Ο γιατρός ΔΕΝ κάνει εκτρώσεις

Ο γιατρός ΔΕΝ κάνει εκτρώσεις

A true story

Ένα περιστατικό στο οποίο έγινα μάρτυρας, σε ιατρείο πολύ γνωστού γυναικολόγου στην Κύπρο

Φωτογραφία αρχείου από Pixabay

Μετά τον σάλο που έφερε η ανεκδιήγητη καμπάνια κατα των εκτρώσεων στους σταθμούς του αθηναϊκού μετρό, χθες μια γιατρός στα Πατήσια αρνήθηκε σε ασθενή έκτρωση, επικαλούμενη λόγους συνείδησης. Μάλιστα, η ασθενής βρέθηκε να ακούει τα επικριτικά σχόλια της γιατρού και της νοσηλεύτριας οι οποίες της είπαν μεταξύ άλλων να «ακούσει την καρδιά του μωρού».  2020, τοποθεσία ΟΧΙ Αλαμπάμα Ηνωμένων Πολιτειών αλλά Ελλάδα. 

Θυμάμαι αληθινό περιστατικό στο οποίο έγινα μάρτυρας στην Κύπρο, περιμένοντας στην αίθουσα αναμονής γραφείου, πολύ γνωστού γυναικολόγου. Έχετε προσέξει ειρήσθω εν παρόδω ότι το status των γυναικολόγων στην Κύπρο είναι ανάλογο με τις τάσεις της μόδας, ήτοι τη μια σεζόν rock star, την επόμενη ούτε να τον φτύσεις γιατί πέρασε η μόδα του; Αναμένοντας λοιπόν να με δει ο so-cool γυναικολόγος και σκοτώνοντας την ώρα μου διαβάζοντας τα περιοδικά που διαβάζει ο κόσμος στα κομμωτήρια και στα ιατρεία, αντιλαμβάνομαι ότι η ρεσεψιονίστ/ραντεβουκλείστρα/γραμματέας του γιατρού έχει ανεβάσει τον τόνο της φωνής της σ' ένα τηλεφώνημα που της έχει προκαλέσει αναστάτωση. Σταματάω να διαβάζω λεπτομέρειες για την πανευτυχή ζωή της Σίσσυς Χρηστίδου μετα του συζύγου της που μοιάζει με 15χρονο του οποίου η ανάπτυξη σταμάτησε πρόωρα (edited update: χώρισαν τελικά τον Απρίλιο του 2019) και στρέφω την προσοχή μου προς την αχώνευτη ρεσεψιονιστ/ραντεβουκλείστρα/γενικό παράγοντα του ιατρείου.

Σε αυστηρό, απαξιωτικό τόνο που δεν επιδέχεται καμίας αμφισβήτησης την ακούω να ωρύεται ξανά και ξανά: «Ο γιατρός ΔΕΝ αναλαμβάνει εκτρώσεις σας λέω, να πάτε κάπου άλλου!» 

Από τα συμφραζόμενα και το πηγαδάκι γύρω από τη ρεσεψιονίστ, αντιλαμβάνομαι τα εξής: 

1. στην άλλη άκρη της γραμμής είναι μια μητέρα της οποίας η έφηβη κόρη είναι έγκυος και τηλεφωνεί εκ μέρους της ώστε να κλείσουν μαζί ένα ραντεβού για έκτρωση

2. η ρεσεψιονίστ είναι έξαλλη γι’ αυτό.   

Κομίζοντας τα χριστιανικά της ιδεώδη, εξευτέλιζε μια μητέρα, που το μόνο πράγμα που προσπάθησε να κάνει, ήταν να διασφαλίσει με το καθ’ όλα νομικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της, το παρόν και το μέλλον της κόρης της

Οι υπόλοιπες βοηθοί/γραμματείς γύρω, γύρω έχουν στήσει αυτί και κουνάνε το κεφάλι τους αποδοκιμαστικα στο στυλ «αν είναι δυνατόν». Η ρεσεψιονίστ παίρνει θάρρος από τα mean girls και συνεχίζει απτόητη να επαναλαμβάνει εμφατικά το κομμάτι της: «όχι σας λέω, ο γιατρός ΔΕΝ κάνει εκτρώσεις». Κάθε φορά που το ψέλιζε, ψήλωνε 10 πόντους για την ηθική της ανωτερότητα. Κομίζοντας τα χριστιανικά της ιδεώδη, εξευτέλιζε μια μητέρα, που το μόνο πράγμα που προσπάθησε να κάνει, ήταν να διασφαλίσει με το καθ’ όλα νομικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της, το παρόν και το μέλλον της κόρης της.  

Δεν έχω πια καμία ανοχή για όλους όσοι επιμένουν να πιστεύουν ότι μπορούν να διαφεντεύουν το τι κάνει η κάθε γυναίκα με το δικό της σώμα. Μένω αποσβολωμένη να παρακολουθώ τη ρεσεψιονιστ να κλείνει το τηλέφωνο στα μούτρα της άγνωστης μητέρας,  και να συνεχίζει χαρωπά την εργασία της (φροντίζοντας πρώτα ν’ ακουστεί και δυνατά ένα ωραιότατο ‘κύριε ελέησον’ συνοδευόμενο με cool eye-roll). 

Σκέφτομαι πόσο υπερβολικά cool είναι όλοι σ’ αυτό το ιατρείο. Ο rock star γυναικολόγος που προτιμάει να τα οικονομάει με γέννες - ιδανικά καισαρικές, η ρεσεψιονίστ και το παρεάκι των καλών θεούσων, και φυσικά, το μίνι-εικονοστάσι σε μια γωνιά του ιατρείου, για να μας θυμίζει που βρισκόμαστε. Έφυγα οργισμένη και δεν ξαναπάτησα ποτέ, χωρίς να θυμάμαι και πολλά πολλά για το τι ακριβώς τους είπα. Έμειναν σαστισμένες να με κοιτάνε.  

Κλείνοντας την πόρτα πίσω μου, θαρρώ πως με ακολούθησε άλλο ένα «κύριε ελέησον». 

Loader