Όσκαρ: 11 σχόλια για τις φετινές υποψηφιότητες

Όσκαρ: 11 σχόλια για τις φετινές υποψηφιότητες

Μερικά trivia για να το παίζετε έξυπνοι μέχρι την απονομή

  • Ο Joker ηγείται της κούρσας με 11 υποψηφιότητες και ακολουθούν The Irishman, 1917 και Once upon a Time in Hollywood με 10 έκαστη

  • Τα Όσκαρ έγιναν... Emmy. Στις υποψηφιότητες ανά στούντιο το Netflix πήρε για πρώτη φορά κεφάλι με 24 συνολικά, η Sony από κοντά με 20 και ακολουθούν Disney με 16, Warner με 12 και Universal με 11 υποψηφιότητες. 

  • Επτά από τα εννιά υποψηφιότητες στην κατηγορία της Καλύτερης Ταινίας εισέπραξαν $747.2 εκατομμύρια στο αμερικανικό box office (κι αυτό γιατί τα The Irishman και Marriage Story είναι του Netflix το οποίο δεν ανακοινώνει ποτέ νούμερα), η δεύτερη καλύτερη επίδοση των τελευταίων χρόνων μετά την περσινή όπου τα υποψήφια φιλμ είχαν μαζέψει $1.26 δισ. (από τα οποία τα 700 εκατ. μόνο ήταν του Black Panther).

  • H Greta Gerwig δεν κατάφερε να μπει στην πεντάδα του Όσκαρ σκηνοθεσίας παρά το γεγονός ότι το Little Women απέσπασε συνολικά έξι υποψηφιότητες ανάμεσά τους και για Καλύτερη Ταινία. Ο αποκλεισμός της όπως και η παντελής απουσία γυναικών σκηνοθετών από την κούρσα πυροδότησε έντονες αντιδράσεις παρόμοιες με το #OscarsSoWhite μόνο που τώρα το hashtag είναι #OscarsSoMale. Υπενθυμίζεται πως μόλις πέντε γυναίκες σκηνοθέτες έχουν προταθεί για Όσκαρ σκηνοθεσίας στην 90χρονη ιστορία του θεσμού. 

  • Παρ’ όλα αυτά, η Ακαδημία έσπευσε από νωρίς να υπογραμμίσει ότι φέτος 62 συνολικά γυναίκες είναι υποψήφιες σε όλες τις κατηγορίες (περίπου το 1/3 των υποψηφιοτήτων). Μένει να δούμε αν φέτος καταρριφθεί το περσινό ρεκόρ με 15 βραβεύσεις γυναικών. 

  • Παρά το γεγονός ότι μετά το φιάσκο του 2015 όπου δεν υπήρχε ούτε μία μη λευκή υποψηφιότητα η Ακαδημία προσπάθησε να βελτιώσει την εικόνα της προσθέτοντας περισσότερα μέλη διαφόρων φυλών, στη φετινή λίστα η μοναδική μη λευκή υποψήφια είναι η μαύρη Cynthia Erivo για την ενσάρκωση της Harriet Tubman. Παρά το γεγονός ότι υπήρχαν αξιοπρόσεκτες ερμηνείες από μη λευκούς (η Awkwafina στο The Farewell, η Jennifer Lopez στο Hustlers, η Lupita Nyong'o στο Us, το καστ του Parasite κλπ) η Ακαδημία τις αγνόησε και προτίμησε να δώσει διπλή υποψηφιότητα στην πορσελάνινη Scarlett Johansson (για Marriage Story και JoJO Rabbit) συν δύο λευκές ξανθιές (Charlize Theron και Margot Robbie) από το Bombshell. 

  • Αίσθηση προκάλεσε η απουσία του Robert De Niro από την κούρσα του Α’ ανδρικού, για το The Irishman, μία ερμηνεία επιστέγασμα όχι μόνο μιας πολύχρονης και σπουδαίας καριέρας αλλά και μιας ολόκληρης εποχής. Αντίθετα Al Pacino και Joe Pesci από την ίδια ταινία φιγουράρουν στην κατηγορία του Β’ ανδρικού όπως ήταν αναμενόμενο. 

  • Από τις ευχάριστες εκπλήξεις η (τελείως απρόσμενη) υποψηφιότητα του Tom Hanks στο Β’ ανδρικού για το ρόλο του Mister Rogers στο A Beautiful Day in the Neighborhood, της Kathy Bates ως μαμά του Richard Jewell στο ομώνυμο φιλμ του Clint Eastwood και του Jonathan Pryce στην κατηγορία του πρώτου ανδρικού για τη θεϊκή (μετ)ενσάρκωση του Πάπα Φραγκίσκου στο The Two Popes. 

  • Για πρώτη φορά ένα blockbuster της Disney δεν είναι υποψήφιο για καλύτερο animation (Frozen II), αντίθετα φιγουράρουν δύο του Netflix (Klaus & I Lost My Body) που φαίνεται πως χτυπάει την εταιρία του ποντικού εκεί που πονάει ύστερα που εκείνη μπήκε στα χωράφια του με την υπηρεσία streaming Disney+. 

  • Αν κερδίσει το Joker το Καλύτερης Ταινίας θα είναι η πρώτη που θα βασίζεται σε κόμικ ενώ αν το πάρει το Parasite θα έχουμε την πρώτη νίκη ξενόγλωσσης ταινίας στη μεγάλη κατηγορία. 

  • H Ακαδημία ως γνωστόν  λατρεύει τις βιογραφίες και γενικά τις ενσαρκώσεις υπαρκτών προσώπων και έχει ήδη αρκετές στο ραντάρ της: η Cynthia Erivo ως Harriet, Antony Hopkins και Jonathan Pryce ως Πάπας Βενέδικτος και Φραγκίσκος αντίστοιχα (The Two Popes), Al Pacino ως Jimmy Hoffa (The Irishman), η Charlize Theron φτυστή η πρώην δημοσιογράφος του Fox News Megyn Kelly (Bombshell), η Renee Zellweger μετενσάρκωση της Judy Garland (Judy), o Tom Hanks άπαιχτος τηλεοπτικός Mister Rogers (A Beautiful Day in the Neighborhood) και η Kathy Bates ως μητέρα του Richard Jewell. Όμως της ξέφυγε μία: ο Taron Egerton υποδυόμενος τον Elton John στο Rocketman που απέσπασε Χρυσή Σφαίρα καλύτερου ηθοποιού σε κωμωδία ή μιούζικαλ. Ίσως να φταίει το ότι ο Elton ζει ακόμα (αν η Ακαδημία λατρεύει κάτι περισσότερο από τη βιογραφία μιας εκκεντρικής προσωπικότητας είναι η βιογραφία μιας νεκρής εκκεντρικής προσωπικότητας), ίσως ο συνωστισμός ιερών τεράτων στην κατηγορία του πρώτου ανδρικού, μπορεί και το ότι το έργο το είχαν ξαναδεί πέρσι με Rami Malek και Bohemian Rhapsody. 


ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΔΩ: Οι υποψηφιότητες για τα Όσκαρ 2020 44


 

Loader