Οι μικροί μάγειρες της Λευκωσίας

Οι μικροί μάγειρες της Λευκωσίας

«Τα παιδιά κοινωνικοποιούνται, αυξάνουν την αυτοπεποίθηση τους και αναπτύσουν διάφορες χρήσιμες δεξιότητες»

Η Χριστιάνα Κυθρεώτου, συντονίστρια της πετυχημένης πρωτοβουλίας και ομάδας «Οι Μικροί μάγειροι» μάς εξιστορεί πώς άρχισαν όλα, σε τι ηλικίες απευθύνονται τα «εργαστηριάκια», όπως τα αποκαλεί και ποια τα οφέλη για τα μικρά παιδιά

 Απόφοιτος ψυχολογίας και με μεταπτυχιακό στην ειδική εκπαίδευση η Χριστιάνα Κυθρεώτου κατόρθωσε να συνδυάσει την πανεπιστημιακή της κατάρτιση με την μεγάλη της αγάπη που είναι η μαγειρική και η ζαχαροπλαστική.

Ως συντονίστρια της αποδεδειγμένα πετυχημένης και πολυετούς ομάδας «Οι Μικροί μάγειροι» μάς εξιστορεί πώς άρχισαν όλα, σε ποιες ηλικίες παιδιών απευθύνονται τα εργαστήρια και ποια τα οφέλη για τα μικρά παιδιά.

Πώς και πότε προέκυψε η θαυμάσια αυτή ιδέα;

Η ιδέα της ομάδας μου «Οι Μικροί μάγειροι» είχε γεννηθεί πριν δέκα (10) χρόνια. Είχα ξεκινήσει τότε με μαθήματα μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής που γινόντουσαν στον σύνδεσμο ΔΕΠ-Υ Κύπρου, όπου συγκεκριμένα μέσω του προγράμματος απασχόλησης Kids club μικρά παιδιά είχαν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον. Ακολούθως συνεργάστηκα με μια λογοθεραπεύτρια όπου κι εκεί ανακάλυψα ότι ήθελα να δημιουργήσω μια ομάδα παιδιών μαγειρικής και κάπως έτσι δημιουργήθηκαν «Οι Μικροί μάγειροι». 

φαφαφ

Ασχολείστε σε επαγγελματικό ή ερασιτεχνικό επίπεδο με τη μαγειρική;

Έχω πτυχίο στη ψυχολογία και μεταπτυχιακό στην Ειδική εκπαίδευση ενώ είμαι και κάτοχος του Διπλώματος Ζαχαροπλαστική από την Εσπερινή Τεχνική Σχολή.

Για τα τελευταία 14 χρόνια εργάζομαι στον τομέα της ιδιωτικής εκπαίδευσης με παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες και αναπηρίες

Ταυτόχρονα, αν και έχω εργαστεί για κάποιο χρονικό διάστημα και στην κουζίνα γνωστών εστιατορίων εδώ στην Κύπρο, δεν θα μπορούσα να πω πως με τη μαγειρική ασχολούμαι επαγγελματικά. Η όλη εμπειρία μου όμως με έκανε γρήγορα να συνειδητοποιήσω ότι προτιμώ να μεταφέρω τις γνώσεις μου σε μικρά παιδιά παρά να δουλεύω επαγγελματικά στον χώρο.

Έχω επομένως συνδυάσει τις δυο μεγαλύτερες μου αγάπες, τη μαγειρική και να δουλεύω με παιδιά κι έτσι δημιούργησα την ομάδα "Οι μικροί μάγειροι" όπου εφαρμόζω τις γνώσεις που έχω συλλέξει μέσα από τα χρόνια εμπειρίας μου και με τις σωστές προσεγγίσεις και στρατηγικές προσπαθώ συνεχώς να δημιουργώ ένα ευχάριστο περιβάλλον στην κουζίνα, όπου τα παιδιά μπορούν να εμπλουτίσουν και να καλλιεργήσουν τον εσωτερικό τους κόσμο! 

Σε τι ηλικίες παιδιών απευθύνεστε και πού πραγματοποιούνται τα εργαστήρια;

Τα μαθήματα μαγειρικής απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας από δύο ετών και άνω. Κάθε χρόνο έχω διάφορες συνεργασίες όπως με το Ανοικτό Σχολείο του Δήμου Λευκωσίας, ιδιωτικά νηπιαγωγεία καθώς και με το Food academy της εταιρείας LIDL. Πέρα ωστόσο από τις εξωτερικές μου συνεργασίες προσφέρω και ιδιωτικά μαθήματα σε χώρο με τον οποίο συνεργάζομαι.  

Νέος κύκλος μαθημάτων θα ξεκινήσει με τη νέα χρονιά και θα ανακοινωθεί στη σελίδα μου στο Facebook @oimikroimageiroi

 

    

Ποια λοιπόν τα οφέλη από τη μαγειρική για τα μικρά παιδιά;

Μέσω των μαθημάτων και με τη σωστή καθοδήγηση,  τα παιδιά ανακαλύπτουν τον μαγικό κόσμο της μαγειρικής καθώς και της ζαχαροπλαστικής. Τα παιδιά κοινωνικοποιούνται, αυξάνουν την αυτοπεποίθηση τους κι αναπτύσουν διάφορες ικανότητες όπως λεπτής κινητικότητας, συντονισμό χεριού-ματιού αλλά και δεξιότητες συγκέντρωσης, λογικής και μνήμης. 

Η θεματολογία των μαθημάτων επικεντρώνεται στα "Ταξίδια μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής". Κάθε μήνα "ταξιδεύουμε" σε ένα διαφορετικό μέρος και φτιάχνουμε δύο παραδοσιακά φαγητά και δύο επιδόρπια της χώρας που "επισκεπτόμαστε". 

Στόχος των μαθημάτων είναι να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να ανακαλύψουν νέες γεύσεις από διαφορετικούς προορισμούς και να τις εντάξουν στη γευστική τους παλέτα αλλά και να εξερευνήσουν τον ευρύτερο κόσμο της υγιεινής διατροφής.

Loader