζίτικων, όταν συναντά το fusion, νιώθεις ότι συμβαίνει ό,τι και με τις αρμονικές προσμείξεις των χρωμάτων.

Παντρεύεται το κρητικό λαούτο, η φόλκ, το φανκ, το φλαμέγκο και το μέταλ;

Έτσι νομίζουμε. Αλλά το κοινό είναι αυτό που θα βγάλει την τελική ετυμηγορία.

Τι είναι ο Βαγγέλης Γέττος καλλιτεχνικά;

Ένας άνθρωπος που βαριέται τα τετριμμένα της τέχνης και τους φοβικούς καλλιτέχνες. Γι’ αυτό και έχει ενθουσιαστεί με τους δύο υπέροχους ανθρώπους που βρέθηκαν στο δρόμο του και αυτός στον δικό τους.

Τι είναι η Αναστασία;

Ένα νεφέλωμα από αυτά που δεν χορταίνεις να παρακολουθείς ένα παγωμένο βράδυ, στην κορυφή ενός βουνού. Όταν μία καλλιτέχνιδα στα 25 της φτάνει να σε κάνει να ξεχνάς το γύρω κρύο και να ζεσταίνεσαι από την ρώμη και την αγωνία της έκφρασής της, τότε αυτή είναι ήδη μια μεγάλη καλλιτέχνιδα.

Τι είναι ο Hugo Enrique Olivos;

Αν και δεν του το έχω πει ποτέ από κοντά, είναι μια παρουσία που με πάει πίσω, πολλούς αιώνες. Τα αζτέκικα χαρακτηριστικά του, η λατινική του ευγένεια και η δίψα του να γνωρίσει τον πολιτισμό που τον υποδέχθηκε είναι κάποια από τα στοιχεία που με εμπνέουν. Η μορφή που έχουν πάρει τα κομμάτια μας οφείλουν τα μάλα στον σπουδαίο drummer μας.

Πως θα γίνει το storytelling; Και πως προσδοκάτε να επικοινωνήσετε με το κοινό;

Όλα τα κομμάτια έχουν από πίσω τους ιστορίες που ποικίλουν από ασήμαντα καθημερινά περιστατικά μέχρι ιστορικής σημασίας γεγονότα. Διακτινιζόμαστε από τον Ισπανικό Εμφύλιο στις αμμουδιές της Αμμοχώστου και από εκεί στον Αχέροντα και στον μεγάλο αγώνα της Μάγδας Φύσσα. Τα υπόλοιπα, επί σκηνής!

Λεμεσός: Καφενείο «Καφενείο Σουβενίρ» και Λευκωσία «Αίθουσα Μελίνα Μερκούρη». Μπορούν αυτοί οι χώροι να αναδείξουν ένα τέτοιο πρότζεκτ;

Είναι διαφορετικοί αλλά μάς προκαλούν την επιθυμία να παίξουμε σε αυτούς. Νομίζω ότι αυτό αρκεί όταν θες να παίξεις μουσική. Αν νιώθεις εσύ καλά και εμπεδώσεις την επικοινωνία που θες με το κοινό, τότε και το κοινό δεν έχει λόγο να νιώθει διαφορετικά.

Πότε;

Στη Λεμεσό στις 23/10 το παρθενικό live του project ως τρίο πια και στη Λευκωσία στις 25, 26, 27/10.

Γιατί να έρθει κανείς;

Θα ήταν υπερφίαλο να υποσχεθούμε κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Αυτό που μπορώ να μοιραστώ είναι γιατί περιμένω κάθε μας πρόβα και live με τόση αγωνία: γιατί νιώθω ότι αυτό που κάνουμε έρχεται από πολύ μακριά και πάει ακόμα μακρύτερα. Γιατί είμαι σίγουρος πως ό,τι κάνουμε, το κάνουμε με σκοπό να το μοιραστούμε με απλότητα. Γιατί ένα νέο ιδίωμα γεννιέται.

Εξαιρετική αφίσα. Πόσο κοντά σε αυτό που θα δούμε/ακούσουμε;

Ευχαριστώ εκ μέρους του φίλου φωτογράφου Χάρη Παναγιώτου που είχε την ιδέα της βασικής φωτογραφίας. Είναι μαγικό να θεωρείς ότι έχεις το οπτικό concept ξεκάθαρο στο μυαλό σου και ο συνεργάτης σου να βλέπει ακόμα πιο βαθιά και να παρεμβαίνει δημιουργικά. Η Αναστασία στο κέντρο ανάβει μια νέα φωτιά. Ο Hugo προσφέρει στο εγχείρημα σιγουριά και δυναμισμό. Χωρίς να το έχουμε προσχεδιάσει, αυτό βγήκε στην φωτογράφιση χάρη στον Χάρη.

Αν ρωτήσω το προσωπικό στυλ του κάθε ενός, ή θα έπρεπε να μπουν ένα ή δύο επίθετα, πως θα το καθόριζε ο/η καθένας/μία για τον εαυτό του και τι θα έλεγαν οι άλλοι δύο για εκείνον/η;

Επίτρεψέ μου να απαντήσω αψηφώντας κάπως το αίτημά σου… Είμαστε ένα σύνολο με ένα όραμα για αυτό που κάνει. Τα χαρακτηριστικά του καθενός ρευστοποιούνται χωρίς να εξαϋλώνονται μέσα στην κοινή μας πορεία που ανοίγουμε περπατώντας!

gsgsg

 

 

Loader