Ο Τάκης παράτησε τη νύχτα και σώζει αδέσποτα

Ο Τάκης παράτησε τη νύχτα και σώζει αδέσποτα

Μια πράξη αξιοθαύμαστη

Την ίδια στιγμή που η Κρήτη σχολιάζεται συχνά για την κακή αντιμετώπιση των ζώων, τους τεράστιους αριθμούς αδέσποτων αλλά και την βάναυση κακοποίηση που τυγχάνουν πολλά από αυτά, ένας άνδρας έρχεται να αντισταθμίσει όσο μπορεί με τις πράξεις του, την όλη κατάσταση. 

Ο Τάκης Προεστάκης, ο οποίος διατηρούσε νυκτερινό κέντρο βγάζοντας αρκετά χρήματα, αποφάσισε συνειδητά να εγκαταλείψει τα πάντα και να δημιουργήσει έναν χώρο περίθαλψης και φιλοξενίας ζώων, που σε αντίθετη περίπτωση δεν θα είχαν καμιά ελπίδα επιβίωσης. Έφτιαξε λοιπόν ένα καταφύγιο στην Ιεράπετρα της Κρήτης.

Το Takis Shelter -όπως απλά, κατανοητά και χωρίς περιττές ωραιοποιήσεις- το ονόμασε, το οποίο σε αρχικό στάδιο φιλοξενούσε 50 περίπου σκύλους, κατέληξε σήμερα να παρέχει στέγη και φροντίδα σε 350 περίπου ζώα, ανάμεσα στα οποία σκύλοι, γάτες αλλά και κατσίκες και πρόβατα.

Ζώα παρατημένα σε άθλια κατάσταση, σε σκουπιδότοπους, αποστεωμένα, εξαντλημένα, ένα βήμα πριν από το θάνατο, με σπασμένα πόδια, κακοποιημένα σωματικά και ψυχικά. Ζώα που με τη βοήθεια του Τάκη, ξανασηκώνονται, ξαναπερπατούν, τρέχουν και πάλι, παίζουν, χαίρονται. Έχουν μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή, μια πολύ καλύτερη όμως από εκείνη που είχαν την ατυχία να γνωρίσουν στο παρελθόν. 

43443

Όπως ο ίδιος αναφέρει χαρακτηριστικά σε παλαιότερη συνέντευξή του: «Μία μέρα βρήκα ένα ταλαιπωρημένο, κοκκαλιάρικο σκυλί με σπασμένο πόδι στη χωματερή και ξαφνικά βρέθηκα να πηγαίνω εκεί κάθε μέρα για να το ταΐζω και να το φροντίζω. Κάποια στιγμή από το ένα σκυλί στην χωματερή, έγιναν εβδομήντα και δεν μπορούσε να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση»

Ο Τάκης διέθετε 185 χιλιάρικα, τα οποία προήλθαν από το κλαμπ που έκλεισε. Τα έβαλε όλα στο άνοιγμα του καταφυγίου. Αγόρασε ένα χωράφι 33,000 τετραγωνικών μέτρων, λίγο παραπέρα από την χωματερή. 

Τα καθημερινά έξοδα ωστόσο, ήταν και παραμένουν τεράστια, με αποτέλεσμα τα χρέη να αρχίσουν να συσσωρεύονται με τον καιρό. Όλες οι οικονομίες του εξανεμίστηκαν και αυτό σίγουρα του προκαλούσε μεγάλο άγχος, αφού ούτε το έργο που ξεκίνησε θα ήθελε να παρατήσει, αλλά ούτε και πώς να το συνεχίσει δεν γνώριζε, με τα τότε υφιστάμενα δεδομένα. 

33458

Είχε φτάσει σε σημείο να χρωστάει πολλά λεφτά και να τον κυνηγούν οι τοκογλύφοι όπως δήλωσε στο παρελθόν. Κοιμόταν σε ένα μικρό κοντέινερ στο καταφύγιο, μέσα στη ζέστη, στους 40 βαθμούς. «Οι δικοί μου άνθρωποι ήθελαν να με στείλουν σε ψυχολόγο, μου έλεγαν "τι είναι αυτά που κάνεις"», λέει.  

Σιγά σιγά όμως ο κόσμος ανά το παγκόσμιο, έμαθε για τη δράση του συγκεκριμένου καταφυγίου και την «αγκάλιασε». ΜΜΕ, από διάφορα μέρη του πλανήτη ενδιαφέρθηκαν και το παρουσίασαν. Το δημοφιλές site για ζώα, «The Dodo», δημιούργησε ένα μικρό βίντεο-αφιέρωμα, το οποίο έχει ξεπεράσει μέχρι σήμερα τα 133 εκατομμύρια views, αποτελώντας πλέον ένα από τα πιο viral βίντεό του. 

Δες το βίντεο εδώ

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2014 μέχρι και σήμερα, το Takis Shelter έχει καταφέρει να βρει σπίτια σε 200 περίπου ζώα. Υιοθετήθηκαν από οικογένειες που τα αγαπάνε όπως τους αξίζει και τους το δείχνουν έμπρακτα. Αυτό από μόνο του, δείχνει το πόσο σημαντικό είναι να υπάρχουν άνθρωποι, ενεργοί εθελοντές, όπως τον Τάκη Προεστάκη, που παρά την κούραση, σωματική και ψυχολογική, το καθημερινό τρέξιμο, το βάρος των ευθυνών, το τεράστιο οικονομικό κόστος, δεν σταματάνε να νοιάζονται και να βάζουν συχνά τον εαυτό τους σε δεύτερη μοίρα…στην προκειμένη, για το καλό των ζώων. Προσφέρουν από αγάπη, με αγάπη.

4545678990

Είναι όμως εξίσου σημαντικό και όλοι εμείς οι υπόλοιποι που δεν πράττουμε αναλόγως, τουλάχιστον να στηρίζουμε έμπρακτα το έργο αυτών των συνανθρώπων μας. Την ανάγκη αυτή αναγνώρισε και η Hellas Direct, η οποία ευαισθητοποιήθηκε ιδιαιτέρως από την συγκινητική ιστορία του Takis Shelter και ως εκ τούτου, αποφάσισε να ενισχύσει την προσφορά του, κάνοντας μια εισφορά στο πλαίσιο της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας των Ζώων. Μια εισφορά που αναλογεί σε εμβόλια για 40 κουτάβια, δέκα στειρώσεις ή 1.000 ημερήσια γεύματα. 

Η Hellas Direct, έδωσε το παράδειγμα που και εμείς θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε βάσει των δικών μας πάντοτε δυνατοτήτων. Προσφέροντας σε αυτό ή κάποιο άλλο καταφύγιο της επιλογής μας. 

Το σημαντικότερο όμως όλων είναι να θυμόμαστε ότι "Υιοθετούμε. Δεν αγοράζουμε"

Φωτογραφικό υλικό από την σελίδα του Takis Shelter non profit organisation στο Facebook

Loader