«Πολιτική ισότητα δεν σημαίνει αριθμητική ισότητα»

«Πολιτική ισότητα δεν σημαίνει αριθμητική ισότητα»

Ένα εύστοχο και καυστικό βίντεο από την Unite Cyprus Now

«Η πολιτική ισότητα είναι λογική και δίκαιη. Αυτοί που απορρίπτουν την πολιτική ισότητα απορρίπτουν την ομοσπονδία. Απορρίπτουν την ίδια τη λύση».

Ένα ευσύνοπτο και καυστικό βίντεο για την έννοια της πολιτικής ισότητας στην Κύπρο δημοσίευσε χθες η grassroots και ακτιβιστική ομάδα πολιτών Unite Cyprus Now.

Το βίντεο, που έγινε viral, επιχειρεί επιτέλους μία ψύχραιμη και νηφάλια προσέγγιση απέναντι στην πολιτική ισότητα, που αν και αποτελεί στοιχειώδη, απαραίτητη και αναπόφευκτη πτυχή της επανενωτικής προοπτικής του νησιού μας, έχει επανειλημμένα δαιμονοποιηθεί και απορριφθεί από πολιτικούς και άλλους παράγοντες που, μάλλον όχι εντελώς τυχαία, λυμαίνονται την εξουσία στο μισό και ακρωτηριασμένο μας κράτος.

Υπάρχουν βεβαίως και φωνές που απορρίπτουν την πολιτική ισότητα, λόγω άγνοιας, δισταγμού ή και ξεκάθαρης άρνησης να ζήσουν σε μία πολυπολιτισμική χώρα.

«Στη σφαίρα της συζήτησης για λύση του Κυπριακού, το θέμα της πολιτικής ισότητας έχει εσκεμμένα παρερμηνευθεί. Σε αυτό το βίντεο προσπαθούμε να εξηγήσουμε τι σημαίνει πολιτική ισότητα για την Κύπρο και την προοπτική της ομοσπονδίας ενώ διερωτόμαστε ποιος στ’ αλήθεια επωφελείται από την απόρριψή της» σημειώνεται χαρακτηριστικά στη λεζάντα που συνοδεύει το βίντεο και η οποία έχει γραφτεί στα ελληνικά, στα αγγλικά και στα τούρκικα.

faf

Eιδικότερα, στο βίντεο αναφέρεται:

«Κάποιοι πιστεύουν ότι με την πολιτική ισότητα η μειοψηφία μπορεί να επιβληθεί στην πλειοψηφία. Δεν είναι αλήθεια.

Πολιτική ισότητα δεν σημαίνει αριθμητική ισότητα. Πολιτική ισότητα σημαίνει αποτελεσματική εκπροσώπηση και των δύο κοινοτήτων στα όργανα και στις αποφάσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Σημαίνει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν θα μπορεί να λαμβάνει μέτρα ενάντια στα συμφέροντα της μίας κοινότητας.

Σημαίνει ταυτόσημες εξουσίες και λειτουργίες των δύο ομόσπονδων πολιτειών. Σημαίνει τρόπος για να υπάρχει σύμφωνη γνώμη, όπως γίνεται σε όλες τις ομοσπονδίες του κόσμου.

Η πολιτική ισότητα είναι λογική και δίκαιη. Αυτοί που απορρίπτουν την πολιτική ισότητα, απορρίπτουν την ομοσπονδία. Απορρίπτουν την ίδια τη λύση. Είναι η οικονομική ολιγαρχία που τσέπωσε τα 9 δισεκατομμύρια από τα διαβατήρια και φοβάται ότι ένα νέο σύγχρονο σύστημα θα έχει ασφαλιστικές δικλείδες ενάντια στις χρυσοφόρες επενδύσεις των λίγων.

Είναι αυτοί που δρουν ανεξέλεγκτα χάρη στο δίκαιο της ανάγκης. Είναι αυτοί που προτιμούν μισή Κύπρο, αμιγώς ελληνική, παρά ενωμένη με όλους τους ανθρώπους της. 

Είναι όσοι πλανώνται ότι το ενιαίο κράτος είναι εφικτό. Δεν είναι όμως το ενιαίο κράτος η εναλλακτική αλλά η διχοτόμηση της χώρας μας. 

Είναι όλοι όσοι χρησιμοποιούν την πολιτική ισότητα σαν εργαλείο φόβου επειδή δεν θέλουν την ομοσπονδία για τα δικά τους συμφέροντα. Όμως χωρίς πολιτική ισότητα δεν μπορεί να υπάρξει ομοσπονδία. Όσοι φοβούνται ότι η Κύπρος θα γίνει υποχείριο της Άγκυρας ξεχνούν ότι η Τουρκία είναι ήδη μέσα στην Κύπρο και ότι μόνο με τη λύση θα την βγάλουμε έξω.

Μόνο με τη λύση και το κοινό συμφέρον, οι Τουρκοκύπριοι δεν θα εξαρτώνται στην Τουρκία αλλά θα έχουν συμφέρον σε μία ευημερούσα, ευρωπαϊκή Κύπρο. Αυτή είναι η δική τους Κύπρος και αυτή η δική σας. Θα ακρωτηριάσουμε την πατρίδα μας για τα συμφέροντα των ολίγων; Μην το επιτρέψετε». 

 

Δείτε το:

Loader