Ωρέ έτσι πάνε ντυμένα τα παλικάρια στο πραξικόπημα

Ωρέ έτσι πάνε ντυμένα τα παλικάρια στο πραξικόπημα

Πώς πας να καταλύσεις τη δημοκρατία ντυμένη έτσι κουκλίτσα μου; Ρίξε κάτι πάνω σου.

Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν στην Ουάσινγκτον και στο Καπιτώλιο, με τους υποστηρικτές του Τραμπ να επιδιώκουν ακύρωση του εκλογικού αποτελέσματος, μπορούν να χαρακτηριστούν με αμέτρητα επίθετα, να τύχουν άλλων τόσων αναλύσεων, παρόλα αυτά να παραμένουν την ίδια ώρα γελοίες. 

Γελοίες, γιατί μπουκάρωντας μέσα στο "symbol of the American people and their government, the meeting place of the nation's legislature" προκαλώντας επεισόδια και χάος, ποζάροντας με λάφυρα και βγάζοντας σέλφι, τσιρίζοντας και παρανοώντας θεαματικά μπροστά στις κάμερες, δεν μπορείς να κρατήσεις "όμηρο" το αποτέλεσμα μίας εκλογικής αναμέτρησης, πόσο μάλλον να το αμφισβητείς.    

1


Και για να λέμε τα πράματα με το όνομά τους, η μπαχαλοποίηση της δημοκρατίας στις ΗΠΑ έχει ηθικό αυτουργό, που μπορεί να μην είναι ντυμένος-καρναβάλι αλλά η υποκίνησή του ήταν αρκετή για να σφυρίξει την έναρξή του.

Καθ' όλη την διάρκεια της θητείας του ο Τραμπ, μέσα από τον τοξικό του λόγο, κατάφερε να ενδυναμώσει τους χειραγωγούμενούς του, κλιμακώνοντας πρόσφατα τη ρητορική του με απώτερο στόχο την ακύρωση των εκλογών με κάθε μέσο. 

Στον ανόητο και ανούσιο πολιτικό του λόγο δεν λησμονούσε εξάλλου ποτέ να επιδοθεί στο κανάκεμα του κάθε τυχάρπαστου, αμόρφωτου και ακροδεξιού ψηφοφόρου, βάζοντας μπρος τις άνευ λόγου αμφισβητήσεις και τις συνωμοσιολογίες του.  

543


Μη αποδεχόμενος την ήττα του, ξεσήκωσε το κοινό φουντώνοντας την ψυχολογία του και χρησιμοποιώντας λέξεις όπως “νοθεία” και “κλοπή” για να ιντριγκάρει τους εύπιστους και ακροδεξιούς και πατριδοκάπηλους, οδηγώντας τους στην οχλοκρατία και τις σκηνές που όλη η Γη παρακολουθεί εκ του μακρόθεν αυτή τη στιγμή. 

234


Την εισβολή των trumpists στο Καπιτώλιο προηγήθηκε η άρνηση του απερχόμενου αντιπρόεδρου Μάικ Πενς να υπακούσει την εντολή του Τραμπ και να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας των εκλεκτόρων κάτι που προκάλεσε περισσότερη οργή στον τέως, ο οποίος και έβγαλε το τελευταίο του χαρτί απ' το μανίκι όταν οι "διαμαρτυρίες" δεν ήταν πλέον αρκετές.  

   

222


Όσο και να θέλουμε να το ωραιοποιήσουμε, να πούμε πως πρόκειται για αγγράμματους τραμπούκους και παράφρονες ακροδεξιούς που κρατούσαν σημαίες των Νότιων από τον αμερικανικό εμφύλιο και ό,τι άλλο, το πρόσωπο που έριξε λάδι στη φωτιά και παρότρυνε αυτό το coup d'état στην χώρα που χαίρεται να πολυδιαφημίζει την δημοκρατία της, ήταν ο Τραμπ.  

Ο Τραμπ ως εν ενεργεία πρόεδρος που μάλιστα είχε το θράσος να βγει τηλεοπτικά, με το γνωστό του υφάκι, για να δηλώσει "Ξέρω ότι είστε θυμωμένοι. Σας αγαπώ. Είστε υπέροχοι. Μας έκλεψαν τις εκλογές. Αλλά πηγαίνετε σπίτια σας" και αργότερα να χαϊδέψει και την κούτρα των παράφρονων μέσα από ανάρτησή του στο Τουίτερ αποκαλώντας τους "πατριώτες". 

345


Δύο βδομάδες απομένουν για την ορκομωσία Μπάιντεν και ήδη γίνεται συζήτηση για αποπομπή του Τραμπ λόγω ανικανότητας. Δυστοπία στη χώρα που, ας μην το ξεχνάμε, ψαχούλευε την κάθε ευκαιρία για να επέμβει όταν αντίστοιχα γεγονότα συνέβαιναν σε άλλα κράτη όταν ο διχασμός και η απαξίωση των θεσμών χτυπούσε κόκκινο. 


Ας ελπίσουμε, ως πολίτες του κόσμου, ότι αυτό που θα μείνει πίσω απ' όλη αυτή την ιστορία είναι ο γελοίος κυριούλης στη φωτογραφία. 

Όσο για το ερώτημα εάν τα "παλικάρια" πάνε ντυμένα έτσι στα... πραξικοπήματα, ας μείνει αναπάντητο. 

Γιατί ενίοτε, τα "παλικάρια", εμφανίζονται με γραβάτες και κοστούμια.  

5765


 

Loader