Πεθαίνει ο Laurence Kramer, συγγραφέας, παραγωγός ταινιών και ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων

Πεθαίνει ο Laurence Kramer, συγγραφέας, παραγωγός ταινιών και ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων

Ίδρυσε οργανισμούς για να βοηθά ανθρώπους που ζουν με τον ιό του Aids και έκανε πολλές δράσεις για να δώσει ορατότητα σε αυτό το κοινωνικό πρόβλημα

Ο Laurence David Kramer γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 25 Ιουνίου 1935,στο Μπρίτζπορτ του Κονέκτικατ.

Ηταν Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας, συγγραφέας, παραγωγός ταινιών, υπέρμαχος της δημόσιας υγείας και ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων.

 Ξεκίνησε την καριέρα του γράφοντας σενάρια ενώ εργαζόταν για την Columbia Pictures, η οποία τον οδήγησε στο Λονδίνο, όπου συνεργάστηκε με την United Artists. Εκεί έγραψε το σενάριο για την ταινία Ερωτευμένες γυναίκες (1969) και έλαβε υποψηφιότητα για Όσκαρ για το έργο του.

Το 1978, ο Kramer εισήγαγε ένα αμφιλεγόμενο και συγκρουσιακό ύφος στο μυθιστόρημά του “Faggots”, το οποίο κέρδισε μικτές κριτικές και εμφατικές καταγγελίες από στοιχεία της ομοφυλοφιλικής κοινότητας για την απεικόνιση του Kramer. Περιέγραψε ρηχές, ακατάλληλες σχέσεις ομοφυλοφίλων στη δεκαετία του 1970.

Ο Kramer έγινε μάρτυρας της εξάπλωσης της νόσου που αργότερα έγινε γνωστή ως AIDS μεταξύ των φίλων του το 1980. Συνίδρυσε το Gay Men's Health Crisis (GMHC), το οποίο έχει γίνει ο μεγαλύτερος ιδιωτικός οργανισμός στον κόσμο που βοηθά τους ανθρώπους που ζουν με AIDS. Ο Kramer απογοητεύτηκε με τη γραφειοκρατική παράλυση και την απάθεια των ομοφυλόφιλων ανδρών για την κρίση του AIDS και ήθελε να αναλάβει περαιτέρω δράση από αυτή που παρείχε η GMHC. Εξέφρασε την απογοήτευσή του γράφοντας ένα έργο με τίτλο “The Normal Heart”, που παρήχθη στο The Public Theatre της Νέας Υόρκης το 1985.

Ο πολιτικός του ακτιβισμός συνεχίστηκε με την ίδρυση του AIDS Coalition to Unleash Power (ACT UP) το 1987, μιας επιδραστικής οργάνωσης διαμαρτυρίας άμεσης δράσης με στόχο να κερδίσει περισσότερη δημόσια δράση για την καταπολέμηση της κρίσης του AIDS. Το ACT UP έχει πιστωθεί ευρέως για την αλλαγή της πολιτικής για τη δημόσια υγεία και την αντίληψη των ατόμων που ζουν με AIDS, καθώς και για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τον HIV και τις ασθένειες που σχετίζονται με το AIDS.

Ο Kramer ήταν φιναλίστ για το βραβείο Πούλιτζερ για το έργο του The Destiny of Me (1992) και ήταν δύο φορές αποδέκτης του βραβείου Obie.

Ο Kramer πέθανε από πνευμονία σαν σήμερα, στις 27 Μαΐου 2020, σε ηλικία 84 ετών, λιγότερο από ένα μήνα πριν από τα 85α γενέθλιά του.

Πηγή φωτογραφίας

Loader