Οι απόψεις είναι σαν τις κωλοτρυπίδες, όλοι έχουν από μία

Οι απόψεις είναι σαν τις κωλοτρυπίδες, όλοι έχουν από μία

Αξίζει να καταγγέλλουμε τις ψευδείς ειδήσεις;

Γράφει ο Παναγιώτης Χρυσοστόμου 


Περιόδους σαν και αυτή που διανύουμε η διασπορά των ψευδών ειδήσεων (ή καλύτερα απόψεων), κυρίως μέσω των κοινωνικών δικτύων, φαίνεται να ανθεί. 

Πέραν από την "είδηση" για το θάνατο 12χρονου ο οποίος συνδέθηκε με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες "πληροφοριών" που δεν ισχύουν και σίγουρα δεν προσθέτουν κάτι, παρά ανησυχία και οργή, στο γενικότερο κλίμα που επικρατεί. 

Η Αστυνομία έχει ήδη λάβει μέτρα κατά της διασποράς και ερευνά περιστατικά τέτοιου τύπου μέσω του Γραφείου Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Καλό είναι ο κάθε κομπογιαννίτης που κρύβεται πίσω από ένα πληκτρολόγιο να καταγγέλλεται στην Αστυνομία αφού, σύμφωνα με τον Περί Ποινικού Κώδικα Νόμο, "ψευδείς ειδήσεις ή πληροφορίες που δύνανται να κλονίσουν τη δημόσια τάξη ή την εμπιστοσύνη του κοινού προς το κράτος ή τα όργανα του ή να προκαλέσουν φόβο ή ανησυχία στο κοινό ή να παραβλάψουν με οποιοδήποτε τρόπο την κοινή ειρήνη και ευταξία, είναι ένοχος πλημμελήματος". 

Παρόλο που υπάρχει δυσκολία στο να κλείσει ένας λογαριασμός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Αστυνομία είναι σε επικοινωνία με Facebook, Twitter και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ενημερώνει όταν παρατηρείται ψευδής δημοσίευση. 

Στο ερώτημα αν αξίζει ή πρέπει κάποιος να καταγγέλλει τέτοιου είδους περιστατικά, η αβίαστη απάντηση θα ήταν "ναι". 

Καταρχάς, υπάρχει η δυνατότητα report στα κοινωνικά δίκτυα κι έπειτα η δυνατότητα επικοινωνίας με το Ηλεκτρονικό Έγκλημα έτσι ώστε να μπορεί να πραγματοποιηθεί σχετική έρευνα. 

Σε μία εποχή όπου όλα "παίζουν", επιβεβαιώνεται το πάλαι ποτέ "Οι απόψεις είναι σαν τις κωλοτρυπίδες, όλοι έχουν από μία". Αν δικαιούνται ή όχι, αυτό θα το αποφασίσει ο Νόμος. 

Loader